Zoeken

World Superbikes - Monza: SBK race I

15 mei 2007

Yamaha doet goede zaken

Zondag werd de zesde wedstrijd in het World Superbike kampioenschap verreden op het circuit "Autodromo Nazionale di Monza", het thuiscircuit van het Yamaha Italia team dat zijn "thuishaven" om de hoek heeft staan. Dit circuit is één van de snelste circuits van het seizoen met hoge topsnelheden en een paar tricky chicanes.

Noriyuki Haga had in de Superpole een tijd neergezet van 1"44.941! Met deze recordtijd kon hij vanaf pole vertrekken voor de race. Naast hem stonden Bayliss, Biaggi en Corser op de 1e startrij. Toseland begon zijn puntenjacht vanaf de tweede startrij.

Iedereen vertrok goed en zocht zich een weg door de eerste krappe chicane waar Lanzi finaal de mist in ging en rechtdoor schoot. Gelukkig raakte hij niemand, en niemand hem! Rolfo had de beste positie en nam de leiding van het veld over. Haga verloor hier wat plekken en kon vanaf de vijfde plek zijn opmars beginnen.

Drukte in de chicane

Bij het ingaan van de tweede ronde reed Toseland zich naar Rolfo toe met Biaggi in zijn kielzog. Haga begon in zijn ritme te komen en pikte aan bij Biaggi. De Italiaan moest al snal zijn meerdere erkennen in de Japanner. Niet lang nadat Toseland de leiding overneemt in de wedstrijd is Haga bezig om Rolfo naar plek drie te verwijzen. De ronde erop zijn Toseland en Haga in gevecht om de eerste plek. Dit levert close racing op met een paar sublieme inhaalacties. Ze lopen weg van de rest van het veld en halverwege de wedstrijd is het Haga die definitief de leiding in handen neemt met Toseland in zijn kielzog.

Rolfo rijdt daarachter op een afstand gevolgd door Biaggi, Bayliss en Corser die strijden om plek vier. Corser maakt een fout en schiet naast de baan. Bayliss ziet zijn kans en passeert Biaggi. Even later maakt Biaggi een fout in de chicane na start/finish maar hij kan gelukkig zijn weg vervolgen. Haga rijdt weg van Toseland terwijl Rolfo dichterbij komt aan zijn teamgenoot. Later blijkt dat Toseland een probleem met zijn achterband heeft waardoor zijn rondetijden drastisch verslechteren.

James Toseland

In de laatste twee ronden verliest Toseland meerdere posities en wordt uiteindelijk vierde. Rolfo valt in de allerlaatste ronde uit doordat hij geen benzine meer heeft, terwijl hij de tweede plaats in handen heeft. Bayliss profiteert van de problemen bij de Ten Kate-Hannspree rijders en pakt de 2e podiumplek. Had hij vorig jaar nog de dubbel, deze keer moet hij Haga voor zich dulden. Biaggi herstelt zich na zijn fout toch knap en pakt de laatste podiumplek. Corser en Kagayama maken de top zes compleet.

Max Biaggi toont zijn spierballen

 Max Biaggi over race 1:

Ik ben een beetje gefrustreerd over het resultaat, ondanks mijn podiumplek in de eerste race. De motor was vandaag op top niet snel genoeg en inhalen vanuit de slipstream was daardoor niet mogelijk. Ik moest het goedmaken bij het aanremmen en in de bochten, waarna ze me op het rechte stuk weer voorbij kwamen. In de eerste race was ik aan het jagen op plek twee toen het in de eerste chicane bij misging. Ik kon nog net de controle over de motor houden en mijn weg vervolgen. Aan het eind van de race had ik wat geluk toen de twee voor me wat langzamer reden door problemen en ik de derde plaats kon pakken.

Klik hier voor de volledige uitslag.

Foto"s: fgsport/alstare