Zoeken

BMW Motorrad Days: Jubileum op z'n Duits

9 augustus 2016
Natuurlijk viert BMW z’n honderdste verjaardag. Dat mag niet alleen, dat moet welhaast. En hoe kan dat beter dan met bier, bratwurst en uiteraard…. Heel erg veel boxers.

BMWGarmisch-8

BMWGarmisch-2

Behalve de overige festiviteiten die BMW dit jaar over de hele wereld organiseert, is er natuurlijk maar één echt feest centraal: de BMW Motorrad Days in Garmisch-Partenkirchen. Dat heeft meerdere heel goede redenen: het is slechts een uurtje rijden van München waar BMW een thuisbasis heeft, het is aan de voet van de Alpen, met alle waanzinnige wegen en uitzichten die daar bij horen, het is op een ideale tussenstoplokatie om een vakantie aan vast te plakken en niet in de laatste plaats: het is altijd pal in de zomer. In veel gevallen betekent dat dus volop zon en ideale temperatuur om lekker luchtig motor te rijden, op terrassen te zitten en te kamperen. En alles gebeurt in een veelvoud, zoals het hoort. Het is niet voor niks het grootste BMW feest van het jaar, elk jaar opnieuw. Dus wordt elke beschikbare kamer van Garmisch omgetoverd in een verblijf voor BMW-rijders, wordt een veld pal naast het feestterrein omgetoverd in tijdelijke camping en is er geen straathoek meer vrij van minstens tien geparkeerde BMW’s. En uiteraard wordt de hele binnenstad overspoeld door motoren, geen terrasstoel blijft onbezet. En al zijn wij normaal gesproken redelijk strikt wat betreft drank en rijden, niet elke Duitser deelt die mening, of is wat flexibeler met de grens. En als het dan toch gezelliger wordt dan gepland, lopen we gewoon naar huis. Die motor halen we morgen wel weer op. Te oordelen aan de hoeveelheid lukraak geparkeerde motoren is het erg gezellig. Dat kan ook wel, met bezoekersaantallen die de veertigduizend per dag overschrijden. Een BMW meer of minder valt niet eens meer op….

BMWGarmisch-14

Hart van de festiviteiten is uiteraard het festivalterrein zelf. Noem maar op, verzin het maar, alles BMW is aanwezig. Pal onderaan de meest centraal gelegen skipiste is de weide omgebouwd tot kleine stad met daarbij nieuwe motoren, oude motoren, specials, eten, drinken, demo’s, shops en nog veel meer. Zoals het hoort bij een merkfeest is elk facet aanwezig en is voor elke liefhebber meer dan genoeg te doen. Of het nou een stuntshow is, merkkleding, een demoritje of gewoon een verzamelpunt voor een toer door de omgeving, alles kan. In een twee verdiepingen tellende centrale tent heeft de fabriek zelf de nieuwe modellen opgesteld in alle denkbare uitvoeringen, pal ernaast staan de mooiste exemplaren uit het museum, een snelle blik op honderd jaar BMW. Verderop staan de merkclubs per land, tussenin staan alle accessoireleveranciers die je je bedenken kunt. Van Sixt (verhuren ook motoren) tot Garmin, Touratech en Roland Sands, verzin het zo gek en het is aanwezig.  Hier kun je ook ideeën opdoen om je motor om te toveren in iets echt speciaal en unieks. De voorbeelden hoe dat écht moet staan er pal naast…. Een showcase van specials van ’s werelds beste custombouwers. Als je hier tussen staat heb je het sowieso al gemaakt, maar om het nog even extra leuk te maken zijn dit natuurlijk enkel de nieuwste creaties, slechts éénmalig te zien. Dat is inclusief de speciale R5 Hommage, maar die heeft een speciaal plekje gekregen, pal naast z’n voorbeeld. Volgend jaar is het weer compleet nieuw.

BMWGarmisch-26

De echte actie is te vinden buiten het feestterrein. Zo is er de Boxersprint, waarbij ieder met een boxer, jong, oud, antiek of splinternieuw, opgevoerd of standaard, aan mee kan doen. En dat gaat er soms hard aan toe… sprinten is echt een kunst. Op het laatste stukje skipiste is een enduroparcours aangelegd voor de daredevils die het aandurven een keer offroad te gaan met hun GS, evenals een afvaardiging van de GS Challenge. Bijzondere mensen die bijzondere dingen doen met hun motoren… en toch –een soort van- heel gewoon toegankelijk. Voor de afwisseling is het op de middenstip stuivertje wisselen tussen Mattie Griffin die stuntdemonstraties geeft en een team driftauto’s, uiteraard met BMW’s. Er zijn wel niet-BMW’s te vinden, maar dan moet je zoeken. Zo heeft een enkele special een ander hart, maar als dat bijvoorbeeld een Vincent is, hoor je niemand klagen. Sowieso is het hele festival gemoedelijk en als je per ongeluk geen BMW rijdt, wat geeft ’t ook. Dat je er bent is al leuk genoeg.  Een andere plek waar je ook een ander merk tegenkomt is de Wall of Death. Daar rijden traditioneel Indians in het rond en dat is in dit geval niet anders. Maar ja, dan heb je het opnieuw over niet zomaar een motorfiets…

BMWGarmisch-19

BMWGarmisch-15

Nou is er vaak een klein probleem als het weer niet zo wil meewerken, maar ook daar is aan gedacht. Als geen ander weten Duitsers een feestje te vieren en waar kan dat nou beter dan in de twee aaneengesloten Biertenten, met plaats genoeg voor enkele duizenden feestgangers. Traditioneel Duits, inclusief Dirndl en Lederhosen, het komt hier vandaan. Heb je ooit nog eens naar een Oktoberfest willen gaan, waarom zou je niet in juli al een voorproefje nemen in Garmisch-Partenkirchen? Alle ingrediënten zijn aanwezig, de liters bier (pendelbussen rijden af en aan, taxi’s ook en voor velen is het een korte wandeling, er wordt geen meter motor gereden op deze avond), de traditionele gerechten, de lange tafels en de oorverdovende schlagermuziek. Wat wil je nog meer?

Niets is aan het toeval overgelaten, zelfs de tijdelijke parkings op grasvelden rondom het feestterrein zijn voorzien van rijplanken zodat je niet hopeloos vast komt te staan. Met de regen die helaas toch valt een zeer goed idee. Zoals gezegd is ‘alles BMW’ aanwezig, dus zelfs al zou je niet verder komen dan de parkeerplaatsen, dan kun je je al een dag lang vergapen aan de verschillende motoren. En eigenlijk is het niet te zeggen of de klassiekers nou het meest speciaal zijn of misschien toch de specials, of de racers of de GS’en die op het enduroterrein echt gebruikt worden tot op de top van hun kunnen… of uiteindelijk toch gewoon het rijden in de regio. Met een voorgeprogrammeerde route in de navigatie is het slechts een paar kilometer de stad uit voordat de pret echt kan beginnen. En dan weet je toch weer waar een BMW het best tot z’n recht komt.

BMWGarmisch-3

Tekst: Vincent Burger
Beeld: BMW, Vincent Burger