Zoeken

World Superbikes - Valencia: SBK race II

16 april 2007

Toseland wint, Biaggi maakt de race

James Toseland doet goede zaken.

Start van de tweede SBK race op Valencia.
Op de voorgrond de kalklijn die een oliespoor maskeert.

Na het "bandenprobleem" in de eerste race was James Toseland er op gebrand een beter resultaat te behalen in race twee. Vier ronden lang wist Noriyuki Haga aan de leiding te gaan alvorens die werd overgenomen door de wederom sterk rijdende Ruben Xaus. Achter de rug van de lange Spanjaard hadden Haga en Toseland wat schermutselingen terwijl Bayliss, op een vierde plaats rijdend, het duo volgde en gadesloeg. Vanaf een vijfde startplek had Toseland zich naar voren gewerkt en in de negende ronde nam hij de leiding over van Haga die Xaus al een plaatsje had terug verwezen.

Max Biaggi, gestart vanaf de twaalfde startplek, werkte zich ditmaal wat makkelijker door het veld naar voren en na wederom het gevecht aangegaan te zijn met zijn landgenoten Fabrizio, Lanzi, Rolfo, de Australiër Brookes, de Duitser Neukirchner en de Fransman Laconi reed hij inmiddels op een vijfde plaats en kwam dichterbij aan Bayliss.

Haga en Toseland streden om de koppositie zonder Xaus die wat op achterstand was gereden. Zowel Bayliss als Xaus werden door Biaggi gepasseerd en hij leek zelfs een bedreiging te gaan vormen voor de koplopers! In de voorlaatste ronde was het zover, Max Biaggi zat aan het achterwiel van Noriyuki Haga en het publiek kon zich opmaken voor een "grande finale". 

Haga ging het meest aan de leiding maar greep naast de winst én de tweede plek.

Noriyuki Haga was degene die het "haasje" werd. De banden hadden hun beste tijd gehad en alle drie de motoren smeerden en braken in meer of mindere mate uit. In één zo"n geval dook Toseland direct in het daardoor ontstane gaatje en pakte de leiding. Ook Max Biaggi maakte gebruik van hét moment en pikte de tweede plaats in. In de laatste bochten naar start finish zou die volgorde niet meer veranderen.

De teamgenoot van James Toseland, Roberto Rolfo, gestart vanaf de zeventiende startplek, reed naar een twaalfde plaats in deze tweede race. Hierdoor, én zijn tiende plaats in de eerste race, wist Rolfo tien belangrijke punten te scoren waarmee hij de negende plaats in de tussenstand vasthoudt. Troy Bayliss, die toch wel wat last zal hebben gehad van zijn pink (of het missen ervan!), zag ook teamgenoot Lorenzo Lanzi voorbij komen, zij werden vijf en zes.

Josh Brookes, Régis Laconi, de ver terug gevallen Troy Corser en Max Neukirchner legden beslag op de plaatsen zeven tot en met tien. Michel Fabrizio, Yukio Kagayama, Carmelo Morales en Giovanni Bussei pakten de laatste punten.


Ondanks dat hij zichtbaar last had van de nasleep van de operatie waarbij twee kootjes van zijn rechterpink werden verwijderd liet Troy Bayliss vanuit de Clinica Mobile, waar vijftien hechtingen werden verwijderd, weten:

Ik ben eigenlijk wat teleurgesteld omdat ik me het hele weekend wel goed voelde. Mijn verwondingen zijn niet zo groot, ze hebben me het hele weekend geen problemen gegeven en ze hebben géén rol gespeeld in het niet zo goed presteren van mij. De eerste race was OK, maar de tweede was enigzins teleurstellend. We hadden écht moeilijkheden waardoor de banden té veel te lijden hadden. Ik heb tien punten verloren op James (Toseland red.) maar het plan was om punten goed te maken, niet te verliezen. Maar zo gaat het weleens. In ging een beetje te diep de eerste bocht in en ik heb mijn voorband gesloopt. Nu kijk ik ernaar uit om naar Assen te gaan, het is een mooie baan en het zou leuk moeten worden.
 

Voor de volledige uitslag.

James Toseland:

De tweede race was geweldig! We hebben de set-up van vrijdag op de tweede motorfiets gebruikt, dus dank aan mijn team dat ze dat ze snel na de eerste race voor elkaar hebben gekregen. Ik ben zo ontzettend blij dat ik hier gewonnen heb. Vorig jaar was ik hier negende en elfde, dus ik was vastbesloten om het dit jaar beter te doen. Het was echt een geweldige race en ik moest tot aan het eind alles geven, maar dat heb ik gedaan en ik ga hier als de leider weg.

Max Biaggi maakte er weer een mooie show van.

Max Biaggi:

Een tweeslachtige dag, maar het is natuurlijk goed om te eindigen met een podiumplaats in de tweede race. Valencia is een zeer moeilijk circuit om op te racen, tenzij het goed droog is. Als er vochtige plekken zijn, is het zeer riskant en moet je je constant 100% concentreren. Ik had geen goed gevoel in de eerste race, een paar problemen hadden we het hele weekend al en tevens wat problemen met de motorrem. Bij het remmend insturen had ik geen constant gevoel over wat er gebeurde dus maakte dat me wat voorzichtig. Voor de tweede race maakten we een aantal aanpassingen, gevoel in de koppeling, een aantal klikken voor de vering en een hardere voorband en die banden werkten zéker beter. Waarschijnlijk ook omdat de baan droog was. Vanaf de derde rij starten is altijd een uitdaging en ik kon niet direct een aantal coureurs passeren in de eerste bocht omdat een stofwolk die werd opgeworpen (van de kalk die daar werd gestrooid vanwege een oliespoor) maar één racelijn toeliet. Ik werd ook nog wat opgehouden, maar ik pushte stevig vanaf de start. Tegen het einde kon ik een hoog ritme aanhouden en voelde dat ik Nori (Haga red.) kon passeren, en dat deed ik! Ik had ook James (Toseland red.) nog willen pakken maar er was geen tijd en ronden meer, maar ik ben blij met de tweede plaats nadat ik startte vanaf de twaalfde.

Roberto Rolfo:

Het weekend is niet erg geweldig voor me geweest, want als je vanaf de vijfde rij start, dan is het moeilijk om je naar voren te werken. Ik heb er hard aan getrokken en tijdens de eerste race had ik een mooi gevecht met Biaggi, maar tijdens de tweede race ging het niet goed. Ik heb nog twee weken voor Assen en zal er hard aan werken om terug te komen om tijdens de thuisrace van het team mee te kunnen vechten.

Volgende wedstrijd: Assen, 29 april!

Foto"s: kawasakiracing/yamaharacing