Zoeken

Voorbeschouwing SBK Silverstone

26 mei 2005

werktitel: voorbeschouwing

Voor de vijfde ronde van het WSBK/SS is het hele circus het kanaal overgestoken en heeft z"n tenten opgeslagen op het historische circuit van Silverstone. Reed men de laatste drie jaar op het GP circuit, dit jaar is gekozen om op het "nationale circuit" te rijden. Een aantal lange snelle stukken zijn komen te vervallen en vervangen door de meer technische stuurgedeelten. Dit houdt in dat de toeschouwers hun helden vaker voorbij zien komen, een groot voordeel voor de Engelse fans. Als er één volk "Superbike-minded" is dan is dat wel het Engelse. Denk maar aan de horden fans die elk jaar in september de oversteek maken en koers zetten naar Assen.

Corser op koers
Met 6 overwinningen uit 8 races ligt Troy Corser op koers voor de Superbike-titel. Zijn teamgenoot Yukio Kagayama, die zelf in het BSB gereden heeft, zou wel eens voordeel kunnen hebben aan zijn circuit kennis. Ook Chris Vermeulen kent de baan en heeft, na een wat moeizame start van het seizoen, de smaak van de overwinning geproeft..en dat smaakt naar meer. Zijn teamgenoot Karl Muggeridge, die een nog moeizamere start had, reed in Monza een goede race en trainde in de reguliere training nog als snelste. Hij zal deze vorm zeker willen behouden.

James voor eigen publiek
De Ducati"s kwamen helemaal slecht uit de startblokken, maar lieten in Monza weer iets van hun glans zien. Zeker titelverdediger James Toseland zal voor eigen publiek willen laten zien dat hij nog in de race is al zal het moeilijk worden tegen de viercilinders van zowel Suzuki (Alstare Corona) als Honda (Winston ten Kate en Klaffi, waarvan Max Neukirchner weer van de partij zal zijn..) Van de Yamaha rijders staat Andrew Pitt er met een vijfde plaats het beste voor. In Monza zat hij in het begin van de race weer bij de snelsten, maar moest toch weer lossen. Een beeld dat we in de voorgaande races ook al zagen.

Zowel Noriyuki Haga als Norrick Abe presteerden tot nu toe onder hun nivo. Als er één rijder populair is in de UK dan is het wel Chris "the Stalker" Walker die dit jaar op de PSG-1 Kawasaki ZX10-R de strijd aan gaat. Hij kan rekenen op een grote schare fans. Chris heeft al een keer op het podium gestaan en zal, evenals Toseland, willen vlammen. Een team dat zeker graag resultaten wil zien, het in Burton-on-Trent gevestigde Petronas. Zij hebben buiten een paar leuke trainingsresultaten pas 1 WK punt weten te scoren in de persoon van Steve Martin. Een beetje geluk hebben ze wel nodig en het is ze gegund.

Supersport
Voor de SuperSport geldt: wie verslaat de Winston ten Kate Honda"s? Na acht races slaat de balans volledig door naar het in Nieuwleusen gevestigde team. Sébastien Charpentier en Katsuaki Fujiwara verdeelden de overwinningen en Charpentier vertrok al vier keer van pole. Yamaha Germany Motor rijder Kevin Curtain heeft nog geen potten kunnen breken, maar staat door constant te scoren wel derde in de titelstrijd. En Gianluca Nannelli - de smaakmaker van Monza - zal hij wederom kunnen meestrijden voor het podium? Natuurlijk zijn we heel benieuwd naar de verrichtingen van de Team Suzuki Nederland rijders Jarno Jansen en Barry "Bazza" Veneman. Beiden reden een goede ONK race afgelopen zondag in Hengelo (Gld) en zijn vol goede moed afgereisd.