Zoeken

Honda lanceert langverwachte Crosstourer

9 november 2011
Een jaar na de presentatie het concept model, dat al meteen behoorlijk opzien baarde, heeft Honda op de EICMA in Milaan de definitieve productieversie van de Crosstourer, het tweede model op basis van de in de VFR1200 geïntroduceerde V4, gepresenteerd. Zoals was te verwachten is een vergrootglas nodig om de verschillen met het concept, dat al behoorlijk productieklaar leek te zijn, te ontdekken.

Honda_Crosstourer_02

Dat de Crosstourer niet écht als allroad, maar meer als 'Reise Enduro' door het leven moet gaan blijkt overduidelijk uit de persinformatie die Honda van de fiets heeft vrijgegeven. Honda_Crosstourer_03Teamleider Yosuke Hasegawa had van Honda de opdracht gekregen een motor te ontwikkelen op basis van de welbekende nieuwe V4, die de fun en opwinding van een sports tourer moest combineren met de ontspannen zithouding en wendbaarheid van een allroad.

Centraal in de ontwikkeling van de Crosstourer stond Japanse kretologie, die vertaald zoiets betekende als "Dit gaat mij lukken. Ik kan naar een plaats als deze gaan." Waarbij 'dit' moest refereren aan het overbruggen van grote afstanden op doorgaande wegen of een avontuur naar een verre bestemming in de bergen. Ofwel, een motor die voornamelijk is bedoeld voor de verharde wegen, waarmee comfortabel lange afstanden kunnen worden overbrugd en die een gravelpad niet zal schuwen.

Basis van de Crosstourer is de welbekende V4, waarvan de vermogensafgifte is aangepast om beter bij het karakter van een allroad aan te sluiten. De 1.237cc motor wordt nu opgegeven voor een vermogen van 129 pk bij 7.750 toeren en een koppel van 126 Nm bij 6.500 toeren per minuut. Honda_Crosstourer_07Honda_Crosstourer_08
Honda_Crosstourer_01
Toegegeven, een flink stuk minder dan in de VFR1200, maar voor een allroad nog altijd ruim voldoende. Alleen de nieuwe Tiger Explorer en Multistrada 1200 gaan hier overheen.

Daar staat wel tegenover dat de Crossrunner een stuk zuiniger moet zijn dan de VFR1200, volgens de specs heeft de fiets een verbruik van 1 op 16,7. Met een tankinhoud van 21,5 liter geeft dit de motor een actieradius van dik 330 kilometer, en dan heb je nog anderhalve liter benzine over. Hoe zich dat in de praktijk zal houden, zeker ten opzichte van de concurrentie, zal tijdens komende testen moeten gaan blijken.

Evenals de VFR1200 wordt ook de Crosstourer in twee versies op de markt gezet: standaard en met de tweede generatie DTC, Honda's transmissie met dubbele koppeling waarbij hetzij automatisch hetzij met drukknop bediening kan worden geschakeld. Wel nieuw is het TCS (Traction Control System), waarmee de Crosstourer dus de allereerste Honda is die van traction control is voorzien. Het systeem is niet instelbaar, maar kan wel eenvoudig worden uitgezet.

Honda_Crosstourer_04

Het motorblok is gemonteerd in een die-cast aluminium twinspar frame, waar aan de achterkant de enkelzijdige achterwielophanging met cardanaandrijving is te vinden, terwijl aan de voorkant een fraaie 43mm upside-down voorvork is gemonteerd. Waarmee we het meteen het grootste verschil met het Honda_Crosstourer_09Honda_Crosstourer_10
Honda_Crosstourer_11Honda_Crosstourer_12
conceptmodel te pakken hebben, dat nog van een conventionele voorvork was voorzien. Zoals het een allroad betaamt heeft ook deze Crosstourer een 19" voorwiel en 17" achterwiel (fraaie spaakwielen), waarom 110/80-R19 en 150/70-R17 banden zijn gemonteerd. Uiteraard is combined ABS standaard.

Dat de Crossrunner lekker veel allroad genen heeft meegekregen blijkt ook uit de technische specificaties, die met een wielbasis van 1.595mm, balhoofdhoek van 28° en naloop van 107mm behoorlijk allroad zijn gericht. Ook de zithoogte van 850mm is wat je van een allroad mag verwachten, hoewel het wel jammer is dat het zadel niet in hoogte is in te stellen. Een lichtgewicht is deze Crosstourer trouwens niet, de motor wordt opgegeven voor een rijklaargewicht van 275 kg (285 kg met DTC) en dat zijn er 8 meer dan de VFR1200 op de weegschaal brengt.

Honda_Crosstourer_05