Zoeken

Sachsenring MotoGP: uitslag race

14 juli 2013
Met zijn tweede overwinning van het seizoen heeft Marc Marquez de leiding in het wereldkampioenschap overgenomen van Dani Pedrosa, die als gevolg van een zware crash in de derde vrije training niet in actie kwam. De 20-jarige Spanjaard nam in de 6e ronde de leiding in de race en had op de streep een voorsprong van anderhalve seconde op Cal Crutchlow, terwijl Rossi voor de derde keer dit seizoen op het podium wist te finishen.

Marc Marquez_Sachsenring_MotoGP

De MotoGP race op de Sachsenring werd gekenmerkt door zware crashes in de vrije training van Cal Crutchlow, Andrea Iannone, Jorge Lorenzo en Dani Pedrosa. Crutchlow ging de eerste dag in beide trainingen onderuit en blesseerde bij zijn tweede crash in bocht 11 letsel zijn linkerhand, terwijl Iannone in de eerste vrije training in bocht 11 een GP13 compleet afschreef en in de vierde vrije training zijn schouder ontwrichtte.

Voor Lorenzo was het weekend vroeg in de tweede vrije training al voorbij, nadat hij voor bocht 11 bij het omgooien van de M1 werd geworpen en daarbij de titanium plaat, die tijdens het raceweekend in Assen in zijn schouder was aangebracht, verboog. De wereldkampioen vloog meteen naar Barcelona terug, waar in het ziekenhuis de titanium plaat werd vervangen. Via Twitter liet Lorenzo weten pas in Indianapolis weer in actie te zullen komen.

De derde vrije training vond Pedrosa zijn Waterloo, door in zijn eerste volle ronde bij het insturen van de eerste bocht met een gemene highsider van zijn RC13V te worden geworpen. De leider in het wereldkampioenschap kwam daarbij met zijn linkerschouder en hoofd hard op het asfalt terecht en werd voor controle naar het ziekenhuis van Chemnitz gebracht. Het letsel in zijn schouder viel met een klein scheurtje in zijn sleutelbeen mee, maar erger was de lichte hersenschudding die zijn zicht vertroebelde, waardoor het team besloot Pedrosa niet meer te laten rijden.

Hierdoor was het startveld op de Sachsenring tot 21 rijders teruggebracht. Voor de derde keer dit seizoen mocht Marc Marquez van de pole position vertrekken, met naast hem Cal Crutchlow en Valentino Rossi op de eerste rij, maar de Repsol Honda coureur kwam bij het doven van het licht niet goed weg en viel zelfs terug naar de vierde plaats, achter Aleix Espargaro op de Power Electronics ART, Stefan Bradl en Valentino Rossi die in de eerste bocht de leiding in de wedstrijd wist te nemen.

Nog voor het eind van de eerste ronde ging Bradl de negenvoudig wereldkampioen echter voorbij en wist voor een uitzinnig thuispubliek vijf ronden lang de leiding in de race te houden. In de derde ronde ging Marquez de in de openingsfase sterk rijdende Espargaro voorbij en zette daarna zijn opmars in. In de vijfde ronde werd Valentino Rossi verschalkt en een ronde later was Bradl aan de beurt. Rossi zette ook de aanval op Bradl in, maar verloor bijna de controle over zijn M1 en was daarna meteen de aansluiting kwijt.

Bradl hield het tempo op kop echter niet vol en werd niet veel later door Rossi en Crutchlow gepasseerd. Crutchlow was duidelijk sneller in het eerste deel, maar wist pas halverwege de race de Yamaha fabriesrijder in bocht 12 te verschalken. Het gat met Marquez was met twee seconden echter te groot, Crutchlow versnelde nog wel maar Marquez wist zijn voorsprong vast te houden en scoorde daarmee zijn tweede overwinning van het seizoen. Op anderhalve seconde werd de Britse Tech3 coureur als tweede afgevlagd en scoorde daarmee zijn vierde podium van het seizoen. Rossi viel in de slotfase ver terug, maar had voldoende buffer op Bradl om zijn derde podium van het seizoen veilig te stellen.

Met zijn overwinning heeft Marquez de leiding in het wereldkampioenschap overgenomen van zijn teamgenoot Dani Pedrosa, terwijl Crutchlow het gat op Lorenzo in de tussenstand tot 20 punten heeft verkleind.

Sachsenring MotoGP, uitslag race:

1 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 41'14.653
2 Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 1.559
3 Valentino ROSSI ITA Yamaha Factory Racing Yamaha 9.620
4 Stefan BRADL GER LCR Honda MotoGP Honda 13.992
5 Alvaro BAUTISTA SPA GO&FUN Honda Gresini Honda 21.775
6 Bradley SMITH GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 25.080
7 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati 30.027
8 Aleix ESPARGARO SPA Power Electronics Aspar ART 30.324
9 Nicky HAYDEN USA Ducati Team Ducati 45.355
10 Michele PIRRO ITA Ignite Pramac Racing Ducati 47.142
11 Hector BARBERA SPA Avintia Blusens FTR 47.824
12 Randy DE PUNIET FRA Power Electronics Aspar ART 48.523
13 Colin EDWARDS USA NGM Mobile Forward Racing FTR Kawasaki 54.428
14 Danilo PETRUCCI ITA Came IodaRacing Project Ioda-Suter +1'00.323
15 Claudio CORTI ITA NGM Mobile Forward Racing FTR Kawasaki +1'05.530
16 Michael LAVERTY GBR Paul Bird Motorsport PBM +1'09.153
17 Hiroshi AOYAMA JPN Avintia Blusens FTR +1'15.601
18 Karel ABRAHAM CZE Cardion AB Motoracing ART +1'19.683
19 Lukas PESEK CZE Came IodaRacing Project Ioda-Suter 1 Lap
DNF
Bryan STARING AUS GO&FUN Honda Gresini FTR Honda 3 Laps
Yonny HERNANDEZ COL Paul Bird Motorsport ART 29 Laps
DNS Jorge LORENZO SPA Yamaha Factory Racing Yamaha
Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda
Andrea IANNONE ITA Energy T.I. Pramac Racing Ducati

Tussenstand wereldkampioenschap:

1 Marc MARQUEZ Honda SPA 138
2 Dani PEDROSA Honda SPA 136
3 Jorge LORENZO Yamaha SPA 127
4 Cal CRUTCHLOW Yamaha GBR 107
5 Valentino ROSSI Yamaha ITA 101