Zoeken

Kawasaki Ninja 650 deel 2: Touring Edition

Tot slot, Bavaria

13 september 2021

De laatste toeristische trekpleister op onze route is de Batavia in Lelystad, de reconstructie van het 17e-eeuwse spiegelretourschip. Het schip werd gebouwd van 1985 tot 1995 op de Bataviawerf, op initiatief van scheepsbouwer Willem Vos op basis van de uit archieven bekende De route. 323 km van Spakenburg tot Lelystad, waar je volgens TomTom 6,5 uur over doethoofdmaten van het oorspronkelijke schip, dat op de Australische Morning Reef op 4 juni 1629 schipbreuk leed. Om de route in stijl af te ronden wordt ook het deel naar Lelystad binnendoor afgelegd, wat als gevolg van werkzaamheden nog een behoorlijke uitdaging blijkt te zijn, maar als we bij ondergaande zon de Ninja 650 naast de Batavia parkeren maakt dat plaatje alles weer goed.

Als bij de Batavia de laatste meegenomen broodjes en flesjes water worden geconsumeerd – de zijtassen zijn ruim genoeg voor wanneer je een weekje op vakantie wilt gaan, of zoals in ons geval proviand voor een tour rond het IJsselmeer – is het een mooi moment om de balans op te maken. Strikt genomen zouden we ook de laatste 50 kilometer tot Spakenburg moeten doen om het officieel een rondje IJsselmeer te maken, maar het is inmiddels licht beginnen te miezeren en met langzaam invallende duisternis vinden we het wel mooi geweest. We hebben inmiddels bijna 400 kilometer afgelegd en volgens TomTom hebben we via de ‘vermijd snelweg’ kortste route nog 109 kilometer tot we thuis zijn te gaan. 

Het eerste dat dit rondje IJsselmeer ons heeft geleerd is dat om een heerlijk dagje te sturen je echt niet per sé naar het buitenland hoeft te gaan. Zelfs de kaarsrechte wegen in de kop van Noord-Holland en door de Noordoostpolder is het genieten van de ongekende uitgestrektheid van het gebied. Om alle interessante plaatsen of bezichtigingen aan te doen kom je echter wel tijd tekort, Hoe motorvriendelijk wil je het hebben?dus zal je keuzes moeten maken – net als wij vandaag hebben gedaan. Tenzij je d’r een meerdaagse trip van maakt. 

Het tweede dat dit rondje IJsselmeer ons heeft geleerd is dat om een heerlijk dagje te sturen je echt niet per sé met een dikke toerbuffel of hoogpoter op pad hoeft te gaan. Nu hebben we in het verleden al flink wat trips met de eerste editie van de Ninja 650 gemaakt, maar vandaag heeft de Ninja wederom z’n veelzijdigheid laten zien. Nu hadden we uitgebreid op de rijervaring op zich in kunnen gaan, over hoe ontzettend lekker de Ninja rijdt en stuurt, maar we hebben het ditmaal voor je in één quote samengevat. Als je na 503 kilometer haast net zo fris van een motor afstapt als dat je de dag begon, dan zegt dat alles over de tourcapaciteiten van een fiets. En dat 'ie lekker stuurt hadden we op Mettet al geconstateerd.