Zoeken

Kawasaki Versys Highland Tour

Connel Bridge

13 juni 2023


Het Alexandra hotel in Oban is statig en verbluffend oud. Wat een sfeer

Vroeg in de ochtend pakken we onze spullen in de riante monokey-koffers van de Versys 1000. De preload van de elektronische Skyhook-vering heb ik inmiddels via het dashboard in 1 persoon plus lading gezet, zodat de Kawa weer lekker neutraal en zeker instuurt. Daar maken we optimaal gebruik van als we de A816 naar Fort William inslaan. Het zonnetje schuilt nu achter een wolkendek, maar het is droog. Al snel komen we over de Connel Bridge, een bijzondere Cantilever-brug uit 1903 met een fraaie vakwerkconstructie. Dan volgt een bochtige weg langs Loch Creran en Lock Linnhe. Er zijn veel campers, zodat we de soepele De weg naar de Applecross Pass is een droom voor motorrijderspower van de viercilinder regelmatig aanspreken om van de spaarzame inhaalmogelijkheden gebruik te maken. Je hebt aan een klein gaatje genoeg en dat is erg lekker. Zo komen we vlot bij The Bridge Café in Spean Bridge voor een blueberry muffin en een koffie. Lekker!

Elean Donan Castle

We volgen de A87 naar het noordwesten, langs Loch Garry en Glen Moriston en Lich Duich. Een mooie slingerweg – anders hebben ze hier niet – door de heuvels, waarbij we een tussenstop maken bij Eilean Donan Castle van de Clan Mackenzie. Het dertiende-eeuwse kasteel ligt valk bij Dornie, op een eiland dat alleen bij eb toegankelijk was, aangezien deze lochs in verbinding staat met zee en er dus getijden zijn. Het werd vermoedelijk gebouwd ter verdediging tegen de Vikingen. Het kasteel werd in de 18e eeuw opgeblazen, maar begin vorige eeuw werd het gerestaureerd en is er een voetbrug aangelegd. Het is nu open voor publiek en het is erg populair bij filmmakers. Het was onder andere Op de plaats rust voor Eilean Donan Castle. Het decor van vele filmsdecor voor “The private life of Sherlock Holmes”, “Highlander” en de Bond-film “The world is not enough.” Wij gaan het kasteel niet in, maar zoeken even voorbij de afslag een mooi uitzichtpunt waarop je het kasteel in zijn volle glorie kunt zien.

Appelcross

De zon weet zich inmiddels door het wolkendek te branden. De handvatverwarming is al even uit, de winterhandschoenen hebben plaats gemaakt voor dunnere zomerexemplaren als we na Strathcaron over steeds kleinere wegen en paadjes door een steeds kaler wordende bergvallei omhoog rijden over de Bealach na Bà. Het is een iconische single-track weg in de Highlands. Bochtig en prachtig, bijna als een Alpenpas. Overal zie je kleine bergstroompjes over keien naar beneden kabbelen, tussen het wat mossige gras. Dan rijden we tegen een muur aan: een groene bergwand met een paar haarspeldbochten waar je “u” tegen zegt: de “Pass of the Cattle”.  De Versys is met 257 kg niet de lichtste Adventure-machine en de koffers met bagage voegen daar nog wat aan toe, toch krijg ik Met zijn allroad-genen en de skyhook vering is de Versys 1000 SE gemaakt voor deze wegenhem gemakkelijk door de hairpins gestuurd. Kwestie van een laag zwaartepunt en een goed gekozen stuurgeometrie, lijkt me. Maar indrukwekkend is het wel. Ik vind het bijna jammer dat de weg zich na drie hairpins weer opent. Niet jammer is dat het uitzicht geweldig is en dat ze bij de Appelcross Inn, beneden bij de zee, ontzettend lekkere Fish and Chips serveren.

Gairloch

In Applecross is gelukkig een benzinepomp. De Versys heeft een 21-litertank en is best zuinig, maar op al die bergwegen gaat het er toch redelijk snel doorheen. Dat geldt voor iedereen, dus na een gezamenlijke tankstop rijden we langs de kust naar Shieldaig en dan weer de binnenlanden in, richting Achnasheen in Ross-shire, dan linksaf richting Loch Maree, een 21,7 km lang zoetwatermeer. De weg slingert door een mooie, ietwat kale vallei met een slingerende, ondiepe rivier met rond afgesleten stenen. Een prachtig gezicht, net als de view over het meer en over Loch Gairloch, dat diverse mooie zandstranden biedt. Wij zoeken – na 233 km - onze toevlucht in “The Gairloch Highland Lodge” en laten op het zonnige terras een aantal goudgele après-bike-lagers aanrukken om de dag optimaal te evalueren. Dat doen we die avond nogmaals bij een heerlijke beef-burger met een Schotse whisky als toetje.


De baai van Oban. Bij dat uitzicht wil je wel wakker worden