Zoeken

World Superbikes - Vallelunga: SBK race II

4 oktober 2007

vallelunga_toseland.jpg

Door zijn val moet JT nog even wachten op zijn 2de wereldtitel, of..

Net als in de eerste race was ook nu Troy Bayliss als eerste weg, achtervolgd door James Toseland, Lorenzo Lanzi, Noriyuki Haga, Ruben Xaus, Troy Corser en Max Biaggi. Biaggi kwam niet zo goed weg van de eerste startrij, dat gebeurde hem dit seizoen wel vaker, en leek zich te moeten inhouden om een jumpstart te voorkomen. Ruben Xaus had juist wél een goede start maar kwam bijna twee maal in aanraking met Troy Bayliss. Ook Noriyuki Haga kwam goed van zijn plek en passeerde al direct Lanzi en Toseland.

Troy Bayliss, die een andere achterband had willen gebruiken maar daar van af zag op aanraden van zijn technicus Ernesto Marinelli, was er eens goed voor gaan zitten en bouwde gestaag een voorsprong op van zo'n anderhalve seconde. Max Biaggi was inmiddels bezig zijn matige start goed te maken en eerdere races hebben aangetoond dat hij daar toe in staat is. James Toseland, die al gepasseerd was door Biaggi, lag vierde en leek het wederom moeilijk te hebben, was in duel met Troy Corser.

vallelunga_infield.jpg
Het technische gedeelte van het Vallelunga circuit, je zou er de weg kwijt kunnen raken.

Maar in de achtste ronde ging het mis voor de Brit in Hollandse dienst. vallelunga_tose-haga.jpgIn een poging Corser achter zich te houden ging de HANNspree Ten Kate Honda coureur onderuit in de linkerchicane. Hij wist de Fireblade op te rapen en kon, na zijn koppelingshandel te hebben teruggeslagen, zijn race op de twaalfde plaats vervolgen. Voor Michel Fabrizio was in diezelfde ronde de race over. Na Laconi en Lanzi gepasseerd te zijn moest de jonge Italiaan zijn DFX-Treme Honda door technische problemen opgeven. Vier ronden later zette Biaggi zijn Alstare Corona Suzuki aan de binnenkant van de Santander Italia Yamaha van Haga en nam de tweede plaats over.

vallelunga_bayliss-helmloos.jpgZo halfweg de race waren zowel Max Biaggi als Noriyuki Haga koploper Troy Bayliss dicht genaderd en was er al snel sprake van een leidend trio. Achter de drie volgden Troy Corser en ruim daarachter Roberto Rolfo en Ruben Xaus. In de twaalfde ronde ging het fout bij Régis Laconi en de Fransman eindigde met zijn PSG-1 Kawasaki in de grindbak. Biaggi wist vrij eenvoudig Noriyuki Haga voorbij te gaan en de 'Romein' ging het duel aan met Bayliss. Acht ronden voor het einde leek Biaggi naar de leiding door te stoten maar het ging bijna helemaal mis toen hij binnendoor wilde bij de leider in de race. Hij viel niet en wist in het spoor van Bayliss te blijven, zij het op zo'n twee seconden achterstand. In nde laatste ronden deed Max Biaggi wat hij kon om 'de dubbel' binnen te halen maar hij moest lijdzaam toezien dat de afstand tussen hem en Troy Bayliss niet kleiner werd. Noriyuki Haga slaagde er ook niet in dichterbij te komen aan Biaggi en dus waren de podiumplaatsen verdeeld. 

Troy Corser legde, op bijna tien seconden achterstand, beslag op de vierde plaats. Roberto Rolfo en Ruben Xaus werden, met een onderling verschil van een seconde, op zeven seconden achter Corser vijfde en zesde. Het duel om de zevende plaats werd nipt gewonnen door Lorenzo Lanzi door Fonsi Nieto met minder dan één seconde op de streep voor te blijven. James Toseland werd (nog) géén wereldkampioen, hij bleef steken op de elfde plaats achter Shinichi Nakatomi en Max Neukirchner, en mag zijn kampioenschapscampagne aanstaand weekend proberen af te maken in de laatste wedstrijd van dit seizoen op het circuit de Nevers van Magny Cours, Frankrijk. Door deze klassering van Toseland zijn Biaggi en Haga tot op respectievelijk 29 en 33 punten genaderd en de Brit mag zich dus geen misser(s) meer veroorloven. In de laatste twee races zijn nog maximaal 50 punten te behalen.

vallelunga_podium-2.jpg

Voor de volledige uitslag en tussenstand.

Troy Bayliss:

Voor de tweede race wilde ik van achterband wisselen maar chefmonteur Ernesto Marinelli wilde dat niet en ik legde me neer bij zijn besluit. Ik moet zeggen 'Ernie, jij bent de man!'. Het betaalde zich uit en ik draag deze overwinning dan ook aan hem op. 

Max Biaggi:

Het was een moeilijke race. Troy pushte vanaf de eerste ronde. Ik kon in eerste instantie niet de lijnen rijden, die ik wilde, omdat er door diverse oliesporen veel cementpoeder op de baan lag. Maar toen de baan wat schoner was ging het beter. Er zijn weinig punten waar je goed in kunt halen, dus ik kwam Bayliss niet voorbij. Ik ben enigszins teleurgesteld, want ik had graag de dubbel willen behalen, maar ik heb er het maximale uit gehaald.

Noriyuki Haga:

De temperatuur was geen probleem voor mij, want ik had zaterdag mijn afstelling en bandenkeuze al gemaakt. Ik was teleurgesteld over de eerste race, maar zeer blij met het resultaat van de tweede race.

James Toseland:

De conclusie na zondag is dat we nog steeds 29 punten voorstaan, en dat is geen slecht uitgangspunt.

Laatste wedstrijd: 7 oktober, Magny-Cours, Frankrijk!

Foto's: alstare/ducaticorsepress/fgsport/psg1