Zoeken

World Superbike - Magny Cours: Superstock 1000

11 oktober 2007

Matteo Baiocco (Umbria Bike Yamaha, 146 punten) had het niet kunnen afmaken op het circuit van Vallelunga, een week eerder. Voor de race had hij nog slechts één punt voorsprong op tweede man in het kampioenscap Niccoló Canepa (Xerox Ducati jr. team, 145 punten). Derde kanshebber was Xavier Simeon (Alstare Corona Suzuki, 138 punten) en de vierde was Claudio Corti ( Yamaha Team Italia, 137 punten).

magny-cours-corti-groep2.jpg
Claudi Corti voor Niccoló Canepa, Mark Aitchison (3) en Luca Scassa (312). Badovini is rechts net buiten beeld.  

Het hele Superstock 1000 veld leek goed weg te komen maar het was kanshebber nummer drie, Xavier Simeon die al direct zijn titelaspiraties naar volgend seizoen kon doorschuiven, hij ging rechtdoor en belandde in het gravel. Hij kwam nog wel terug op de baan maar reed zijn Suzuki de pits binnen. Didier van Keymeulen pakte kopstart voor Claudio Corti, Niccoló Canepa, Mark Aitchison, Ayrton badovini en Luca Scassa. Die laatste reed met een wildcard (net als op Misano, waar hij in het eerste deel - over drie ronden - vierde werd maar in het tweede deel ten val kwam) omdat het AMA kampioenschap er al op zat (Scassa werd vijftiende in het AMA-Superbike kampioenschap op gelijk aantal punten met zijn 'Fast by Ferracci' teamgenoot Matt Lynn, Ben Spies won de titel met één punt voorsprong op zijn American Suzuki teamgenoot Matt Mladin).

magny-cours-corti-can.jpg

Corti buitenom bij Canepa in 'Chateau d'Eau', Badovini op de loer.

Bij het, voor de eerste keer, opkomen van het start/finish gedeelte trok Cedric Tangre zijn Team Yohann Motorsport Suzuki onderuit maar gelukkig mistte iedereen hem én zijn machine. De groep aan de leiding bestond uit acht coureurs en Van Keymeulen ging stevig aan de leiding en twee kanshebbers zaten er goed bij, Canepa op de tweede plaats en Corti op de derde. Matteo Baiocco leek het tempo vooraan niet te kunnen volgen en dat was gezien zijn trainingsresultaat (14de) en een negende tijd in de warm-up wel te verklaren. Didier van Keymeulen wist iets weg te lopen van zijn achtervolgers maar Claudio Corti wist middels aan aantal snelle ronden aansluiting te krijgen en trok ook Niccoló Canepa met zich mee.

magny-cours-top3-stock1000.jpg

De top 3 in één plaatje, op de finish was de volgorde iets anders

Luca Scassa maakte op drie kwart van de wedstrijd een aantal behoorlijke fouten en zakte weg uit de kopgroep. Canepa had zich inmiddels langs Corti weten te sturen en zou, als de volgorde zo bleef, het kampioenschap kunnen winnen. Maar Corti wist natuurlijk donders goed wat er op het spel stond en vocht zich in de tiende ronde weer langs Canepa waarbij de twee opzij, en elkaar even diep in de ogen keken! Ayrton Badovini kreeg ook aansluiting bij deze drie en er was een kopgroep van vire coureurs met twee titelkandidaten ontstaan.

Het einde van de wedstrijd naderde en kwam tot een dieptepunt voor Didier van Keymeulen toen hij, net nadat Badovini naar de derde plaats was gekomen waarbij Canepa wijd moest, onderuit ging. De onfortuinlijke Belg maakte dit jaar geen goed seizoen mee. Hierdoor kwam de leiding in handen van Claudio Corti en zo zou hij de kampioen worden. Maar Ayrton Badovini maakte het hem niet makkelijk! Hij nam de leiding over van Corti die zich in 'Adelaide' weer terug vocht. Maar de MV Agusta van Badovini leek te snel voor de Yamaha van Corti en Badovini pakte wéér de leiding en wat Claudio Corti ook probeerde, het lukte niet meer om erlangs te komen.

magny-cours-canepa2.jpg 
De stijl van een kampioen, Niccoló Canepa - Eurpees kampioen Superstock 1000. De 1098 zien we volgend seizoen ook bij de World Superbikes.

magny-cours-beker.jpg

Die beker pakken ze niet meer af!

Ayrton Badovini won de race voor Claudio Corti en Niccoló Canepa. Hierdoor zag Corti de titel door zijn vingers glippen en werd Canepa dus de lachende derde. In het eerste seizoen pakte Niccoló Canepa met de Ducati 1098S dus de Europese titel in de Superstock 1000 FIM CUP. En daar zal Ducati best blij mee zijn, zo óók Niccoló Canepa natuurlijk die ook al behoorlijk wat kilometers maakte met de 1098 in Superbike uitvoering. De groep van acht was wat uit elkaar gevallen en Luca Scassa (MV Agusta) legde beslag op de vierde plaats en wist Mark Aitchison (Celani Team Suzuki Italia) net achter zich, op de zesde plaats, te houden. Freddy Foray (Team Zone Rouge Yamaha) won het duel van Ilario Dionisi (Cruciani Moto Suzuki Italia) en werden zevende en achtste. Daarachter was een groot gat van 10 seconden ontstaan en pakten Matteo Baiocco (Umbria Bike Yamaha) en Rene Mahr (vander Heyden Motors Yamaha) de twee laatste plaatsen in de top tien. Voor vander Heyden Motors Yamaha coureur Raymond Schouten was deze wedstrijd maar van korte duur, zijn wedstrijd eindigde al na de eerste bocht.

Raymond Schouten:

Balen! Tijdens de warm-up voelde ik me eindelijk weer iets beter, het ging lekker en ik noteerde de 13e tijd, ik zag daarom ook erg uit naar de wedstrijd, alleen eindigde die al na de eerste bocht. magny-cour-raymond.jpgMijn start was goed maar in de knik na de eerste bocht werd ik naast de baan gedrukt, normaal stuur je de motor weer de baan op alleen lag er nu een groot gat dat ik niet kon ontwijken. Ik kon mijn Yamaha R1 overeind houden maar beide wielen waren krom en kapot en ik kon mijn wedstrijd dus niet meer vervolgen. Erg jammer om mijn seizoen zo te eindigen.

Voor de volledige uitslag en eindstand.