Zoeken

Silverstone verliest MotoGP aan Circuit of Wales

14 augustus 2014
Silverstone is er niet in geslaagd het contract met Dorna voor organisatie van de Britse Grand Prix te verlengen. In plaats daarvan is de Spaanse organisator een contract met het Circuit of Wales aangegaan, dat vanaf 2015 vijf jaar lang de Britse Grand Prix mag organiseren met een optie tot 2024 te verlengen. Het enige probleem: het circuit moet nog worden aangelegd. Critici verwachten dat het circuit pas in 2017 klaar zal zijn.

Circuit of Wales
Het nieuw te bouwen Circuit of Wales

Het is de tweede keer dat het circuit van Silverstone de Britse Grand Prix gaat verliezen. In 1977 werd het circuit nog als eerste permanente Britse circuit aan de kalender toegevoegd, maar verloor de rechten in 1988 aan Donington Park, waar 22 jaar de Britse Grand Prix werd verreden. Deze eeuw werd echter veel in Silverstone geïnvesteerd, de baan werd ingekort en er werd een compleet nieuwe paddock aangelegd, waarmee men de Grand Prix weer terug wist te halen.

In 2009 werd een vijfjarig contract met Dorna aangegaan voor organisatie van de MotoGP en Silverstone was volop met Dorna in gesprek voor verlenging van het contract, dat dit jaar afloopt, maar is niet tot overeenstemming kunnen komen. Volgens het circuit werd door Dorna te veel geld geëist om nog een rendabele Grand Prix te kunnen organiseren.

Het Circuit of Wales dacht daar anders over en is een vijfjarige overeenkomst met Dorna aangegaan, om vanaf 2015 de Britse Grand Prix te organiseren. Het circuit is echter nog verre van klaar. In de omgeving van Ebbw Vale, Blaenau Gwent, moet een compleet nieuw complex uit de grond worden gestampt, maar daarvoor is niet alleen de financiering nog niet rond, maar is ook nog lang niet alle grond aangekocht.

Volgens Circuit of Wales zal het nieuwe circuit in 2016 in gebruik worden genomen, maar critici verwachten dat het nog wel drie jaar kan duren voordat het zover is, als het er überhaupt al komt. Waar tot die tijd de Britse Grand Prix wordt verreden is de grote vraag, Circuit of Wales zal hiervoor met Silverstone en Donington Park in gesprek moeten gaan, maar de vraag is of die daar op zitten te wachten.