Uitslag WK Superbikes Phillip Island: race 1

28 februari 2010

Alstare Suzuki coureur Leon Haslam heeft de openingsrace op het circuit van Phillip Island gewonnen. In een zinderende finale wist de 26-jarige uit Derby afkomstige Brit met een miniem verschil van 0.004 seconden Michel Fabrizio achter zich te houden.

De race, die werd gedomineerd door Haslam en beide Xeros Ducati coureurs Fabrizio en Haga, verliep desastreus voor het Yamaha World Superbike Racing Team. Na een moeizame eerste dag had het team gisteren nog weten door te dringen tot de Superpole III, maar in de openingsrace kwamen zowel James Toseland als Cal Crutchlow hard ten val.

Achter het leidende trio ontstond een interessant gevecht om de vierde plaats tussen Jonathan Rea, Carlos Checa en Max Biaggi, die na een matige start (hij kwam de eerste ronde op een 10e plaats door) snel naar voren wist te rijden. Het achtervolgende trio werd op de voet gevolgd door een derde trio met Camier, Guintoli en Smrz, die halverwege de wedstrijd aansluiting weten te vinden met het achtervolgende trio.

Terwijl Haslam, Fabrizio en Haga als aan een touwtje weglopen van de achtervolgende groep is het de Alitalia Aprilia coureur Leon Camier die met nog zeven ronden te gaan zich verremt in de Honda Hairpin en daardoor terugvalt naar een veertiende ronde. De Brits Superbike kampioen weet zich nog wel terug te rijden naar een uitstekende 11e plaats.

Ook voor thuisrijder Chris Vermeulen verliep de wedstrijd anders dan het groene kamp had gehoopt. Na een goede start ging de Australiër in zevende positie liggend onderuit met zijn Kawasaki ZX-10R. Vermeulen's teamgenoot Tom Sykes kende een betere start van het seizoen, hij eindigde de race op een keurige 12e plaats, 0,006 seconden voor landgenoot Shane Byrne die gisteren in Superpole nog heel hard ten val was gekomen met zijn Althea Ducati 1098R.