Zoeken

MotoGP Sepang: uitslag race

25 oktober 2015
Er zal nog lang worden nagepraat over de MotoGP race in Sepang. Terwijl Dani Pedrosa onbedreigd naar zijn tweede overwinning van het seizoen reed, voor Jorge Lorenzo, raakten Valentino Rossi en Marc Marquez verwikkeld in een intens gevecht om de derde plaats, dat voor Marquez in de grindbak eindigden doordat Rossi bewust van zijn lijn was gegaan.

Start Sepang

Tijdens de persconferentie op donderdag voorafgaand aan het raceweekend had Rossi de toon gezet door Marquez ervan te beschuldigen tijdens de wedstrijd in Phillip Island twee wedstrijden te hebben gereden: voor zijn eigen positie, maar ook om Jorge Lorenzo te helpen wereldkampioen te worden. De Repsol Honda coureur had eerder al laten ontvallen liever Lorenzo dan Rossi als nieuwe wereldkampioen te zien.

Volgens Rossi had Lorenzo een nieuwe vriend met de naam Marc Marquez. Iannone beaamde het gevoel van Rossi, dat Marquez een spel had gespeeld, beide coureurs vonden het erg verdacht dat van de suprematie die Marquez tijdens de trainingen had getoond in de wedstrijd niets meer was te zien.

Het gevecht tussen Rossi en Marquez kreeg een vervolg tijdens de voorlaatste race van het seizoen. Rossi had zich op de eerste startrij gekwalificeerd, achter de beide Repsol Honda’s, terwijl Jorge Lorenzo als gevolg van problemen met de remmen niet verder was gekomen dan de vierde plaats, naast Cal Crutchlow en Andrea Iannone.

Bij de start nam Pedrosa vanuit de pole position direct kopstart in de race, voor Marc Marquez en Valentino Rossi, terwijl Jorge Lorenzo in de tang werd genomen door beide fabrieks-Ducati’s van Andrea Dovizioso en Andrea Iannone.

Lorenzo zette direct de aanval in en ging in de eerste ronde beide Ducati’s voorbij, om een ronde later zijn grootste rivaal in het kampioenschap binnendoor voorbij te steken. Met de negenvoudig wereldkampioen in zijn kielzog ging Lorenzo in de derde ronde Marquez voorbij en profiteerde daarna maximaal van het gevecht dat tussen Marquez en Rossi ontstond.

In drie ronden tijd kreeg het Maleisische publiek meer inhaalacties te zien dan normaal in een heel seizoen, waarbij Rossi opnieuw het gevoel had dat Marquez hem aan het ophouden was, waardoor het gat met de koplopers alleen maar groter werd.

Rossi Marquez_Lorenzo

Het gevecht tussen de twee kemphanen eindigde in de zevende ronde met een anticlimax: Rossi ging in bocht 14 bewust wijd en van het gas en keek tot twee maal toe om alsof hij Marquez een lesje wilde leren, waarna er contact tussen beide machines was en Marquez onderuit ging.

Na afloop van de wedstrijd moesten beide coureurs zich melden bij de wedstrijdleiding. Rossi gaf aan het gevoel te hebben gehad dat Marquez hem aan het ophouden was, maar er niet op uit te zijn geweest om Marquez te laten crashen. Marc Marquez verklaarde daarentegen onderuit te zijn gegaan doordat Rossi tegen zijn remhendel had getrapt, wat door de negenvoudig wereldkampioen werd ontkend.

De wedstrijdleiding was van mening dat beide coureurs een bijdrage aan het incident hadden geleverd en kon de frustratie van Rossi begrijpen, maar stelde wel dat Marquez niets illegaals had gedaan. In tegenstelling tot Rossi, die vanwege het opzettelijk afwijken van de lijn drie strafpunten kreeg opgelegd.

Met het ene strafpunt dat Rossi in Misano was opgelegd voor het opzettelijk in de weg rijden van Lorenzo in de kwalificatie, waardoor hij nu vier strafpunten heeft en de allerlaatste wedstrijd in Valencia van de laatste plaats zal moeten starten. 

Rossi behield wel zijn punten voor de derde plaats finish, achter racewinnaar Dani Pedrosa en Jorge Lorenzo, maar zal in Valencia er een bittere kluif aan hebben zijn tot zeven punten geslonken voorsprong te verdedigen.

MotoGP Sepang, uitslag:

1 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 40'37.691
2 Jorge LORENZO SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha 3.612
3 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha 13.724
4 Bradley SMITH GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 23.995
5 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda Honda 28.721
6 Danilo PETRUCCI ITA Octo Pramac Racing Ducati 36.372
7 Aleix ESPARGARO SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 39.290
8 Maverick VIÑALES SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 39.436
9 Pol ESPARGARO SPA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 42.462
10 Stefan BRADL GER Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 44.601
11 Scott REDDING GBR EG 0,0 Marc VDS Honda 47.690
12 Yonny HERNANDEZ COL Octo Pramac Racing Ducati 52.112
13 Hector BARBERA SPA Avintia Racing Ducati 52.360
14 Toni ELIAS SPA Forward Racing Yamaha Forward 53.619
15 Alvaro BAUTISTA SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 53.631
16 Nicky HAYDEN USA Aspar MotoGP Team Honda +1'01.431
17 Jack MILLER AUS LCR Honda Honda +1'02.828
18 Mike DI MEGLIO FRA Avintia Racing Ducati +1'05.075
19 Eugene LAVERTY IRL Aspar MotoGP Team Honda +1'09.877
20 Anthony WEST AUS AB Motoracing Honda +1'24.749
DNF
Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati 10 Laps
Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 13 Laps
Loris BAZ FRA Forward Racing Yamaha Forward 18 Laps
Andrea IANNONE ITA Ducati Team Ducati 19 Laps
Damian CUDLIN AUS E-Motion IodaRacing Team ART 0 Lap

Tussenstand:

1 Valentino ROSSI Yamaha ITA 312
2 Jorge LORENZO Yamaha SPA 305
3 Marc MARQUEZ Honda SPA 222
4 Dani PEDROSA Honda SPA 190
5 Andrea IANNONE Ducati ITA 188