Zoeken

World Superbikes - Misano: Supersport

18 juni 2007

Nat, droog, West best

Anthony West wint ook op droge baan.

Het was al weer een tijd geleden dat beide coureurs van het WorldSSP-Yamaha team op het podium stonden, vorig jaar na de wedstrijd op Brands Hatch om precies te zijn. Na de westrijd afgelopen zondag op het heete Misano was dat dus weer het geval. De wedstrijd, die in twee delen verreden werd, werd gewonnen door Anthony West, tweede werd teamgenoot Broc Parkes. In de trainingen waren beide WorldSSP-Yamaha coureurs al snel en Broc Parkes trainde naar de polepositie, Anthony West naar de tweede startplek.

Na de start was het West die zijn WSS-Yamaha-R6 als koploper de nieuwe rechterbocht instuurde met achter hem Craig Jones, Fabien Foret, Broc Parkes en de rest van het veld waarin Sébastien Charpentier als tiende en Barry Veneman als negentiende volgden.

Het hele World Supersportveld is goed door de eerste (voorheen laatste) bocht.

Kenan Sofuglu, gestart vanaf de derde startplek, zette direct de aanval in op Foret, ging compleet wijdt maar kon achter Parkes op de vijfde plaats zijn race vervolgen. Het was dringen in het hele veld, mede doordat er maar leifst vijftien coureurs binnen één seconde hadden getraind! Craig Jones, als vijfde getraind, was in hevig duel verwikkeld met Fabien Foret. De Fransman was hem gepasserd maar Jones wilde ten koste van alles weer voor hem zien te komen en gooide brutaal zijn Honda voor de Kawasaki van Foret waardoor die laatste van de baan werd gekegeld.

 Einde wedstrijd voor Foret en waarschijnlijk een grotere achterstand op Sofuoglu. Lang duurde het voordeel echter niet voor Jones want nog in diezelfde ronde kon hij zijn beschadigde Honda aan de kant zetten. Aan de kop van het veld leek Anthony West een gaatje te kunnen slaan op zijn teamgenoot Broc Parkes en Kenan Sofuoglu. Katsuaki Fujiwara reed alleen op een vijfde plek met daarachter een groep van zes coureurs waaronder Simone Sanna, Massimo Roccoli en Robin Harms. Die laatste kwam vanaf de elfde startplek en maakte grote sprongen naar voren. Helaas voor Harms, maar evengoed voor alle coureurs, werd er in de zesde ronde de rode vlag getoond omdat de opgeblazen SC Carracchi-Ducati van wildcardrijder Alessio Brugnoni een oliespoor op de baan had gegooid.

Fabien Foret verloor terrein op Sofuoglu, hier achter hem met Broc Parkes.

Na een oponthoud van een dik half uur, waarin met man en macht door de Italiaans baancommisarissen het oliespoor werd opgeruimd, volgde de herstart. Waar er in het eerste van de race zich al na een aantal ronden duidelijk een kopgroep aftekende, was er in het tweede deel een veel grotere kopgroep die langer bij elkaar bleef. Kenan Sofuoglu, die natuurlijk zag dat hij zijn toch al ruime voorsprong op Foret kon uitbreiden, was als eerste weg met West, Parkes, Fujiwara, Sanna en Roccoli in zijn spoor. David Salom maakte de eerste ronde niet vol, hij kwam ten val.

Nu was het Anthony West die direct het duel aanging, hij raakte in een hevige strijd verwikkeld met Kenan Sofuoglu. Geen van beiden wilde toegeven en er zullen ongetwijfeld wat kleurtjes zijn uitgewisseld. West leek dit spel het best te spelen want hij verwees Sofuoglu naar het tweede plan. Maar ook Simone Sanna, die op de loer had gelegen, en Katsuaki Fujiwara passeerden de HANNspreeTenKate-Honda coureur die aan de leiding gaat in de tussenstand van het wereldkampioenschap.

Parkes in de achtervolging met achter hem Sanna, Roccoli en..hé, Barry Veneman!

Na een vijftal ronden werd duidelijk dat Anthony West ook op een droge baan goed uit de voeten kan met een Supersport machine want door constant snelle ronden te rijden wist hij al snel afstand te nemen van zijn achtervolgers. In die achtervolgende groep maakten meerder coureurs aanspraak op de tweede en derde plaats waaronder de wederom sterk rijdende Harms, maar ook Fujiwara, Sanna, Parkes en natuurlijk Sofuoglu die nog niet mocht worde afgeschreven. Hij hervond zich en werkte zich langs Sanna en Fujiwara om zo weer de tweede plaats in te nemen, maar maakte toch wel een aantal foutjes waardoor hij wederom wijdt ging. Broc Parkes had zich ondertussen ook weer naar voren weten te werken en en wist de tweede plaats van Sofuoglu weer in te nemen en zette de achtervolging in op zijn teamgenoot. Het veld was nu toch wel uit elkaar aan het vallen.

West ging fier op kop gevolgd door Parkes en Sofuoglu. Fujiwara zat daar, net als in het eerste deel, alleen op een vierde plaats achter met Roccoli, Sanna, Fores en Harms dáár weer achter. Kenan Sofuoglu zette nog wel aan, en passeerde Broc Parkes in de zestiende ronde nogal eenvoudig, maar maakte nog steeds foutjes waardoor hij niet dichterbij aan de sterk rijdende "Ant" West wist te komen. Na drie weken geleden de regenrace op Silverstone te hebben gewonnen, won West nu dus de Supersportrace onder de zinderende Italiaanse zon op het circuit van Misano. Anthony West:

Mooi om wéér een race te winnen, en ik ben zelfs blijer om hem te winnen onder droge omstandigheden omdat ik nu voel dat ik mezelf écht bewezen heb en mensen dus niet zullen zeggen dat ik op Silverstone alleen maar won omdat het regende. Ik was best nerveus op de eerste startrij maar ik concentreerde me op de gaten die voor me open vielen. Ik wist niet precies wat ik kon verwachten in het tweede deel maar ik zag coureurs voor me fouten maken en dat gaf me vertrouwen en hiel;d me scherp.

Kenan Sofuoglu was dan wel Broc Parkes gepasseerd, in de tottaaluitslag kwam hij niet verder dan de derde podiumplek en waren dus de plaatsen één en twee voor het WorldSSP-Yamaha team. Massimo Roccoli werd vierde en zijn strijdlust leverde Robbin Harms de vijfde plaats op. Sanna, Fores, Fujiwara, Vizziello en Charpentier maakten de top tien vol terwijl barry Veneman zich naar een dertiende plaats wist te knokken. Misschien niet waar hij hoort maar na de slechte trainingsresultaten toch bevredigend. Teamgenoot Vesa Kallio viel al in de vierde ronde van het tweede deel uit.

Barry Veneman:

Tja, Misano is achter de rug! Na de warm up in de ochtend hebben we een aantal veranderingen toegepast en dat was in elk geval beter tijdens de gevechten op de baan. Het is lastig inhalen hier en een goede controle bij het aanremmen is dan zeer belangrijk. Na de rode vlag konden we nog een aantal aanpassingen maken die goed uitpakten Vooral toen de tank leger raakte kon ik aanzetten en nog 3 punten in de wacht slepen. Dit was niet mijn beste weekend maar ik sta nog steeds 6de in de tussenstand. Nu moeten we positief vooruitkijken naar de test in Brno, ik heb daar hoge verwachtingen van.

Voor de

volledige uitslag

en de

tussenstand

in het kampioenschap.

Het lukte niet bij de PioneerHoege-Suzuki mannen dit weekend. Toch 3 punten!

Vesa Kallio:

Dit is gewoon balen, ik kan het niet anders verwoorden. In de ochtend kon ik met de race set-up al snelle tijden zetten waarmee ik op een 15e positie eindigde. In de race had ik het ritme goed te pakken en was op weg naar de punten. Helaas moest ik de wedstrijd staken door een technisch probleem.

Marc Hoegee:

Gezien de situatie waarin we verkeerden, ben ik blij dat we nog een aantal punten hebben weten te scoren. Kijkende naar het wedstrijdverloop en de 13e positie van Barry kan ik redelijk tevreden zijn na een moeizame start van dit weekend. Het is jammer dat Vesa met een technisch probleem de motor aan de kant moest zetten anders hadden we met beide rijders in de punten kunnen rijden.

Broc Parkes:

Ik had een slechte start in het tweede deel maar ging ervoor en werkte me door het veld. Nadat ik meerdere coureurs gepasseerd was duurde het nog even voordat ik bij Anthony was. Ik moest nog drie seconden goed maken en dat doe je niet makkelijk in een race. Toen trok ik een "tear-off" van mijn vizier en raakte ik de "pitlane-limiter" (knop die gebruikt wordt om niet te hard te rijden in de pitsstraat, werkt als een toerentalbegrenzer) en dat kostte me tijd waardoor Sofuoglu er langs knalde. Ik wist dat ik binnen een halve seconde van hem moest finishen maar we reden aan het eind van de race beiden op de limiet! Ik ben nu drie keer gevallen terwijl ik op de tweede plaats lag dus besloot ik, ondanks het feit dat ik Anthony wilde pakken, dat punten belangrijker waren dan weer een val riskeren. Ik ben zó blij weer op het podiuim te staan! Het komt wel goed.

Kenan Sofuoglu:

Dit was échte een zware race. Het was zó warm, en om een goede bandenkeus te maken was écht moeilijk. In het tweede deel pushte ik tot de limiet maar het gat was reeds geslagen in de eerste vier ronden en het was onmogelijk voor mij om dat goed te maken. Ik had het gevoel dat we wel een goede afstelling hadden en ik reed goede rondetijden, echter het was iets te moeilijk voor mij hier. Aan de andere kant, ik vertrek hier met de leiding in het kampioenschap nog steeds in handen en daar ben ik blij mee.

Voorlopig hebben ook de coureurs even pauze want:

Volgende race: 22 juli - Brno, Tsjechie.

Foto"s: yamaharacing/suzukiracing/kawasakiracing