Zoeken

Laverty snelst tijdens eerste testdag Portimao

20 januari 2014
Eugene Laverty heeft tijdens de eerste onofficiële krachtmeting van het WK Superbike in aanloop naar het 2014 seizoen de snelste tijd op de klokken gezet. De Cresent Suzuki rijder reed de eerste dag van de tweedaagse test in Portimao een tijd van 1'43.5, ééntiende seconde sneller dan Marco Melandri op de Aprilia RSV4.

Eugene Laverty Cresent Suzuki

Maar liefst twaalf rijders waren het afgelopen weekend in Portimao voor de eerste test na de verplichte winterstop. Het testseizoen was vorige week al van start gegaan, maar vanwege uitzonderlijk slecht weer was van testen geen sprake geweest. Suzuki en Kawasaki hadden hun heil in het Spaanse Almeria gezocht, terwijl het Pata Honda team de vorige week al in Portimao was neergestreken.

Van testen was op donderdag en vrijdag echter amper sprake geweest, wat wij zelf aan den lijve ondervonden. We waren toevallig met de nieuwe Kawasaki J300 toch in de buurt, dus besloten we een snel bezoek aan het team uit Nieuwleusen te brengen.

Op zaterdag stroomde de paddock echter langzaam vol. Naast het Pata Honda Team, dat besloot het weekend te blijven, waren ook de teams van Aprilia, Ducati, Suzuki, MV Agusta en enkele EVO rijders naar het Portugese circuit afgereisd. Enkel Kawasaki had ervoor gekozen om in plaats van Portimao naar Jerez te gaan.

Huidig vice-wereldkampioen Eugene Laverty liet de op zondag zien dat de GSX-R1000 nog steeds over voldoende snelheid beschikt, door uiteindelijk de snelste tijd op de klokken te zetten. In de ochtend was de baan nog kletsnat geweest, maar gedurende de dag begon het op te klaren, waardoor de middagsessie op een droge baan kon worden gereden.

De onderlinge verschillen waren op Portimao niet erg groot. Marco Melandri was eentiende seconde langzamer dan Laverty, maar eentiende seconde sneller dan Suzuki's tweede rijder Alex Lowes. Een meer dan uitstekende prestatie voor de huidig Brits Superbike kampioen, die het komend seizoen zijn debuut in het WK Superbike gaat maken.

Achter de snelle Suzuki's en Aprilia zette het Ducati team de vierde en vijfde tijd. Giugliano was de snelste van de twee, waarbij het onderlinge verschil ook slechts eentiende seconde was. Pata Honda's Jonathan Rea was de laatste coureur die onder de 1'44-ers had weten te duiken.

WK Superbike Portimao, tijden 19-01-2014:
1. Eugene Laverty - Suzuki - 1'43 "5
2. Marco Melandri - Aprilia - 1'43 "6
3. Alex Lowes - Suzuki - 1'43 "7
4. Davide Giugliano - Ducati - 1'43 "7
5. Chaz Davies - Ducati - 1'43 "8
6. Jonathan Rea - Honda - 1'43 "9
7. Leon Haslam - Honda - 1'44 "4
8. Sylvain Barrier - BMW EVO - 1'45 "1
9. Alex Hofmann - Aprilia - 1'45 "5
10. Claudio Corti - MV Agusta - 1'45 "7
11. Fabien Foret - Kawasaki EVO - 1'46 "0
12. Michele Magnoni - Honda - 1'47 "9