San Marino Moto3: uitslag race

15 september 2013
Alex Rins heeft zijn vierde overwinning van het seizoen gescoord. De Estrella Galicia 0,0 KTM coureur was in de laatste ronde van de San Marino Moto3 Grand Prix landgenoot Maverick Vinales te slim af en werd met een miniem verschil van 0.05 seconden als winnaar afgevlagd. Rins' teamgenoot Alex Marquez maakte het podium compleet.

Alex Rins_Misano_2013

De openingsrace van de San Marino Grand Prix was voor klassementsleider Luis Salom opnieuw een zaak van schadebeperking. De Red Bull KTM fabriekscoureur was op vrijdag hard ten val gekomen en had daardoor in de kwalificatie genoegen moeten nemen met de tiende plaats. Voor de tweede keer dit seizoen was de pole position naar Jonas Folger gegaan, maar de Duitser uit het team van Aspar kwam al vroeg in de wedstrijd in derde positie liggend keihard ten val, na kopstart in de race te hebben genomen.

De crash van Folger maakte het veld vrij voor Alex Rins en Maverick Vinales, om tot aan de finishvlag de strijd om de overwinning met elkaar uit te vechten. Salom had een goede start gekend en leidde al snel de achtervolgende groep, maar kon het tempo van de koplopers niet volgen. Salom werd bovendien door Alex Marquez ingehaald, die van de achtervolgers weg wist te lopen maar eveneens het gat met de twee leiders niet wist te dichten.

Met het podium zo goed als verdeeld was het voor Salom zaak de vierde plaats in handen te houden, teneinde niet meer punten dan strikt noodzakelijk op zijn concurrenten om de wereldtitel Rins en Vinales te verspelen. Teamgenoot Zulfal Khairuddin zette Salom nog onder druk en verwees Salom een plaats terug, maar in de allerlaatste ronde revancheerde Salom zich en werd als vierde afgevlagd, op tien seconden van Alex Rins die in de allerlaatste ronde met een dappere inhaalactie in bocht 11 de eerste plaats van Maverick Vinales wist over te nemen.

Na een uiterst teleurstellende kwalificatie wist Jasper Iwema zijn 33e plaats op de grid in de wedstrijd naar een nette maar wel puntloze 21e plaats om te zetten. Teamgenoot Jakub Kornfeil eindigde de wedstrijd op de 13e plaats en scoorde daarmee opnieuw drie belangrijke wk-punten. Valentino Rossi's halfbroer Luca Marini had zich zijn debuut in de Moto3 ook anders voorgesteld, de FTR Honda coureur kwam al in de eerste ronde ten val.

San Marino Moto3 Grand Prix, Misano World Circuit Marco Simoncelli, uitslag race: