Zoeken

KTM prolongeert RC Cup voor 2017

2 december 2016
Goed nieuws voor de fans van betaalbare standaard raceklassen. KTM gaat ook het volgend seizoen door met de succesvolle RC Cup. De betaalbare raceklasse met de KTM RC390 is zowel een mooie opstapklasse voor jong talent als een mogelijkheid om goedkoop te racen voor ouwe lullen als wij. Vanaf 13 jaar mag je meedoen; een bovengrens is er niet.

Sinds de journalistencup In Italië dit jaar waar we mooi op het podium wisten te eindigen en de verregende Dutch TT zijn we laaiend enthousiast geworden over de KTM RC Cup, die met de RC390 wordt verreden. Ten opzichte van de standaard Wat een lol, een journalistencup op een prachtig en zonovergoten circuit nabij Modenafiets zijn meer dan 30 onderdelen vervangen door race-onderdelen uit de Powerparts catalogus. Waaronder een andere remschijf, raceremblokken, vaste voetsteunen, opklapbare racehendels, een lichter Akrapovic-uitlaatsysteem en vooral een volledig instelbare WP-voorvork en WP–achterschokdemper, met veren die op je gewicht worden aangepast.

Vanwege internationale jeugd-reglementen is het vermogen begrensd op 38 pk, maar de cupracer weegt slechts 138 kilo. En dat staat zoals gezegd garant voor enorm veel pret, lees anders ons verslag van de KTM Media Challenge of de Dutch TT nog maar eens. 

Ook het komende seizoen zal veelvoudig Nederlands kampioen Supersport en Superbike Arie Vos weer voor de begeleiding zorgen, samen met Tessa Nieuwpoort en een nog aan te stellen KNMV-coach. Op een van de wedstrijden tijdens het seizoen zal zelfs instructie worden gegeven door twee heuse GP-coureurs: Om daarna in Assen aan te treden tijdens de TTMoto3-coureur Bo Bendsneyder van het KTM-fabrieksteam en de zeer ervaren 250cc-, 500cc- en MotoGP-coureur Jeremy McWilliams. Een servicetruck met hospitalitytent zorgt voor een professioneel ontmoetingspunt, briefingruimte en restaurant.

Met 25 deelnemers in 2016 is de KTM RC Cup momenteel de grootste wegraceklasse in Nederland - mede omdat het een Benelux-cup is waarin ook Belgische en Luxemburgse deelnemers rijden. De kalender is nog niet definitief, maar met acht à tien circuits en per evenement in principe twee races kun je in 2017 minstens 16 races verwachten. 

De RC Cup is afgelopen seizoen meerdere keren in het bijprogramma van grote wedstrijden verreden, zoals het WK Superbike en de TT in Assen, de Dit podium neemt niemand ons meer afMotoGP op de Sachsenring en (voor enkele Nederlandse rijders) de Red Bull Ring in Oostenrijk. Een prachtige ervaring die in 2017 een vervolg zal krijgen.
 
Het hoogtepunt is de RC Cup World Final aan het eind van het seizoen, met de beste vijf van elk land, die in twee zinderende races uitmaken wie de beste RC390-coureur ter wereld is. Waar dit in 2017 zal plaatsvinden, staat nog niet vast; in 2015 was het Silverstone en in 2016 Assen. Beide keren was er een Nederlandse winnaar - achtereenvolgens Djim Ulrich en Finn de Bruin - wat wel iets zegt over de sterke opzet van de RC Cup in Nederland! (Kijk deze races vooral op YouTube, bijvoorbeeld race 2 op Silverstone.)

De RC Cup in een notendop:

 • Prijs raceklare RC390 met alle speciale onderdelen: € 6.390,- exclusief BTW (€ 7.732,- inclusief). Dit is     inclusief KTM-milieumat, voor- en achterbok en een Motorex-smeermiddelenpakket. De originele straatonderdelen worden bijgeleverd.
 • Er is een beperkt aantal gebruikte, raceklare cupracers bij KTM te koop voor € 3.750,-. Dit is inclusief het Motorex-smeermiddelenpakket.
 • Raceoverall: komend seizoen vrije keuze qua merk, de globale kleurstelling is voorgeschreven. Er blijft ook een aanbieding van Damen Leathers: een op maat gemaakt pak voor € 600,- bij aanschaf van een nieuwe of gebruikte cupracer.
 • Technische ondersteuning en onderdelenvoorziening aanwezig tijdens raceweekends.
 • Drie leenmotoren beschikbaar voor het geval je eigen motor na een val te zwaar beschadigd is.
 • Hospitalitytruck voor zowel rijderbriefings als de mogelijkheid om er te eten & drinken (voor 35 euro per weekend). Ook te gebruiken als ontvangstruimte voor persoonlijke sponsors.
 • Elk evenement heeft twee kwalificaties en twee races, daar waar mogelijk een extra vrije training.
 • Leeftijd: vanaf 13 jaar, geen bovengrens.
 • Inschrijfgeld per evenement (twee races): gemiddeld € 250,-.
 • De kalender van 2017 is nog niet definitief, maar zal acht tot tien circuits omvatten in zeven landen: Nederland, Duitsland, België, Groot-Brittannië,  Frankrijk, Luxemburg en Spanje of Italië. Op het evenement in Spanje of Italië na zullen de circuits binnen een straal van circa 500 kilometer vanaf Nederland liggen. Naast Assen staan onder andere Zolder, Oschersleben, Croix-en-Ternois en de Nürburgring in de planning.
 • Aanmelden uiterlijk februari 2017, i.v.m. te behalen licentie (KNMV RC Cup-licentie).