Zoeken

Kawasaki ER-7: komkommernieuws of?

22 juli 2015
Kawasaki gaat de populaire ER-6 opwaarderen tot een ER-7. Tenminste, als we onze Britse collega’s van Visordown mogen geloven, die op hun beurt weer zeggen door de Franse media te zijn getipt.

Kawasaki ER-6n_UN05930

Het is weer komkommertijd en dat betekent in motorland dat er weer volop wordt gespeculeerd over wat de fabrieken voor ons het komende seizoen in petto zullen hebben. Nieuws waarvan de bron vaak de rechterduim van de auteur blijkt te zijn. Een van die nieuwtjes dat momenteel op het internet circuleert is het gerucht dat Kawasaki haar populaire ER-6 gaat opwaarderen tot een ER-7.

Het gerucht dat er bij Team Green een ER-7 in de pijplijn zit wordt enerzijds gevoed door het feit dat het volgend jaar de Euro 4 emissie-eisen voor motorfietsen van kracht gaat. In 2016 geldt dat slechts voor de nieuwe modellen, vanaf 2017 moeten ook bestaande modellen aan Euro 4 voldoen.

Als gevolg van de nieuwe Euro 4 emissie-eisen zullen veel merken genoodzaakt zijn om lopende modellen ofwel te gaan upgraden, ofwel uit het gamma te gaan nemen. Naar aller waarschijnlijkheid zullen flink wat cruiser modellen dit laatste lot beschoren zijn, de verkoopcijfers hiervan zijn te gering om investering in Euro 4 te rechtvaardigen.

De andere voedingsbron voor het gerucht van een ophanden zijnde ER-7 is het verkoopsucces van Yamaha’s MT-07, die dankzij het tikkie grotere motorblok meer potentie dan de ER-6 heeft en bij de dealers haast niet aan te slepen is. De gemakkelijkste manier om de MT-07 weerwoord te geven is door de cilinderinhoud van de ER-6 te vergroten naar pak ‘m beet 700 cc.

Bij Kawasaki in Hoofddorp wist men desgevraagd uiteraard van niets. Nu hadden wij ook geen ander antwoord verwacht, maar ditmaal werd nog eens extra benadrukt dat men écht niets weet. “We hebben het ook gelezen op Visordown. Er zit uiteraard het nodige aan te komen voor 2016, maar een upgrade van de ER6 is ons écht niet bekend. Misschien dat dát voor 2017 op de planning staat,” aldus Kawasaki.