Zoeken

Test: Moto Guzzi Stelvio

Conclusie

14 februari 2024

Mijn rit door Ligurië op de nieuwe Stelvio was zeker leuk, maar ook frustrerend. Het was slechts een kort voorproefje van wat best wel eens de beste Moto Guzzi straatfiets tot nu toe zou kunnen zijn - eentje die in de smaak zal vallen bij klanten van rivaliserende merken, evenals diehard Guzzisti - waar ik naar uitkijk om meer tijd aan boord door te brengen. Als je denkt dat ik de zaak overdrijf, ga dan een De Stelvio. Wanneer gaan we?proefrit maken bij je lokale Moto Guzzi-dealer - en vertel me dan dat ik het mis heb. Piaggio's marketingmensen hebben inderdaad opgemerkt dat ze de motorfiets beschikbaar moeten stellen aan potentiële klanten, om de kans te krijgen ze te overtuigen van de excellentie van de Stelvio. Want meer nog dan de Mandello is dit een goed ontwikkelde stap vooruit in de nieuwe dappere wereld van Moto Guzzi, waarin moderniteit is behaald zonder dat dit ten koste van traditionele kwaliteiten en de intrinsieke aantrekkingskracht is gegaan. 

De bouwkwaliteit staat op hoog niveau – evenals de prijs – maar zeker te weten dat de adelaar op het Moto Guzzi tankembleem met de lancering van dit nieuwe model zijn vleugels harder aan het uitslaan is. En het zal hier zeker niet ophouden, want na de Mandello en de Stelvio staat er blijkbaar nog een reeks aan varianten met gebruikmaking van hetzelfde platform klaar om de komende jaren te worden gelanceerd – elk een echte mededinger om de beste van de klas te zijn, zoals de nieuwe Stelvio nu ongetwijfeld is.

Na decennia Guzzi motoren te hebben gereden die geen schijn van kans maakten in een direct vergelijk en waarvan de minpunten onder het motto van ‘karakter’ moesten worden weggestreept, is het goed te zien dat moederbedrijf Piaggio nu eindelijk op de proppen is gekomen met wat in potentie wel eens een toonaangevende middenklasse Allroad zou kunnen zijn, een van de belangrijkste segmenten van de motormarkt. Wie had dat ooit gedacht! Ik zeker niet, voordat ik op de Stelvio had gereden, eerlijk gezegd.