Zoeken

Kawasaki Ninja 650 deel 2: Touring Edition

Rondje IJsselmeer

13 september 2021
Als Kawasaki zegt dat de Ninja 650 het beste van beide werelden is en dat vervolgens nog eens onderstreept met twee speciale uitvoeringen, één voor de wereld van Sport en één voor de wereld van Tour, dan is dat vragen om een diepgaande test. Na een eerste test met de Performance Edition op het circuit van Mettet konden we niet wachten om met de Touring Edition een rondje om de kerk, ehh… het IJsselmeer te doen.

Terwijl de buitentemperatuur zich zo vroeg in de ochtend nog in het eencijferige gebied begeeft vraag ik me af of dit nou echt wel een goed idee is geweest – en waarom ik toch niet voor een winterse outfit ben gegaan. Volgens de kalender zou het nu toch echt hoogzomer moeten zijn, maar qua temperatuur voelt het voelt het eerder als herfstweer aan. Maar goed, het had nog veel erger kunnen zijn, vandaag lijkt het vooralsnog droog te blijven en dat is uitzonderlijk voor zomer 2021. Zeg nou zelf, dit is toch een plaatje?Bovendien zou de temperatuur in de loop van de dag toch voor het eerst in tijden echt richting de 20° Celsius te gaan, dus laten we er maar het beste op hopen.

Hoewel we in het verleden al aardig wat uitstapjes met de eerste editie van de Ninja 650 hebben gemaakt, waaronder een waanzinnig gave trip naar Schotland, viel het ditmaal niet mee iets te bedenken om de Ninja 650 op z’n toercapaciteiten te testen. Zo gemakkelijk als de test met de Sport Edition was, zo lastig was het nu. Vanwege de aanhoudende coronacrisis (iemand al een idee in de hoeveelste golf we inmiddels zijn beland?) en dientengevolge reisvoorschriften waar je aan moest voldoen (en in alle landen anders zijn, geweldig dat één Europa) besloten we het ditmaal in één dag en binnen ’s lands grenzen te doen, maar wat? Voor het ultieme buitenlandgevoel hadden we de Mergellandroute kunnen doen en Zuid-Limburg is om te motorrijden echt een fantastisch gebied, maar uitdagend zou dat allerminst zijn geweest. 

Het Pieterpad dan maar? Hoewel officieel een wandelpad is dat wat afstand aangaat in Nederland wel zo’n beetje de meest uitdagende trip die je kunt doen. De wandelroute loopt 498 kilometer van Pieterburen in het noorden van Groningen naar de top van de Sint Pietersberg net ten zuiden van Maastricht, en die zo nauwkeurig mogelijk volgen Ooit was hier de zee…was misschien een te grote uitdaging. Los van de vraag in hoeverre dat een spannende route zou zijn. 

Een rondje IJsselmeer bleek al snel een mooi compromis te zijn. Wat puzzelen in Mydrive leverde een route van net geen 375 kilometer op, waarbij het aandeel snelweg tot het minimale was teruggebracht en zo dicht als mogelijk langs het IJsselmeer werd gereden, onder andere over de talrijke prachtige dijkwegen die ons land rijk is. Daar een aanlooproute van pak ‘m beet 70 kilometer bij opgeteld (uiteraard ook binnendoor, en aan het eind van de dag visa versa weer retour) zou dat een totale route van een meer dan 500 kilometer opleveren, meer dan genoeg voor een echte beproeving van de Touring Edition.

Tekst: Ed Smits
Fotografie: Jacco van der Kuilen