Zoeken

De Stadsguerilla deel 4

2 maart 2004

Het Europees aanrijdingformulier

Op het formulier zijn meerdere vakjes gedrukt: in Nederland is dit steeds in het Nederlands, in België heb je ook Franstalige varianten. Het invullen in een andere taal zoals bijvoorbeeld het Swahili of Mandarijns is toegestaan en indien de tegenpartij nog gek genoeg is om dit te tekenen kan het nog erg voordelig uitpakken ook.

Bovenaan moeten wij de plaats van het ongeval invullen, dit wil zeggen de straat, het nummer, de gemeente of stad en het land. "Dat kloteweggetje van de dijk naar de kroeg" zal waarschijnlijk bij je verzekering geen belletje doen rinkelen. Opzij is er dan een vakje voor eventuele getuigen, hier kopieer je gewoon je volledige adressenbestand van al je kameraden die toevallig net passeerden toen het ongeval gebeurde.

Het vakje "zijn er gewonden?" kun je best altijd positief invullen als je een ongeval met de motor hebt; een afgerukte voet of een schedelbreuk zal je best onmiddellijk voelen maar een spierscheur of ander klein ongemakkelijk letsel komt pas enkele uren daarna opzetten. Ga dus steeds naar de dokter en laat je even checken, mocht er letsel zijn en je hebt neen aangekruist, dan breekt er weer een papieren kruistocht aan om dit recht te zetten.

Dan moeten beide partijen hun persoonlijke gegevens invullen, je naam, ook hier wordt aangeraden je eigen naam te gebruiken. "Fast Kees" of "Burnin" Eddy" zal ook niet positief overkomen bij je verzekering. Rijbewijsnummer en de autoriteit die je rijbewijs heeft afgeleverd (alsof die wat met het ongeval te maken heeft) inbegrepen. Daaronder de naam van je verzekering en het nummer van de groene verzekeringskaart, let ook even op dat de gegevens die de tegenpartij opgeeft overeen komen met zijn rijbewijs en groene kaart. Indien dit niet het geval is kan je best de politie bellen. Verwacht niet dat ze er binnen de 4 uur gaan zijn maar het is de gedachte die telt.

Daaronder moet je een korte beschrijving invullen van wat er gebeurd is; ook hier kan je beter niet invullen dat je met 160 kneedownend een bocht doorkwam toen die blinde lul uit die voorrangsweg kwam. Daaronder vul je de plaats in waar je voertuig het eerste geraakt is en een situatieschets van het ongeval in het midden. Vincent Van Gogh zou dit ongetwijfeld prachtig uitgebeeld hebben maar voor de leken onder ons volstaan enkele streepjes en lettertjes om het duidelijk te maken.

In het midden van het formulier staat een aantal stellingen die je kan aankruisen als ze van toepassing zijn. "Die lul was blind", "Opa moet een brilletje kopen" en "Die trut kan niet rijden" waren in de laatste versie nog niet toegevoegd.

Tot slot moeten beide partijen nog tekenen. Als je niet akkoord gaat met de versie van de tegenpartij kan je het beste (buiten hem finaal in de kreukels te rammen tot hij tekent) twee formulieren opmaken en jouw versie tekenen, de kopie aan de tegenpartij meegeven en de verzekering onder elkaar laten uitmaken dat je elk je eigen schade moet betalen.

Uiteraard is Stadsguerilla weer op geen enkele manier verantwoordelijk voor het uitvoeren van zijn tips: alles gebeurt op eigen risico.


Met dank aan Philippe Maddou voor de tekening