Zoeken

World Superbikes - Brno, Superbikes race 1

23 juli 2007

Pagina 1: Toseland toont veerkracht..

Brno_SBK_R1_1.jpgNa een pauze van maar liefst vijf weken, waarin wél getest werd op de banen van Brno en Vallelunga, kwamen de World Superbike coureurs dit weekend weer in actie op het circuit van Brno, Tsjechië. Na in zowel de vrije als de kwalificatietrainingen constant snel te zijn geweest pakte Noriyuki Haga op zaterdagmiddag ook nog eens de Superpole middels een magnifieke ronde van 1'59.603!

Hij blufte daarmee Max Biaggi af die van zijn vijfde naar een uiteindelijke tweede startpositie klom. Troy Bayliss, die vooraf liet weten dat het moeilijk zou gaan worden op dit circuit, leek tot vlak voor het eind van ronde Biaggi terug te verwijzen maar kwam zestienhonderdste te kort en eindigde op de derde startplek. James Toseland wist zich als vierde op de eerste rij te kwalificeren.

Het was echter niet Noriyuki Haga maar Max Biaggi die als eerste weg was en de leiding nam in de sprint naar de eerste bocht. James Toseland maakte een prima start en liet er geen gras over groeien, passeerde de Italiaan vrij vlot en pakte direct een halve seconde voorsprong. Achter hem waren Haga, Biaggi en Kagayama in gevecht om de plaatsen twee, drie en vier waarbij Haga geen tijd leek te willen verliezen en daardoor wat foutjes maakte waardoor hij terugzakte naar de staart van het groepje. Toseland ging er eens goed voor zitten, zette een nieuw ronderecord en bouwde snel een voorsprong op van bijna een seconde. Voor Dean Ellison (Pedercini-Ducati) en Luca Morelli (DFXtreme-Honda) was toen de wedstrijd al over. Morelli reed voortijdig de pits binnen en Ellison was in de tweede ronde al onderuit gegaan.

Brno_SBK_R1_2.jpg
Wél de Superpole, géén overwinning voor Haga.

Achter de kopgroep streden Lanzi, Bayliss, Rolfo en Corser om de plaatsen vijf tot en met acht en het zag er niet naar uit dat de beide Australiërs naar voren zouden kunnen komen. Aan de kop daarentegen ging het er heet aan toe. Toseland's plannetje om een gat te slaan en weg te blijven lukte niet helemaal, het achter hem strijdende trio wist weer naar hem toe te rijden en in de vijfde ronde waren ze herenigd in een kopgroep van vier. Het leek er op dat de Brit een probleem had want binnen een halve ronde waren Biaggi en Haga hem voorbij en even later verwees Kagayama hem terug naar de vierde plaats.

Brno_SBK_R1_3.jpg
De smaakmakers, maar waar is Kagayama?

Brno_SBK_R1_4.jpg

Aha, daar is 'ie.

 Roberto Rolfo, die in de trainingen al verrassend uit de hoek was gekomen, deed het in de race ook goed. Bij het ingaan van de zesde ronde kwam hij door op de zesde plaats met achter hem Michel Fabrizio, die na zijn invalbeurt op de Gresini-Honda RC212-V een opleving beleefde en weer iets van zijn talent liet zien. In dezelfde ronde had Max Biaggi de leiding weer overgenomen en Noriyuiki Haga naar plek twee verwezen. Een ronde later knokte Toseland zich weer naar de tweede plaats maar ging daarbij wijdt, viel terug naar de derde plaats, ging nógmaals wijd en kon weer van voor af aan beginnen!

Michel Fabrizio hield er een hoog tempo op na en was inmiddels van zijn tiende startpositie opgeklommen naar de vijfde plaats door Roberto Rolfo te passeren. Troy Bayliss kende minder geluk. Hij werd in de elfde ronde van achter onderuit gekegeld door de machine Karl Muggeridge die er op een vreemd punt zelf van af ging. Troy Bayliss grapte:

Ik zag niets, stuurde de bocht in, hoorde een kabaal en dat was het. Het volgende wat ik zag, was Karl op de grond. Hij was op mij geklapt maar zat niet eens op zijn machine! Ik liep op hem af en bedankte hem want ik had het toch niet naar mijn zin op die tiende plaats!

De vóór Bayliss rijdende Régis Laconi werd eveneens geraakt maar viel niet en kon ongeschonden verder. Vóór Laconi streden Troy Corser en Lorenzo Lanzi om plaats zeven en de Australiër uit het Yamaha-Italia team had zich écht een heel andere race voorgesteld.

Dit was gewoon niet mijn weekend. Ik kwam hier voor een overwinning maar het mocht niet zo zijn. In deze eerste race hadden we bandenproblemen, zoals we die al het hele weekend hadden en ik kon geen tempo maken.

Brno_SBK_R1_5.jpg
Bayliss voor Laconi en Muggaz voordat hij geraakt werd.

Naar het einde van de wedstrijd leek James Toseland dan tóch weer wat weg te lopen en keken de drie achtervolgers weer tegen een kleine achterstand aan, moest Noriyuki Haga zelf genoegen nemen met de vierde plaats en vochten de beide AlstareCorona-Suzuki's het uit voor plaats twee en drie. Maar Yukio Kagayama maakte hetzelfde foutje als in zijn Supepoleronde door door het zand te knallen waardoor hij de derde plek weer moest afstaan aan Haga. Nu was het Jakub Smrz (SC Carracchi-Ducati) die het vanaf de zijlijn (of airfence) mocht bekijken, hij kwam voor zijn thuispubliek ten val.

Vooraan waren er drie duo's ontstaan, James Toseland met Max Biaggi, Yukio Kagayama met Noriyuki Haga en Michel Fabrizio met Roberto Rolfo. James Toseland lag zwaar onder druk van Biaggi en moest alle zeilen bij zetten om de Romeinse keizer van zich af te houden. Hierbij ging hij een keer wijd, kwam even naast de baan en spoot met zijn achterwiel stenen op die gaten in het kuipwerk van Biaggi sloegen! Ook had één van de stenen een gat in de linkerhandschoen van Max geslagen en toen Max na de race zijn handschoen uittrok liep het bloed van één van zijn vingers. Na de huldiging moest Biaggi dan ook langs het Medical Centre om er even naar te laten kijken.

Brno houdt van mij en ik hou van Brno. Het is ongelooflijk hoeveel mooie momenten ik hier aan deze plek bewaar en vandaag werd daar een vervolg aan gegeven. Het is een fantastische baan omdat er zo'n verscheidenheid aan bochten is, enkele snelle en enkele minder snelle. De banden zouden een probleem gaan geven hier, dat wisten we.

Brno_SBK_R1_6.jpgJames Toseland liet zich niet meer verschalken en pakte zijn zesde overwinning van het seizoen, het zal zijn marktwaarde alleen maar goed doen. Max Biaggi pakte op twee tienden van een seconde de tweede plaats en zo zijn tiende podium in zijn debuutjaar bij de World Superbikes. Yukio Kagayama wist Noriyuki Haga achter zich te houden en completeerde zo het Suzuki feestje. In de slotfase wist Roberto Rolfo tóch Michel Fabrizio te passeren en pakte een fraaie vijfde plaats. Troy Coser hield Lorenzo Lanzi achter zich en finishte dus als zevende, Max Neukirchner als negende en Shinichi Nakatomi als tiende. Daarmee liet de Japanner in Franse dienst de tegenvallende Régis Laconi en Ruben Xaus achter zich. Fonsi Nieto (PSG1-Kawasaki) en Cristian Zaiser (LBR-MV Agusta) haalden de finish niet, zij stuurden beide hun machines met technische problemen de pits binnen.

Brno_SBK_R1_7.jpg
James Toseland en het Suzuki-duo Biaggi/Kagayama delen het podium na race 1.

James Toseland:

Na Misano was deze races erg belangrijk. We liepen wat achterstand op met de elektronica maar we wisten waar de problemen lagen, we zijn er even goed voor gaan zitten en hebben uitgezocht wat we moesten doen. Sinds de test gaat het steeds beter. Mijn dank gaat naar het team en de mensen van PI. Ik heb het gevoel dat we er weer goed bij zitten en het is fijn om er een streep onder te kunnen zetten.


Foto's: tenkateracing/yamaharacing/alstare