Zoeken

WSBK Assen - Stock1000 FIM CUP en EK600: nog even terugblikken

14 mei 2009


Het Superstock 1000 FIM CUP startveld stevent op de Haarbocht af..

..waar Raymond dan al bijna doorheen is..


De Superstock 1000 FIM CUP jongens beten het spits af en dat leverde al direct een mooie race op. Alleen de start van onze landgenoot Raymond Schouten al. Vanaf de achtste plek (tweede rij) knalde hij met zijn oranje 'van der Heijden' Yamaha R1 vandoor en nam resoluut de leiding. Jammer genoeg werd hij al in de eerste ronde terug verwezen naar P5 en zakte, door een tekort aan grip, nog verder af naar een uiteindelijke P10.

Raymond Schouten:
De concurrentie had duidelijk wel grip, waardoor ik niet meer kon aanvallen. Met sturen en remmen heb ik veel goed kunnen maken, maar meer zat er niet in.


Raymond Schouten - nog - aan de leiding in de Superstock 1000.

Er gaan geruchten dat de Italiaanse coureurs betere banden zouden krijgen, maar dat is helaas niet te bewijzen en het zal altijd ontkend worden.


Danny de Boer in achtervolging op Allard Kerkhoven, ze werden 18 en 19de in deze volgorde.

De race werd gewonnen door Maxime Berger van het Ten Kate Honda Racing team die tijdens de Paasraces ook al zo hard rond ging. Xavier Simeon (Ducati Xerox jr.) en Sylvain Barrier (Garnier Junior Racing Team deelden het podium met de Fransman. Raymond Schouten nam verder geen grote risico’s omdat het behalen van punten belangrijker voor hem was.


Maxime Berger deed goede zaken voor het kampioenschap, dat hij nu leidt.


Gino Rea werd de onverwachte winnaar van de tweede EK Superstock 600 race van het seizoen. In een race die veel valpartijen aan de kop van het veld kende verprutste Joey Litjens in het zicht van de haven zijn laatste Geert Timmer waardoor de Brit de overwinning in de schoot geworpen kreeg.
Direct na de start van deze EK Superstock 600 race vormde zich een groepje van vijf coureurs die om de podiumplaatsen zou gaan strijden. Onder hen ook Joey Litjens, die zich naar een tweede tijd getraind had en dus vanaf de eerste startrij mocht vertrekken en als derde de Haarbocht in stuurde achter Vincent Lonbois en Gino Rea. Vervolgens wist Rea - geen familie van Jonathan uit het HANNspree Ten Kate Honda team - de leiding over te nemen, maar dat was van korte duur.

EK600_top3.jpg
Litjens voor Lonbois en Rea bij het aanremmen van de Geert Timmer. 

Vincent Lonbois pakte de volgende ronde de kop resoluut weer over en drie ronden voerde hij het veld aan met constant Joey Litjens op P4 in het groepje. Het zag er al een tijdje dreigend uit en wat in de lucht hing gebeurde dan ook.
Geen regen, want het was prima weer in het Drente, maar de twee jongens aan de leiding, Marco Bussolotti en Danilo Petrucci (beiden uitkomend voor het Yamaha Italia Junior Trasimeno team) kwamen bij het insturen van de Ruskenhoek met elkaar in aanraking en gingen er hard af. Zo kreeg Litjens, op dat moment op P3 rijdend, de leiding in de schoot geworpen en wat volgde was een schitterende strijd tussen Litjens, Lonbois en Rea. Alle drie maakten ze aanspraak op de overwinning en het zag er naar uit dat de beslissing pas in de laatste bocht zou vallen.
Dat gebeurde ook maar iets anders dan je zou denken. Dat het niet meevalt om aan kop te rijden ondervond Lonbois toen hij Litjens in de Ruskenhoek voorbij was gestoken. Precies één bocht verder - Stekkenwal - kwam Lonbois zelf ten val en kwam Joey wederom aan de leiding. De strijd leek gestreden want Gino Rea zat er op gepaste afstand achter en de kleine Limburger hoefde zijn machine alleen nog maar over de streep te sturen. Maar Joey verremde zich en kwam met een enorme slide op de Geert Timmer af en moest alsnog lijdzaam toezien dat Gino Rea hem de overwinning afsnoepte!

Joey_slide2.jpgJoey_slide3.jpgJoey_slide4.jpg 

EK600_finish2.jpg 

Die kwam dolblij over de finish op drie tiende van een seconde gevolgd door Joey Litjens die dus de tweede podiumplaats pakte. Samen met het uitbundige publiek vierde Joey Litjens alsnog zijn feestje. De derde trede op het podium was voor Jeremy Guarnoni. Kevin van Leuven pakte een fraaie achtste plaats, Jardo van Huisstede een veertiende en dus allebei punten.

Gino_burn3.jpgGino_burn4.jpgGino_burn5.jpgGino_burn6.jpgGino_burn7.jpgGino_burn8.jpg

Litjens had uitzicht op een zekere eerste plaats, maar doordat hij zich verremde in de Geert Timmer zag hij zijn concurrent Gino Rea voorbij komen. Gevraagd naar zijn actie in de Geert Timmer;

Joey_legt_uit.jpg 
De redactie luistert aandachtig naar de uitleg van Joey Litjens (rechts op de foto). Foto: Fastpictures.nl 

Joey_sjampanje.jpgJoey Litjens:
Ik keek nogal eens achterom als ik in leidende positie lag. Deze keer wilde ik dat juist niet doen (dat deed hij overigens wel op de Veenslang; red.) en ging er vol voor. Ik remde laat, te laat voor de Geert Timmer en kon niet voorkomen dat Rea me passeerde en de overwinning pakte. Toch ben ik ontzettend blij met die tweede plaats, dat had ik vooraf niet durven hopen.

ONK Dutch Superbike - Laatste race op het programma van het World Superbike weekend op het TT circuit van Assen was een race voor het ONK Dutch Superbike. Hier ging de overwinning naar RT Motorsport coureur Gareth Jones die op overtuigende wijze wist te winnen voor Raymond Schouten en Sepp Vermonden. Gareth Jones kwam goed van zijn (vierde) startplaats en nam meteen de leiding om die de gehele race niet meer af te staan.

In de eerste ronden bood Raymond Schouten nog wat weerstand maar de van der Heyden Motors Yamaha coureur kon echter wederom de grip niet vinden en moest Jones laten gaan.

Om de derde plaats werd een leuke strijd uitgevochten. Eerst was dat Sepp Vermonden maar die werd al snel door Danny de Boer gepasseerd. Die kreeg op zijn beurt weer te maken met Gino Rea. Die passeerde de MtM coureur in de achtste ronde. Vermonden lag nog op de loer en wist in de voorlaatste ronde Rea weer te grazen te nemen en pakte met een verschil van 0,024 seconde de derde podiumplek.

Danny de Boer zou ook Peter Politiek nog voorbij zien komen en moest genoegen nemen met de zesde plaats. Allard Kerkhoven lag in eerste instantie vierde maar werd eerst door Danny de Boer gepasseerd en vervolgens in de tweede ronde door Gino Rea en Peter Politiek. Uiteindelijk wist hij de zevende plaats vast te houden voor Bas Winkel, Peter Schalken en Rik Lenters.

Foto's: Vincent Burger

Zie ook:
WSBK - Assen: terugblik Superbikes en Supersport
WSBK - Assen: team voor team