Zoeken

Marc Marquez opnieuw de recordboeken in

17 oktober 2016
Hij is nog maar 23 jaar jong, maar met zijn vijfde wereldtitel heeft Marc Marquez in Motegi opnieuw weer records gebroken. En het einde is nog lang niet in zicht.

Exact 23 jaar en 242 dagen oud was Marc Marquez toen hij in Motegi tot 2016 MotoGP wereldkampioen werd gekroond en is daarmee de geschiedenisboeken ingegaan als de jongste coureur ooit die drie wereldtitels heeft behaald in de koningsklasse van de wegrace motorsport, de 500cc/MotoGP. Het record stond meer dan 50 jaar op naam van Mike Hailwoord, die 24 jaar en 108 dagen oud was toen hij in 1964 zijn derde opeenvolgende wereldtitel in de 500cc won.

Marquez is nu ook de jongste coureur die vijf wereldtitels op naam heeft staan, dat record stond sinds 2003 op naam van Valentino Rossi, die op de leeftijd van 24 jaar en 238 dagen in Sepang - met nog twee wedstrijden te gaan - voor de vijfde tot wereldkampioen werd gekroond.

Alledrie de wereldtitels in de MotoGP heeft Marc Marquez met Honda gehaald en staat daarmee gelijk met Valentino Rossi, die het laatste 500cc en de eerste twee MotoGP kampioenschappen op naam schreef. De enige coureur die meer wereldtitels met Honda in de 500cc/MotoGP heeft gehaald is Mick Doohan, hij won de titel maar liefst vijf keer. 

Met zijn vijfde wereldtitel is Marquez nu al bijna de meest succesvolle Spaanse coureur ooit. Marquez staat nu gelijk met Jorge Lorenzo, die eveneens vijf wereldtitels op zak heeft - maar in tegenstelling tot Marquez geen wereldtitel heeft gehaald in de 125cc. Er is slechts één Spaanse coureur die meer wereldtitels heeft gehaald dan Marquez en Lorenzo: Angel Nieto met 13 wereldtitels (7x 125cc, 6x 50cc).

Met zijn overwinning in Japan heeft Marquez in de laatste zeven seizoenen (van de negen dat hij actief is) ten minste vijf wedstrijden per seizoen gewonnen, iets wat in de 68-jarige geschiedenis van de wegrace Grand Prix slechts twee andere coureurs is gelukt: Giacomo Agostini en Mike Hailwood. 

Het seizoen is nog niet ten einde - en dus is het nog niet definitief, maar tot nu toe heeft Marquez meer overwinningen (5), meer podiums (11) en meer pole positions (6) dit seizoen gerealiseerd. Rossi en Lorenzo staan beide op acht podiums en drie pole positions en kunnen met nog drie wedstrijden te gaan wat dat aangaat in theorie Marquez nog evenaren. Rossi kan Marquez nog evenaren wat aantal overwinningen betreft, als enige kan Lorenzo het seizoen eindigen met meer overwinningen. Maar dan mag Marquez de laatste drie wedstrijden geen pole position of podium meer scoren.