MotoGP Jerez 2016: uitslag race

24 april 2016
Op indrukwekkende wijze heeft Valentino Rossi in Jerez zijn eerste overwinning gescoord sinds 2009. De immens populaire Yamaha coureur leidde de race van kop tot staart en werd met een voorsprong van tweeënhalve seconde op Jorge Lorenzo afgevlagd. Marc Marquez had geen antwoord op de snellere Yamaha's, maar wist de schade wel te beperken tot de derde plaats.

Valentino Rossi_Jerez

De vierde MotoGP race van het seizoen in Jerez was hét weekend van Valentino Rossi. De negenvoudig wereldkampioen, die zich voor het eerst sinds 2005 op het Zuid-Spaanse circuit op de pole position had gekwalificeerd, reed onbedreigd naar zijn eerste overwinning van het seizoen, zijn 87e MotoGP/500cc overwinning in totaal.

Rossi kende een uitzonderlijk goede start en nam direct de leiding in de race, maar kreeg daarna te kampen met een verbeten teamgenoot die er alles aan deed om de leiding over te nemen. Het bleef echter bij een inhaalpoging die meteen door Rossi werd afgestraft, waarna de wereldkampioen geen antwoord meer op z'n teamgenoot had.

Na een veilige buffer van bijna drie seconden te hebben opgebouwd leek Lorenzo, die lange tijd onder druk van Marc Marquez had gestaan, alsnog het gat te kunnen dichten, maar kreeg daarna te kampen met een overmatig spinnend achterwiel en was daardoor gedwongen gedoseerd op het gas te gaan.

Met een voorsprong van ruim twee seconden werd Rossi als winnaar afgevlagd, en deed daarmee goede zaken in het kampioenschap. Jorge Lorenzo eindigde op de tweede plaats, maar liep in het kampioenschap wel 5 punten in op landgenoot Marc Marquez, die dit weekend geen antwoord op de vooral qua acceleratie snellere Yamaha's had. Net als Lorenzo had ook Marquez veel last van een overmatig spinnend achterwiel gehad.

Teamgenoot Dani Pedrosa reed na een matig begin van het seizoen daarentegen een ijzersterke race en werd op slechts drie seconden van Marquez als vierde afgevlagd, zijn beste resultaat tot nu toe. Pedrosa bleef de hele race Aleix Espargaro voor, die in de race opnieuw liet zien dat de 2015 GSX-RR 'm op dit moment veel beter ligt. Vinales, Iannone, Pol Espargaro, Eugene Laverty en Hector Barbera maakten de top 10 compleet.