Grand Prix Estoril: uitslag Moto2

31 oktober 2010

Stefan Bradl heeft zijn eerste overwinning gescoord in de Moto2. Op het Portugese circuit van Estoril wist de Duitse Viesmann Kiefer Racing Suter coureur in een zinderende finale Alex Baldolini met een verschil van 0.068 seconden achter zich te houden.

Na twee dagen van regen was de zon eindelijk doorgekomen gedurende de warm-up training, waardoor de Moto2 race op een redelijk droge baan kon worden verreden. Hetgeen de coureurs de nodige problemen opleverde, aangezien alle trainingen op een natte baan waren verreden. Als een van de weinige coureurs had polezitter Gabor Talmasci, die als gevolg van het annuleren van de kwalificatie zijn allereerste pole position in de schoot geworpen had gekregen, op vrijdag de gok genomen met slicks de baan op te gaan, maar voor het merendeel van de coureurs was het een ware gok voor wat betreft bandenkeuze en afstelling van de machine.

Talmasci kwam goed weg bij de start en werd daarbij op de hielen gezeten door Yonny Hernandez en Kenan Sofuoglu, die in zijn allereerste Moto2 race vanaf de eerste startrij had mogen vertrekken. De Turkse tweevoudig WK Supersport wereldkampioen, die met het wegvallen van het Ten Kate Supersport team naarstig op zoek is naar een zitje in de Moto2, wist in de derde ronde de leiding in de race te nemen en leek daarna eenvoudig afstand te nemen van de rest van het veld.

Na elf ronden had Sufuoglu al een voorsprong van meer dan zeven seconden opgebouwd op de rest van het veld, maar met nul ervaring met de fiets en de banden op een voor hem eveneens nieuw circuit had de Technomag-CIP coureur het beste van zijn banden gevergd. Zienderogen werd het gat kleiner met achtervolgers Stefan Bradl en Alex Baldolini, die zich inmiddels naar de kop van het achtervolgende veld hadden gereden.

Met nog acht ronden te gaan werd Sufuoglu ingehaald en leek, mede vanwege problemen met zijn linker stuurhelft, te worden opgeslokt door het sterke veld, maar wist zich in de slotfase te hervatten en leek in de laatste ronde de derde en laatste podiumplaats nog voor zich op te eisen. Op de streep werd de Turk echter voorbij gestoken door Alex de Angelis en Scott Redding en moest daardoor genoegen nemen met een vijfde plaats. De Moto2 race werd gewonnen door Stefan Bradl, die in de laatste ronde alle zeilen moest bijzetten om een eveneens erg sterk rijdende Alex Baldolini achter zich te houden. Bradl won met een verschil van 0.068 seconden, Baldolini werd tweede en Alex de Angelis wist voor de derde opeenvolgende race op het podium te eindigen.

Was het optreden van debutant Kenan Sufuoglu indrukwekkend, nóg indrukwekkender was het optreden van Andrea Iannone, die met Julian Simon in hevig gevecht is om het vice-wereldkampioenschap. De Fimmco Speed Up coureur had vanaf de 34e plaats moeten starten, was lange tijd de snelste coureur op de baan en had zich met nog tien ronden te gaan al naar de vierde plaats opgereden, maar ging in de eerste bocht onderuit en viel daardoor terug naar een puntenloze 21e plaats. Julian Simon reed een moeizame race, maar finishte uiteindelijk op de 12e plaats en is daardoor 4 punten op de Italiaan uitgelopen in de tussenstand.

Grand Prix Estoril: uitslag Moto2: