Zoeken

Hellingshoek ABS voor BMW HP4

18 juli 2014
In navolging van KTM heeft BMW een hellingshoek-ABS gelanceerd, maar voorlopig is dat maar aan een erg select groepje besteed. Het achteraf aan te brengen ABS Pro, dat vanaf eind oktober leverbaar is, is namelijk exclusief beschikbaar voor de BMW HP4.

BMW HP4 ABS Pro

Nadat vorig jaar door KTM het in samenwerking met Bosch ontwikkelde hellingshoek-ABS werd gelanceerd als accessoire voor de KTM Adventure en Adventure R was het natuurlijk slechts een kwestie van tijd voordat dit remsysteem door andere merken zou worden omarmd.

Het eerste merk dat daar nu op heeft gereageerd is BMW, dat een soortgelijk ABS systeem heeft ontwikkeld voor de HP4. Het ABS Pro is gekoppeld aan de verschillende rijmodi en maakt gebruik van dezelfde sensoren als voor de DTC dynamische tractiecontrole en de DDC elektronische vering worden gebruikt.

Net als bij het KTM-Bosch ABS systeem past ook het ABS Pro systeem van BMW het moment van ingrijpen aan de hellingshoek aan. Hoe platter door de bocht, hoe minder de grip en hoe eerder het ABS ingrijpt, waardoor ook in de bocht onder hellingshoek veilig kan worden geremd. En dat werkt écht, zo konden we het afgelopen jaar aan den lijve ervaren.

Bij het BMW Pro ABS systeem is ook de mate van remdruk aan de hellingshoek gekoppeld, de drukopbouw is onder hellingshoek trager en nagenoeg lineair. Dit moet zich volgens BMW vertalen naar een agressieve rem op het rechte stuk en een dociele rem in de bocht. Uiteraard is het ABS Pro ook aan de verschillende rijmodi gekoppeld, wat inhoudt dat in Rain anders ingrijpt dan in Sport. In Race en Slick, de twee circuit-modi, is het ABS-Pro uitgeschakeld.

De ABS Pro functie is vanaf eind oktober leverbaar voor de HP4, voor het prijskaartje van € 380.