Zoeken

WSBK Estoril: Sensationele back-to-back zege voor Jonathan Rea

22 mei 2022
Na in de ochtend in de laatste ronde in de chicane de sprintrace te hebben beslist heeft Jonathan Rea op indrukwekkende wijze in dezelfde chicane race 2 in zijn voordeel beslist. De 6-voudig wereldkampioen nam in de chicane brutaal de leiding in de race voor Alvaro Bautista, die op 2 tiende seconde als tweede werd afgevlagd. Toprak Razgatlioglu maakte op ruim 4 seconden het podium compleet.

 

Een dreigend donkere lucht en lichte regenval in de laatste bocht vlak aan het slot van de tweede Supersport race leek ook de kaarten in de tweede race van het WK Superbike door elkaar te schudden, die door de wedstrijdleiding tot flag-to-flag was gebombardeerd en bij regen dus niet zou worden afgevlagd, maar van banden moest worden gewisseld.

Buiten wat druppels in de supersnelle Parabolica, waar onder extreme hellingshoek volgas in 3e en 4e versnelling wordt geaccelereerd, bleef de regen gelukkig uit, waardoor de kleine 20.000 man publiek kon genieten van een intense strijd tussen Jonathan Rea, Toprak Razgatlioglu, Alvaro Bautista en de eerste helft van de race ook Alex Lowes.

Bij het doven van de rode lichten had Toprak Razgatlioglu opnieuw de kopstart genomen in de race voor Jonathan Rea en Alvaro Bautista, die ditmaal voor het eerst dit weekend een goede start had gehad.

Terwijl Rea met Toprak een intense strijd voerde om de leiding in de race kwam Bautista in vroeg in de race onder druk van Alex Lowes te staan. In de derde ronde ging Lowes in de chicane Bautista voorbij, na een ronde eerder dat bij Lecuona te hebben gedaan, maar was daarna niet in staat datzelfde bij Toprak te doen.

In de zevende ronde nam Razgatlioglu aan het eind van het rechte stuk de leiding in de race, waar Lowes Bautista achter zich wist te houden, maar wel een halve seconde op zijn teamgenoot verloor.

Twee ronden lang hield Toprak de leiding in de race, maar werd in de negende ronde weer door Rea gepasseerd, op eentiende seconde gevolgd door Alex Lowes die inmiddels het gat met de twee aan kop weer had gedicht. 

De snelste man was echter Alvaro Bautista, die na een voorzichtige start in de negende ronde op stoom kwam, in de tiende ronde opklom naar de tweede plaats om daarna op het rechte stuk ook Jonathan Rea voorbij te gaan en de leiding te nemen in de race. 


Daarna spitste de zinderend spannende strijd zich tot Bautista en Rea toe. Rea wist het tempo van Bautista te volgen en was met name sterker bij het aanremmen en in de bocht, waar Bautista de betere drive en topsnelheid had. Toprak wist lange tijd nog het tempo van de twee aan kop te volgen, maar had het beste van zijn achterband gevergd en verloor in de slotfase definitief de aansluiting.

Twee ronden lang had Rea weer de leiding terug in handen gehad, maar had in de 14e ronde de leiding toch weer naar Bautista zien gaan en kwam daarna telkens nét te kort om een serieuze aanval te kunnen doen. De keuze van Rea om de tweede race voor de SCX te gaan had zonder meer goed uitgepakt.

Met nog twee ronden te gaan leek het haast een onmogelijke opgave voor Rea om de 3 tiende achterstand op Bautista te overbruggen, maar reed in de voorlaatste ronde de snelste rondetijd, kroop in de laatste ronde naar het achterwiel van Bautista toe en probeerde in Orelha T7 een block-pass te doen, maar liet net genoeg ruimte voor Bautista om weer binnendoor voorbij te gaan. 

Bij het aanremmen van de chicane T9 probeerde Rea het opnieuw, nam bij het aanremmen op spectaculaire wijze de leiding in de race en had bij het uitkomen van de chicane voldoende voorsprong opgebouwd om Bautista geen kans te geven in de Esses, de Parabolica of op het rechte stuk weer terug te slaan.

Met een minieme voorsprong van 0,194 seconde op Alvaro Bautista werd Rea voor de tweede keer vandaag als winnaar afgevlagd, de derde keer dit weekend dat het verschil op de streep tussen de winnaar en nummer 2 kleiner dan 2 tiende seconde was. Op 4,350 seconden van de winnaar maakte Toprak Razgatlioglu het podium compleet.

In de tussenstand is Jonathan Rea over het hele weekend bezien 1 punt ingelopen op Alvaro Bautista, maar diens grootste vreugde was dat het team er vandaag in is geslaagd om het juk van zich af te werpen dat de ZX-10RR bij lage temperaturen geen raceafstand kan volbrengen met de SCX achterband. 

Voor Toprak Razgatlioglu lijken zijn kansen op prolongatie van de wereldtitel steeds uitzichtlozer te worden. In race 1 en de sprintrace was hij weliswaar zeer competitief, maar in race 2 was hetzelfde probleem met grip aan het eind van de race weer terug en is hij na 9 races nog steeds zonder overwinning en kijkt hij inmiddels tegen 52 punten achterstand aan.

 

WK Superbike Estoril, uitslag race 2:

Rijder Team Uitslag
1 Jonathan Rea GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK Kawasaki ZX-10RR 21 ronden
2 Alvaro Bautista ESP ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4R +0.194
3 Toprak Razgatlioglu TUR Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK Yamaha YZF-R1 +4.350
4 Alex Lowes GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK Kawasaki ZX-10RR +7.125
5 Andrea Locatelli ITA Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK Yamaha YZF-R1 +8.232
6 Iker Lecuona SPA Team HRC Honda CBR1000RR +8.309
7 Axel Bassani ITA Motocorsa Racing Ducati Panigale V4R +10.865
8 Michael Ruben Rinaldi ITA ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4R +16.082
9 Xavi Vierge ESP Team HRC Honda CBR1000RR +18.292
10 Xavi Fores ESP Team GOELEVEN Ducati Panigale V4R +18.412
11 Scott Redding GBR BMW Motorrad WorldSBK Team BMW M 1000 RR +19.758
12 Loris Baz FRA Bonovo Action BMW BMW M 1000 RR +25.193
13 Kohta Nozane JAP GRT Yamaha WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 +27.753
14 Eugene Laverty GBR Bonovo Action BMW BMW M 1000 RR +38.391
15 Luca Bernardi SMR Barni Spark Racing Team Ducati Panigale V4R +38.424
16 Christophe Ponsson FRA Gil Motor Sport-Yamaha Yamaha YZF-R1 +41.541
17 Marvin Fritz GER Yamaha Motoxracing WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 +42.555
18 Leandro Mercado ARG MIE Racing Honda Team Honda CBR1000RR +49.775
19 Hafizh Syahrin MAS MIE Racing Honda Team Honda CBR1000RR +51.353
20 Oliver König CZE Orelac Racing VendNatura Kawasaki ZX-10RR +1'14.141
DNF
Isaac Vinales SPA TPR Team Pedercini Racing Kawasaki ZX-10RR +16 ronden

 

Tussenstand:

Rijder Punten
1 Alvaro Bautista ESP 161
2 Jonathan Rea GBR 144
3 Toprak Razgatlioglu TUR 109
4 Andrea Locatelli ITA 84
5 Iker Lecuona ITA 76