Zoeken

WK Superbike: Lowes zet snelste tijd tijdens privé test Portimao

21 januari 2014
Het Voltcom Cresent Suzuki WK Superbike Team is het nieuwe jaar goed begonnen. Debutant Alex Lowe zette de laatste dag van de privé test in Portimao de snelste tijd op de klok, terwijl teamgenoot Eugene Laverty op ééntiende seconde afstand de tweede tijd voor z'n rekening nam. Jonathan Rea was de enige coureur die eveneens onder de 1'43-ers door wist te duiken.

Alex Lowes_Portimao_Suzuki

Na onstuimig weer eind vorige week waren de weergoden de teams die naar Portimao waren afgereisd de laatste testdag eindelijk gunstig gestemd. Hoewel het nog wel fris was en de baan vanwege de hevige regenval weinig grip bood, stond de zon wel strak aan de hemel en was van hevige rukwinden geen sprake meer.

Voor huidig Brits Superbike kampioen Alex Lowes was het de eerste ontmoeting met het Portugese circuit, en de Brit was dan ook het meest op de baan de vinden. In totaal legde Lowes 165 ronden af, terwijl teamgenoot en huidig vice-wereldkampioen Eugene Laverty 133 ronden op de baan te vinden was. Door het team werd de tijd nuttig gebruikt om qua geometrie de juiste setup te vinden voor wat betreft stabiliteit bij aanremmen, insturen en grip aan de achterkant.

Was de prestatie van het Suzuki team voor menigeen een regelrechte verrassing, hetzelfde kon worden gezegd van Jonathan Rea die uiteindelijk de derde tijd op de klokken wist te zetten. Nu was het Ten Kate Pata Honda team al vorige week in Portimao neergestreken, maar vanwege het slechte weer was van testen op donderdag en vrijdag geen sprake geweest.

Ook voor het Ducati Superbike Team, dat na de scheiding met Alstare weer bij Ducati Corse is ondergebracht, was het een vruchtbaar begin van het jaar. Door het team werd voornamelijk de nieuwe 2014 Öhlins vering met RSP25 voorvork en RSP40 achtershock uitgetest, daarnaast werd aan de setup van de Panigale gewerkt. Davide Giugliano zette uiteindelijk de 4e tijd en was slechts een halve seconde langzamer dan het Suzuki team.

Bij Aprilia moest Marco Melandri de eer voor het Italiaanse merk hooghouden, teamgenoot Sylvain Guintoli was nog herstellende van zijn recente operatie aan zijn rechterschouder en was niet naar Portugal afgereisd. Melandri had op zondag nog de tweede tijd gerealiseerd, maar moest de afsluitende dag genoegen nemen met de vijfde tijd. Melandri verklaarde na afloop veel tijd te hebben verloren met het uitvogelen van de juiste setup, pas tegen het eind van de laatste dag werd duidelijk welke richting het team op moet gaan.

Grote afwezige in Portugal was het Kawasaki fabrieksteam, dat in plaats van Portimao naar het Spaanse Jerez was afgereisd. Een gemis, want zonder het Kawasaki team is het moeilijk inschatten in welk perspectief de in Portimao gereden tijden moeten worden gezien.

Tijden WK Superbike privé test Portimao:
1. Alex Lowes (Voltcom Crescent Suzuki) 1’42.5
2. Eugene Laverty (Voltcom Crescent Suzuki) 1’42.6
3. Jonathan Rea (Pata Honda) 1’42.9
4. Davide Giugliano (Ducati) 1’43.0
5. Marco Melandri (Aprilia) 1’43.1
6. Chaz Davies (Ducati) 1’43.2
7. Leon Haslam (Pata Honda) 1’43.5