Zoeken

World Superbikes - Brno, Superbikes race 2

24 juli 2007

Il Corsaro wint tweede race!

Brno_SBK_R2_1.jpg
Max Biaggi: Il Corsaro!
Oftewel, De Piraat.

Nadat het in de nacht van vrijdag op zaterdag al flink had geregend, waarbij diverse onderkomens op het paddock schade opliepen, viel er vlak voor de start van de tweede World Superbikerace wederom een bui. De race werd uitgesteld zodat de teams de mogelijkheid en tijd hadden de machines van andere banden te voorzien. De race werd daarom ingekort van twintig naar negentien ronden en tevens tot 'wet race' benoemd.

De start was bijna een kopie van die in de eerste race. Biaggi kwam als eerste van de startlijn en ging het hele startveld voor in de eerste bocht. Maar het was Lorenzo Lanzi die middels een mooie passeermanoeuvre de leiding al snel overnam en direct een voorsprong wist op te bouwen. Max Biaggi leek weer in zijn oude ritme te vervallen, snel starten en in de ronden daarna terugzakken, want na de eerste doorkomst was hij al teruggevallen naar de zevende plaats. Zowel Noriyuki Haga, Troy Corser, Régis Laconi als Max Neukirchner hadden zich langs de Romein gewerkt.

Brno_SBK_R2_2.jpg

Brno_SBK_R2_3.jpg

Corser kende géén goed weekend.

 In de tweede ronde nam Noriyuki Haga de leiding over van Lorenzo Lanzi en de Japanner hield een hoog racetempo aan waardoor hij al snel een voorsprong had van ruim twee seconden. Voor zijn teamgenoot Corser, die in de eerste ronden goed meedeed vooraan en even de leiding had, kwam er in de zesde ronde een eind aan de wedstrijd, hij moest de Italia-Yamaha met een gebroken blokbout (waardoor er olie lekte) aan de kant zetten.

Troy Corser:

We wisselden van machine voor race twee en veranderden ook de set-up en dat voelde veel beter. Het zag er allemaal goed uit, totdat het helemaal fout ging en ik weet dat ik op het podium had kunnen komen als die bout niet gebroken was.

Brno_SBK_R2_4.jpg

Zelfs een extra naverbrander hielp niet.

James Toseland en Max Biaggi, die zich binnen een paar ronden weer naar de kop van het veld had weten te werken, streden op dat moment om de tweede plaats, op enige afstand gevolgd door Michel Fabrizio, Yukio Kagayama en Lorenzo Lanzi.

Brno_SBK_R2_5.jpg

Troy Bayliss had het écht moeilijk op deze baan, kwam bij de eerste doorkomst op plaats negen langs start/finish en was in de ronden daarna zelfs teruggezakt naar de twaalfde plaats. Inmiddels had hij wat terrein gewonnen en reed na wat schermutselingen met Régis Laconi, Max Neukirchner, Ruben Xaus en Roberto Rolfo op de zevende plaats. De, na een matige start, naar de vijfde plaats opgeklommen Yukio Kagayama (vorig jaar tweevoudig racewinnaar) stuiterde in de tiende ronde hard van zijn AlstareCorona-Suzuki. Onderwijl reden zijn teamgenoot Max Biaggi en James Toseland naar raceleider Noriyuki Haga die zienderogen het tempo moest laten zakken. En waar het probleem bandenslijtage leek te zijn opgelost bij het Italia-Yamaha team moest nu toch worden geconstateerd dat er nog werk aan de winkel is.

Troy Bayliss:

Het was precies hetzelfde als vorig jaar, een valpartij en een slechte finish. Alleen ben ik dit keer blijer met de uitslag van de tweede race. We maakten een fout door voor de eerste race een zachte band te kiezen dus kozen we voor de hardere voor de tweede race en dat maakte een wereld van verschil. We kregen weer vertrouwen want het is een band die me normaal gesproken sowieso bevalt. Mijn start was goed en ik lag tweede in de eerste bocht maar toen werd ik geraakt. Iemand kwam naar me toe aan de binnenkant, iemand anders raakte me aan de buitenkant en ik viel behoorlijk terug. Ik kwam redelijk sterk terug, maar ik kan dit maar beter vergeten en me richten op Brands Hatch!

Het duurde dan ook niet lang voordat zowel Biaggi als Toseland aan Haga voorbij gingen. Even gingen de drie als aan een touwtje over de door de Tsjechische heuvels slingerende baan, maar Haga kon dat tempo niet volhouden en moest afhaken. Hij kreeg vervolgens te maken met Michel Fabrizio die, net als in de eerste, race een hoog tempo wist aan te houden en de Japanner dan ook voorbij ging. De baan ligt de Italiaan wel want vorig jaar wist hij middels een tweede en derde plaats tweemaal op het podium te komen.

In de laatste ronden had Max Biaggi de leiding genomen en wist hij James Toseland op een seconde achter zich te houden. Noriyuki Haga was niet in staat bij Michel Fabrizio aan te pikken en kon een podiumplaats op zijn buik schrijven. Biaggi wist zijn tweede World Superbikerace te winnen en heeft in alle klassen, waarin hij aan de start kwam op het circuit van Brno, nu een overwinning.

Max Biaggi:

De tweede race was beter voor de banden omdat het wat koeler was. Ik heb niets veranderd aan de machine na de eerste race, alleen nieuwe banden natuurlijk. Het is even geleden dat ik een race won, maar om er nu één te winnen en een tweede plaats te behalen maakt me zeer blij!

Brno_SBK_R2_6.jpg

Brno_SBK_R2_7.jpg

James Toseland en Michel Fabrizio vergezelden hem op het podium. Door de twee goede uitslagen van de 'Romeinse keizer' klimt hij weer op naar de tweede plaats in het klassement, 43 punten achter James Toseland met Noriyuki Haga op twee punten van Max Biaggi. De huidige wereldkampioen Troy Bayliss, die vooraf wist dat hij hier punten zou kunnen gaan verliezen, staat nu vierde met 56 punten achterstand. Dean Ellison, Christian Zaiser en Jiri Drasdak haalden het einde van de race niet.


Volgende race: 5 augustus, Brands Hatch, UK!

Foto's: ducaticorsepress/yamaharacing/alstare