Eriks column: MF-PJ-25
Victor heeft zijn GSF600S bij een officiële Honda dealer gekocht en er nu ongeveer 4.000 km. mee gereden. Hopelijk levert deze dealer de Honda’s beter af dan deze Suzuki. Beide voorremschijven zijn krom, achterremblokken zijn versleten, achterremvloeistof laat het rode lampje op mijn meter branden. Voorband met 1,7 mm versleten en was dat ook al bij verkoop, lekt de achterschokdemper, zijn de ketting en tandwielen totaal versleten, blijven beide duovoetsteunen alleen nog met behulp van elastieken ingeklapt, zijn alle drie de achterlampjes kapot, is het luchtfilter sterk vervuild en slaat de motor af tijdens het rijden als indicatie dat de carburateurs sterk vervuild zijn. Al met al een geschatte kostenpost van € 2.500,-. Oh ja voor ik het vergeet ze hebben nog wel de uitlaat gelast want die was ook al kapot.
Bewijsmateriaal nummer 2 is een Tiger 855 van 1999 gekocht van een particulier door mijn eigen broer. Eigenwijs als hij is heeft hij hem gekocht zonder mijn hulp daar het verhaal van de verkoper in zijn oren wel aannemelijk klonk. Een beurtje was al ingeschat maar een gebroken achterschokdemper was dat zeker niet. Bovendien zijn beide voorremschijven versleten, zijn de zuigers van de beide voorrem klauwen slecht waarbij de linker niet meer te redden was. Geen verrassing dat de remblokken voor ook allemaal versleten zijn, slotje van een van de zijkoffers compleet weg was, kuipruitje weg was, voorband versleten en de voorvork aan revisie toe is. Bovendien kwamen we er achter dat er een scheur in de achterbrug zit dus die moet gelast worden.
Het is dat ik, bij hoge uitzondering, het onderhoud van mijn broer zijn motor op me neem maar bij een bezoek aan een dealer had de geldmeter al snel richting € 3.000,- gegaan. Wat in zijn geval meer dan een verdubbeling van de aanschafwaarde zou zijn geweest. Bewijsnummer 3 is een recent geïmporteerde Tiger 1050 uit 2007 die gekocht is bij een handelaar waar ik wel eens vaker een column aan gewijd heb. Om zijn naam nu te noemen gaat me net iets te ver, daar de fout dit keer niet alleen bij hem ligt. Technisch mankeert er betrekkelijk weinig aan de motor maar er is dit keer een grove fout gemaakt op de kentekenpapieren. Op de 10e positie van het framenummer is een S af te lezen terwijl er op de papieren op die positie een 8 gedrukt staat. Ik kom dit fenomeen wel eens vaker tegen en naar het blijkt controleert niemand de nummers nog. Gelukkig kon in dit geval de fout hersteld worden maar ik vraag me wel af hoeveel motoren met een foute nummercombinatie rond rijden. U bent bij deze weer gewaarschuwd.
Factsheet
Naam: Erik van Lent
Beroep: freelance motorjournalist, eenmanszaak voor keuring motorfietsen
Carrière in vogelvlucht:
Heeft zich door de jaren heen ontpopt als een manusje van alles. Begon zijn carrière als commercieel medewerker bij Prox (zuigers, drijfstangen, etc), werkte als chef magazijn bij een autobedrijf, om vervolgens de switch te maken naar (motor)monteur, waar hij als laatst werkzaam was als chef werkplaats. Daarnaast als freelance journalist werkzaam voor onder andere het door de ANWB uitgegeven Promotor.