TT Assen, uitslag 125cc

26 juni 2010

Voor de vijfde keer dit seizoen is de 125cc race in  een compleet Spaans podium geëindigd. Winst ging naar Marc Marquez, die met zijn derde opeenvolgende zege een serieuze kandidaat voor de wereldtitel begint te worden.

Marquez had voor de openingsrace van de 80e Dutch TT de beste kaarten in handen, op de eerste vrije training na had de Spaanse protegee van Emilio Alzamora alle trainingen gedomineerd. De Red Bull Ajo Motorsport coureur kende een goede start en wist al vroeg in de wedstrijd van de rest van het veld weg te rijden. In zijn kielzog volgde Nicolas Terol, die Marquez lange tijd partij wist te bieden en in de 12e ronde zelfs een nieuw ronderecord wist te zetten dat 0.4 seconden sneller was dan zijn eigen kwalificatietijd.

In de slotfase van de race moest de Bancaja Aspar coureur iets toegeven op het tempo van Marquez, maar zijn kans op de overwinning definitief verloren zag gaan toen Jerry van de Bunt hem geen ruimte gaf bij het insturen van Mandeveen. De Nederlandse wildcard ging hierbij onderuit, terwijl Terol in Duikersloot wijd moest gaan en daardoor definitief de aansluiting met Marquez verloor.

Achter de kopmannen wist Pol Espargaro de derde en laatste podiumplaats voor zich op te eisen. De Spaanse Tuenti Derbi kende een matige start, maar wist zich in twee ronden al naar de derde plaats te rijden, waarna het een eenzame race tot de finish was. Bradley Smith en Sandro Cortese maakten de top vijf compleet.

Espargaro was niet de enige coureur met een matige start, de start van Jasper Iwema was zelfs dramatisch te noemen. Iwema kwam slecht weg van zijn zesde startplek, kwam de eerste ronde op een 14e plaats door om vervolgens een sterke race te rijden. De CBC Corse rijder wist zelfs naar de 12e plaats op te klimmen, maar kon het tempo niet volgen en moest uiteindelijk genoegen nemen met een 13e plaats.

Michael van der Mark eindigde de race op een 21 plaats en scoorde daarmee zijn beste resultaat tot nu toe. Pepijn Bijsterveld werd als beste Nederlandse wildcardrijder afgevlagd, hij finishte op een 23e plaats. Ernst Dubbink eindigde op de 24e en laatste plaats. Jerry van de Bunt en Roy Pouw wisten de race niet tot een eind te brengen.