Zoeken

Lichte snelheidsovertredingen: 130 miljoen in schatkist

29 januari 2010

Het overgrote deel van de verkeersboetes in Nederland wordt uitgedeeld voor lichte snelheidsovertredingen. Bijna drie kwart van de ruim 9 miljoen snelheidsbonnen die het afgelopen jaar werden uitgeschreven waren voor overschrijding van de maximum snelheid met 4 tot 10 kilometer per uur.

Lasergun.jpg

In totaal werden het afgelopen jaar meer dan 9,1 miljoen bonnen uitgeschreven door de politie. Ruim 6,5 miljoen daarvan waren volgens het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) voor een overschrijding van de maximum snelheid met 4 tot 10 kilometer per uur, zo weet het AD vandaag te melden. Bij een gemiddelde boete van 20 Euro levert dat volgens de krant ruim 130 miljoen op voor de schatkist.

Overzicht snelheidsovertredingen:

te hard aantal bekeuringen
4 - 10 km/u 6.545.000
11 - 15 km/u 1.456.000
16 - 20 km/u 646.000
21 - 25 km/u 273.000
26 - 30 km/u 137.000
31 - 35 km/u 27.000
36 - 40 km/u 18.000

Gisteren nog stelde Ron Berkhout, docent verkeersveiligheid aan de School voor Hogere Politiekunde, nog in dezelfde krant dat de politie minder streng zou moeten optreden tegen automobilisten die lichte snelheidsovertredingen begaan. Agenten zouen de grens voor een snelheidsbon moeten laten afhangen van omstandigheden.

Zaken als weer, tijdstip, verkeersdrukte, inrichting van de weg en deelname van voetgangers en fietsers moeten een grotere rol spelen. Volgens Berkhout is het uitdelen van bonnen voor kleine snelheidsoverschrijdingen slecht voor het draagvlak en steun voor de politie. Automobilisten zijn vaak vol onbegrip als ze na correctie voor een paar kilometer overschrijding een dure bon krijgen. Daar komt bij dat hun gedrag door zulke bonnen amper effect heeft op hun rijgedrag.

Ron Berkhout:
De politie moet minder streng optreden tegen automobilisten die lichte snelheidsovertredingen begaan. In plaats van strikte handhaving van de maximumsnelheid zouden agenten de grens voor een flitsbon vaker moeten laten afhangen van omstandigheden. Op lange termijn doen boetes voor relatief lichte overtredingen dan misschien meer kwaad dan goed. We zien het vertrouwen in de politie afnemen.

Het opvallende pleidooi van Berkhout krijgt grote steun van de AD-lezers, liefst drie kwart vindt dat een prima idee, aldus een poll onder bijna drieduizend bezoekers van AD.nl 

Het ministerie van Justitie vindt dat de grens nooit mag worden verschoven. Als je dat doet, dan moet de grens vervolgens weer wat hoger, aldus het ministerie. De huidige regels bieden duidelijkheid voor iedereen. Je moet gewoon niet te hard rijden. Justitie bestrijd met klem dat verlies aan inkomsten hierbij een rol spelen.

Bron: AD