WK Superbike Monza: uitslag race 1

12 mei 2013
Marco Melandri heeft de eerste race van het WK Superbike op het circuit van Monza op naam geschreven. De BMW Motorrad GoldBet SBK coureur bleef in een zinderende finale met een miniem verschil van 0.085 seconden Tom Sykes voor, terwijl Eugene Laverty op eentiende seconde als derde werd afgevlagd.

Marco Melandri_GoldBet_BMW

De eerste WK Superbike race op het Italiaanse circuit van Monza ontpopte zich tot een episch gevecht tussen Eugene Laverty, Marco Melandri, Tom Sykes en Sylvain Guintoli. Voor de veertiende keer in zijn carrière mocht Tom Sykes van de pole position vertrekken, maar bij het doven van het licht was het Eugene Laverty die leiding in de wedstrijd wist te nemen.

Zeven ronden lang wist Laverty de leiding in de race te houden, maar in de achtste ronde wist teamgenoot Guintoli, die zich gestaag naar de tweede plaats had opgewerkt, langszij te komen, waarna Laverty terug leek te vallen. Sykes had in de vierde ronde een klein moment en miste zijn rempunt, waardoor hij terugviel naar de vierde plaats, maar wist in het laatste deel van de race weer aansluiting met de kopgroep te krijgen.

Drie ronden lang voerde Guintoli het veld aan, waarna Melandri het stokje overnam. Met nog vier ronden te gaan nam Sykes de leiding in de race en leek daarna een klein gaatje te kunnen slaan, maar twee ronden later was ook zijn voorsprong helemaal weg. Sykes, Melandri en Laverty gaven elkaar tot aan de streep geen duimbreed toe. Bij het insturen van de laatste bocht dook Melandri bij Laverty binnendoor, gevolgd door Sykes die ook Melandri nog voorbij probeerde te gaan, waarna het trio driebreed over de de finish reed.

Melandri won met een minimaal verschil van 0.085 seconden op Tom Sykes, terwijl Laverty op 0.107 seconden als derde werd afgevlagd. Guintoli en Davies maakten de top vijf compleet.