Zoeken

World Superbikes Assen: Supersport

1 mei 2007

Winst voor Kenan, Veneman vierde!

Sofuoglu zet zegereeks voort in Assen.

Kenan Sofuoglu wist voor de vierde maal dit seizoen te winnen.

 Trainingen - Het was een mooi weekend voor de coureurs én voor de toeschouwers. Onder een strak blauwe hemel en bij aangename temperaturen reden de supersport coureurs hun trainingen en vanaf de eerste vrije training op vrijdag liet Barry Veneman zien dat het met de snelheid wel goed zat. Een tweede tijd achter, de herstelde, wereldkampioen Sébastien Charpentier is niet bepaald iets om je voor te schamen. In de eerste kwalificatietraining, voor zo"n twintig minuten onderbroken door een rode vlag situatie vanwege een oliespoor op de baan, werd een goed resultaat neergezet met een zesde tijd, 1"42.875. Snelste man was wederom Charpentier met een 1"42.174.

Drie trainingen de snelste maar geen pole voor Charpentier.

Ook de tweede vrije training op zaterdag werd gedomineerd door de Franse wereldkampioen uit het HANNspree Ten Kate team die met een 1’41.342 onder zijn eigen polerecord van vorig seizoen reed. Barry Veneman wist een negende tijd te realiseren terwijl bij zijn teamgenoot Vesa Kallio een probleem in de kleppentrein werd geconstateerd waarop men besloot een nieuw blok in te bouwen. Hij trainde wél sneller dan Barry, vierde.

In de laatste afsluitende kwalificatietraining deed Kenan Sofuoglu van zich spreken door in deze sessie een 1’41.144 te rijden, bijna 0,8 seconden sneller dan de poletijd van vorig seizoen. Hij troefde daarmee teamgenoot Charpentier af die in alle voorgaande trainingen de snelste was geweest. Barry Veneman liet zich wat opjagen en ging onderuit omdat hij de voor hem rijdende Broc Parkes voorbij wilde en daarbij even de concentratie verloor. Hierdoor zakte hij terug naar een dertiende startplek voor de racedag, Kallio trainde naar een elfde startplek.

Bazza is verlost van zijn pechduiveltje! Het podium lonkt.

 De race - Deze vijfde, voor het Supersport wereldkampioenschap, tellende race was er één om van te smullen! In de warm-up kende Barry Veneman nog een probleem met de Pioneer Hoegee Suzuki... een afgebroken beugeltje had massa gemaakt en vervolgens een doorgebrande zekering veroorzaakt! Hierdoor reed hij "maar" een zestiende tijd, maar direct na de start wist Veneman een aantal plaatsen goed te maken en had hij de broodnodige aansluiting met de koplopers.

Hij zat in een groep van negen coureurs die ronden lang bikkelharde gevechten uitvochten en een lust waren voor het publiek om te zien. Het veld werd aangevoerd door Sofuoglu vóór Roccoli, Charpentier, Parkes, Pitt, Foret, Salom, Veneman en Checa. Voor Katsuaki Fujiwara en Joan Lascorz was de wedstrijd al in de eerste ronde over, zij crashten samen in de Ramshoek. Andrew Pitt, die zich kiplekker voelt in het Hollandse team, slalomde al snel naar voren en nam in de tweede ronde de leiding van Sofuoglu over terwijl Fabien Foret inmiddels naar de vierde plaats oprukte.

Pitt aan de leiding vóór Sofuoglu, Parkes, Foret en Charpentier.

Alsof de rest stil stond, zo passeerde Fabien Foret (Gil Motorsport Kawasaki) in de volgende drie ronden zijn tegenstanders en in de vijfde ronde legde hij beslag op de tweede plaats door in de Geert Timmer bocht buitenom voorbij te gaan aan Charpentier! Broc Parkes was van plan een goede uitslag te behalen en mengde zich in het gevecht aan de kop, waar achter Massimo Roccoli een klein gaatje was ontstaan naar de tweede groep waarin Veneman zich bevond.

Hier zit Veneman nog achter Salom...

...en Bazza is er langs! Het helpt toch, die nieuwe helm...

Veneman was inmiddels een plek opgeschoven en Kenan Sofuoglu was een aantal tienden van een seconde los van zijn achtervolgers. Achter die eerste groep achtervolgers vonden een aantal duels plaats tussen Vesa Kallio en Davide Giugliano (Lightspeed Kawasaki) om de negende plaats, Lorenzo Alfonsi (Althea-Honda) en Steve Martin (Yamaha World SSP) om de elfde plaats en nog wat verder naar achter Arie Vos (Hanns-G J&E Sport ten Kate Honda) en Chris Peris (Yamaha Moto1) om de zestiende plaats.

Halverwege de race kon Massimo Roccoli (Lorenzini by Leoni Yamaha) het tempo vooraan niet meer bijhouden en moest afhaken, maar Veneman wist juist weer een plaats te winnen door in de vijftiende ronde langs de sterk rijdende David Salom (Yamaha Spain) te glippen. In de volgende ronden wisselden Foret, Parkes, Pitt en Charpentier een aantal malen van positie maar geen van hen was in staat Sofuoglu bij te benen. Toen in de voorlaatste ronde Broc Parkes onderuit ging in de Strubben bleven Andrew Pitt en Fabien Foret over om de twee overgebleven podiumplaatsen te verdelen en schoof Veneman door naar plek vier!

Barry Veneman:

Geweldig gewoon! Eindelijk eens beloning voor het harde werken, voor mij maar ook voor mijn monteurs. Het hele weekend liep het al goed het was alleen balen dat ik ondanks een snelle kwalificatietijd toch van een 13de positie moest starten. Mijn start was erg goed en kon meteen aansluiting vinden bij de top 10. Mijn motor voelde erg goed aan en ik zat lekker in mijn vel. Ik kan veel makkelijker constante snelle ronden tijden rijden ten opzichte van vorig jaar, dat kost me veel minder inspanning. Het lukte me om Salom en Checa passeren en nadat ik zag dat Parkes onderuit was gegaan wist ik dat er een 4de positie in zat, want in de ronden voorafgaand kon ik al inlopen op Charpentier. In de voorlaatste ronde wist ik Charpentier te verschalken in de Geert Timmer bocht en op deze positie te finishen. Ik ben echt super blij met het resultaat. Ik wil graag iedereen van het team bedanken voor hun inzet en de sponsors en supporters bedanken voor hun steun.

Vesa Kallio reed een sterke race,
maar miste de aansluiting door een mindere start.

Teamgenoot Vesa Kallio won het duel van Giugliano en finishte als achtste:

Mijn start ging niet helemaal zoals gepland maar ik verloor gelukkig niet al te veel plaatsen. Ik baal er een beetje dat het me de eerste drie ronden zo veel tijd kostte om Nannelli en Giugliano te passeren. Nadat ik hun gepasseerd was kon ik snel mijn eigen tempo rijden en naar mijn voorgangers toe rijden. Ik ben tevreden met mijn 8ste positie, het was gewoon erg moeilijk om nog aansluiting te vinden bij de groep waar Barry in reed. Ik wil Barry graag feliciteren met deze geweldige prestatie, het is gewoon top wat hij heeft laten zien.

Steve Martin maakte het niet helemaal waar, Fabien Foret wél.

Foret wist in de Geert Timmer zijn Gil Motorsport Kawasaki langs de "derde" HANNspree Ten Kate Honda te sturen, maar raakte die plek in de laatste ronde weer kwijt aan Pitt waardoor die wederom op het podium mocht klimmen. De wedstrijd werd met vier seconden voorsprong gewonnen door Kenan Sofuoglu die daarmee zijn koppositie in de tussenstand om het wereldkampioenschap verstevigde. Het verschil met de nummer twee, Fabien Foret, is maar liefst 53 punten en nummer twee, Katsuaki Fujiwara, 77 punten! Omdat Robbin Harms (niet gestart vanwege een gebroken sleutelbeen opgelopen tijdens een val in de eerste vrije training), Gianluca Nannelli (gevallen in de tweede ronde) én Katsuaki Fujiwara niet tot scoren kwamen staat Andrew Pitt door zijn twee podiumplaatsen ineens vierde in de tussenstand, Barry Veneman staat zevende. Ook Gimbert, Praia, Milovanovic en Boccolini kwamen ten val.

Kenan Sofuoglu:

Ik ben heel erg blij! De pole was goed maar de meeste snelle rijders zijn terug dus ik wist dat het dit weekend veel moeilijker zou worden. Ik had verwacht dat deze race moeilijk zou zijn. Ik vertelde mezelf dat ik in het begin niet meteen te hard moest gaan. Ik gaf mezelf de kans om te kijken wie er achter me aan kwam en wist daarna waanneer ik wat meer gas moest geven. Toen ik merkte dat de achtervolgende rijders dichterbij kwamen dacht ik "Oké, nu ga ik!" en probeerde een gaatje te creëren. Ik reed mijn snelste ronde in de 15de ronde en daar ben ik best blij om. Dit is zo’n goed resultaat! Ik pakte vorig jaar hier in Assen mijn eerste overwinning en dat het het thuiscircuit van Ten Kate is maakt het nog specialer, het had niet beter kunnen gaan!

Andrew Pitt:

Ik ben erg tevreden, wat een geweldig resultaat voor het team en gewoon een geweldige dag! Het was een zware race, ik had een erg goed ritme en ik kon in de kopgroep blijven. Kenan rijdt op dit moment erg goed en ik vond het fijn om met hem te rijden. Ik heb er vandaag voor gezorgd dat hij ervoor moest werken, het was niet zo makkelijk als in Valencia! Ik ben blij dat ik weer op het podium stond en het team weer kon helpen.

Dit keer geen podium voor Nannelli, zelfs geen punten.

Van de andere Nederlanders wist Arie Vos tóch nog een punt te scoren door de Canadees Chris Peris achter zich te houden. Een hele mooie prestatie! Joan Veijer behaalde dan géén punten, hij behaalde wél een mooie éénentwintigste plaats vóór een aantal vaste deelnemers als Yoann Tiberio en Tatu Lausletho. Gisbert van Ginhoven werd negenentwintigste en laatste.

Voor de volledige uitslag.

Volgende race: 13 mei - Monza, Italië.

Foto"s: Vincent Burger.