Zoeken

Ducati trekt zich terug uit WK Superbike

27 augustus 2010

Na wat tot op heden een redelijk onvruchtbaar seizoen voor het Xerox Superbike team is gebleken heeft Ducati vandaag in een persbericht laten weten zich na 22 jaar terug te zullen trekken uit het WK Superbike, om zodoende haar focus te kunnen gaan leggen op de MotoGP.

Michel_Fabrzio_Silverstone_2010.jpg

Met dertien rijders wereldtitels en zestien constructeurstitels is Ducati het meest succesvolle merk in de Superbike paddock. Ducati was vanaf het eerste seizoen in 1988 met een fabrieksteam betrokken bij het kampioenschap, en heeft veel van haar verkoopsuccessen te dankan aan het optimaal vermarken van het eeuwenoude 'race on Sunday, sell on Monday' concept. Hoewel vanaf de beginjaren altijd discussie is geweest over het al dan niet in het voordeel van de tweecilinder opgezette technische regelement hebben Ducati's successen ook bijgedragen in het steeds groter worden van de raceseries. 

Volgens de officiële lezing wil Ducati zich gaan focussen op MotoGP racing, en daarbij nieuwe technologie te ontwikkelen voor haar straatfietsen. Hoewel het Xerox fabrieksteam aan het eind van het seizoen zal worden opgeheven zal Ducati nog wel technische ondersteuning blijven geven aan privéteams. Ducati haalt tevens het slechte economische klimaat en de toegenomen kosten van het WK Superbike aan als reden zich terug te gaan trekken. Volgens Ducati is het kampioenschap dankzij de huidige regelgeving meer een competitie tussen prototypes geworden dan motoren afgeleid van productiemachines.

Gabriele Del Torchio, Ducati Motor Holding CEO:
Deze beslissing is onderdeel van een specifieke door Ducati uitgezette strategie, die als doel heeft de technologische content in productiemodellen die de komende jaren zullen worden gelanceerd te vergroten. Om dit doel te bereiken zullen Ducati's technische bronnen, die tot op heden werden ingezet voor het Superbike fabrieksteam, zich gaan wijden aan de ontwikkeling van de nieuwe generatie hypersports, in zowel straat al Superbike raceversies.

Ik wil mijn dank uitspreken aan Nori en Michel en alle coureurs die hebben bijgedragen aan Ducati's rijke racehistorie in het WK Superbikes, maar bovenal de medewerkers bij Ducati; dankzij hun harde werk en inzet hebben wij zulke imposante resultaten neer kunnen zetten. Dank ook aan al onze partners die ons hebben gesteund, waaronder allereerst Ducati. Ik wil ook de gebroeders Flammini en de FIM erkentelijk zijn voor het managen van het kampioenschap al die tijd.