Zoeken

Voorbeschouwing WSBK 2006 - Valencia

20 april 2006
Inhoudsopgave
Voorbeschouwing WSBK 2006 - Valencia
Pagina 2

Superbikes in Europa

In deze voorbeschouwing kijken we even kort terug op de vorige wedstrijd op Phillip Island, Australië en blikken we vooruit naar de wedstrijd in Valencia, Spanje, die a.s. zondag 23 april wordt verreden.


Layout van het circuit van Valencia.

Baangegevens circuit Ricardo Tormo:
Lengte: 4.005 meter
Linker bochten: 9
Rechter bochten: 5
Baan breedte: minimaal: 12 meter, maximaal: 13 meter
Rechte eind: 876 meter

SBK:
Het is alweer even geleden dat we de Superbike coureurs aan het werk hebben gezien. Dat was zeven weken geleden, op 5 maart, op het circuit van Phillip Island Australië waar beide Troy"s één race op hun conto bijschreven - Corser won race één, Bayliss race twee - en Alex Barros verrassend voor de eerste maal op het podium kwam. Hij scoorde een tweede en derde plaats in zijn tweede WSBK wedstrijd. Valencia is de derde wedstrijd in de cyclus van dertien wedstrijden en de eerste in Europa. Alle volgende wedstrijden zullen in Europa verreden worden met als afsluiter de race in Zuid Afrika, waarschijnlijk op het circuit van Kyalami.

Bij die laatste wedstrijd op Phillip Island was al duidelijk te zien dat beide Troy"s in de race voor de titel zijn. Ze hebben beide al een WSBK titel op zak (Bayliss in 2001 en Corser in 1996 en 2005) en het zal een genoegen zijn om deze twee te zien strijden om de titel van dit jaar. Maar zij niet alleen, ook James Toseland - die een derde en tweede plek scoorde en momenteel tweede in de tussenstand staat - staat er goed voor. Toseland is van plan om goede resultaten te behalen in Valencia ook al weet hij dat Bayliss snel zal zijn, net als in de test.

Als tijdelijke teamgenoot van Toseland zal Giovanni Bussei aantreden en het zal voor hem niet makkelijk worden omdat hij op Valencia pas zijn eerste meters zal maken op de Winston Ten Kate Fireblade. Ook Alex Barros, die met zijn vierde plaats aantoont er volledig "bij te horen", zal willen presteren. En ook al was hij na zijn val op Valencia niet in de bovenste regionen van de tijdslijsten te vinden, hij zal toch zijn partij meeblazen. Voor de Yamaha-Italia mannen Noriyuki Haga en Andrew Pitt begon het seizoen voortvarend. Bij de eerste race in Qatar waren ze direct voorin te zien. Jammer genoeg ging Haga toen in de eerste race onderuit maar scoorde in de tweede race een mooie derde plek. Op Phillip Island deed Haga het ook niet onverdienstelijk met twee vierde plaatsen.

Andrew Pitt stond in Qatar in race één op het podium - derde - en finishte als vijfde in race twee. Op Phillip Island ging het wat minder met een negende en vijfde plaats. Door deze resultaten staan ze vijf en zes in de tussenstand. Toch zal zeker Noriyuki Haga meer voorin willen zitten en gezien zijn prestaties aan het eind van vorig seizoen en begin van dit seizoen moet dat ook mogelijk zijn. De plaatsen zeven en acht worden ingenomen door twee Ialianen, Roberto Rolfo (SC Caracchi-Ducati) en Michel Fabrizio (Honda-DFX-Treme). Zeker geen slechte prestaties van deze twee waarbij vooral de vijfde en zevende plek van Rolfo op Phillip Island hoopvol zijn. Beiden hebben natuurlijk de nodige kilometers in de MotoGP afgelegd wat zeker z"n voordeel zal hebben en hopelijk blijven ze leuke resultaten neerzetten.

De top tien in de tussenstand wordt volgemaakt door twee Spanjaarden, Ruben Xaus (Sterilgarda-Berik-Ducati) en Fonsi Nieto (PSG-1-Kawasaki), waarbij vooral de tiende plek van Nieto opvalt, in positieve zin! Hij is hiermee de snelste van de Kawasaki rijders en dat had vooraf waarschijnlijk niemand verwacht. Ook de prestaties van Ruben Xaus vallen op omdat hij naast de motor bijna geen stap zonder krukken kan zetten! Het is duidelijk dat hij zich op de motor beter voelt... Het circuit van Valencia is goed bekend bij de meeste coureurs, ook omdat het een favoriete locatie is voor wintertesten. Op 29 maart werd er de officiële test van FG Sport gehouden waar Troy Bayliss nogmaals aantoonde een serieuze titelkandidaat te zijn. Het circuit heeft een moderne layout met mooie bochten en is aangelegd met tribunes zoals in een stadion waardoor de toeschouwers goed zicht hebben op bijna de gehele baan.

Gianluca Nannelli op DFX-Treme Honda!
 
Gianluca Nannelli voor twee wedstrijden op de Honda Fireblade.

Wie we niet terug zullen zien in de Supersport is de flamboyante Italiaan Gianluca Nannelli. Door problemen in het Kopron EDO Racing Team nam hij onlangs al deel aan de training in Misano op een Ducati 749R van het SC Caracchi Team, maar ook reed hij op de Honda Fireblade van de gecrashte Frankie Chili. Naar nu bekend is geworden zal hij in Valencia en Monza deelnemen voor het DFX-Treme Team en dus teamgenoot zijn van Michel Fabrizio!