Zoeken

Aston Martin Brough Superior #8 AMB 001 Pro wordt geveild

13 maart 2024
De gelimiteerde oplage van slechts 88 stuks is nog niet uitverkocht, maar dat heeft de eigenaar van nummer 8 er niet van weerhouden om 'm ter veiling aan te bieden, in de hoop er een aardige cent aan over te houden. De komende maand wordt namelijk op de Iconic Auctioneers Shuttleworth Spring Motorcycle Sale een 2023 Aston Martin Brough Superior AMB 001 Pro ter veiling aangeboden.

 

Het was volgens Aston Martin de ultieme motorfiets, de crème de la crème, de in samenwerking met het tegenwoordig Franse Brough Superior ontwikkelde AMB 001, waarmee de Britse fabrikant van superexclusieve auto's opzien baarde. 

De track-only AMB 001 werd aangedreven door een van turbo voorziene 997 cc V-twin die werd opgegeven voor een topvermogen van 180 pk en als dragend deel was opgenomen in een CNC gefreesd aluminium monocoque frame met koolstofvezel subframe. 

Aan de voorkant was een aluminum Fiortype voorwielophanging toegepast, terwijl aan de achterkant een conventionele aluminium achterbrug was voorzien, beide - net als het monocoque frame - uit massief aluminium CNC gefreesd. Aston Martin claimde een drooggewicht van 180 kilo, wat de AMB 001 een zeer indrukwekkende vermogen/gewicht verhouding van 1 pk op 1 kilo gaf. 

Hoewel de motor al in 2019 werd aangekondigd werd de productie pas in 2022 opgestart - de coronapandemie had voor een behoorlijke hertraining van de AMB 001 gezorgd, de eerste Brough Superior met turbo-aandrijving. 

Nog voordat de gelimiteerde oplage van 100 stuks was uitverkocht werd eind 2022 door Aston Martin een tweede model gelanceerd: de AMB 001 Pro, zeg maar de überversie van het standaard model, dat in een nóg beperktere oplage van 88 stuks zou worden geproduceerd. 

Ten opzichte van de AMB 001 had Aston Martin er nog een kolenschep bovenop gegaan, met nu een topvermogen van 225 pk uit de 88° 997cc V-twin en een rijklaargewicht van slechts 175 kilo, wat in een nóg extremere vermogen/gewicht verhouding van 1,29 pk/kg had geresulteerd - volgens Aston Martin gelijk aan dat van een Formule 1 auto. 

Nummer 8 uit die serie van in totaal dus 88 stuks - het eerste model dat in het Verenigd Koninkrijk is geïmporteerd - zal nu ter veiling worden aangeboden op de Shuttleworth Spring Motorcycle Sale van Iconic Auctioneers, welke op zondag 7 april zal plaatsvinden in het Old warden Aerodrome in Bedfordshire. 

Het veilinghuis heeft de #8 Aston Martin AMB 001 Pro op een waarde van tussen de £150.000 en £200.000 geschat, wat best opmerkelijk mag worden genoemd. Af fabriek heeft de fiets namelijk een verkoopprijs van 'slechts' €148.900, exclusief afleveringskosten en btw, en het maximum aantal van 88 stuks is nog niet bereikt. En dan heb je wel een nieuwe en geen tweedehandsje. 

De enige reden die wij kunnen bedenken waarom deze #8 meer geld zal opleveren dan waarvoor 'ie af fabriek over de toonbank gaat, is z'n unieke productienummer 8/88. Het cijfer 8 is namelijk het Chinese geluksnummer. 

Meer info: Iconic Auctioneers