Zoeken

Anthony "The Go Show" Gobert overleden

17 januari 2024
Anthony Gobert, spraakmakend talent in de jaren '90 in het WK Superbike en later de 500cc Grand Prix, is op 48-jarige leeftijd overleden. The Go-Show is bezweken aan de gevolgen van een drank- en drugsverslaving.

 

Het levensverhaal van Anthony Gobert had niet triester kunnen zijn. Met een klapper zijn debuut gemaakt in het WK Superbike door als jongste rijder in de geschiedenis een race vanaf de pole position te winnen, om daarna niet met succes en druk om te kunnen gaan en aan drank en drugs ten onder te gaan. 

Gobert raakte helemaal van het pad en werd voor criminele activiteiten veroordeeld, maar leek dankzij zijn broer Aaron sinds begin 2021 weer op te krabbelen. De drank en drugs hadden echter roofbouw op zijn lichaam gedaan, waar hij uiteindelijk aan is overleden. Anthony kreeg sinds 10 januari in het ziekenhuis palliatieve zorg, dat enkel als doel heeft de gevolgen van een ziekte te verlichten.

"Het is met pijn in mijn hart dat ik moet schrijven dat mij eerst geborene zoon Anthony deze namiddag is overleden", schrijft Anthony's moeder Suzanne Gobert op Facebook. "Ik hield van hem vanaf het moment dat hij was geboren tot de dag dat hij stierf. Bij tijd en wijle was hij op z'n zachtst gezegd een uitdaging, maar hij had altijd een goed hart en zorgde voor iedereen. Helaas was hij het slachtoffer van verslaving dat diep in onze families zit. Hij heeft vaak geprobeerd om beter te worden, maar het is hem niet helemaal gelukt. Ik ben zo trots op hem en bedank al die goede mensen die aan zijn leven hebben bijgedragen." 


De Australiër maakte in 1994 zijn debuut in het WK Superbike met Honda tijdens de Japanse ronde, en schreef nog datzelfde jaar geschiedenis door in thuisland Australië op Phillip Island zijn tweede wildcard, ditmaal met Kawasaki, meteen op het podium te te finishen, om een dag later op de leeftijd van 19 jaar race 2 te winnen. 

The Go Show wond die race vanaf de pole position en is nog steeds de jongste coureur in het WK Superbike (19 jaar, 7 maanden en 26 dagen) die dat is gelukt. Twee jaar later werd het record van jongste racewinnaar verbroken door de 18-jarige Yuichi Takeda in Sugo, maar die had zich niet op de pole position gekwalificeerd.

Het jaar erop racete Gobert fulltime voor Muzzy Kawasaki, waar hij de eerste rijder werd nadat 1993 wereldkampioen Scott Russel plots de overstap naar de 500cc Grand Prix maakte. Gobert won de eerste race op Laguna Seca en de tweede race op Phillip Island en finishte dat jaar het kampioenschap op de 4e plaats achter de toen oppermachtige Ducati 916.

In zijn tweede jaar wist Gobert, die vanwege z'n spraakmakende rijstijl The Go Show werd genoemd, een wedstrijd meer, maar moest 4 ronden missen vanwege een blessure en kwam daardoor niet verder dan een 8e plaats. 

Voor 1997 tekende Anthony een fabriekscontract met Suzuki voor de 500cc Grand Prix, maar werd na een positieve dopingtest gedurende het seizoen uit het team gezet. Hij werd ervan verdacht marihuana te hebben gebruikt. 
 
In 1998 reed hij in AMA Superbike en maakte een jaar later zijn comeback in de 500 cc Grand Prix op de Zwitserse MZ-Weber 500cc machine met de Swissauto V4, maar ook die move kwam vanwege disciplinaire redenen vroegtijdig ten einde. Hij switchte weer naar het AMA en was in Laguna Seca weer van de partij, waarbij op de Vance & Hines Ducati steen zijn eerste race won. 

In 2000 keerde Anthony Gobert weer terug naar het WK Superbike op de Bimota SB8R, waarmee hij zelfs de eerste race op Phillip Island wist te winnen. Na Phillip Island werd Bimota door problemen geplaagd. Anthony stond in Japan (Sugo), Italië (Monza) en Duitsland (Hockenheim) nog aan de start, maar haalde slechts 1 race de finish. Na Hockenheim viel het doek voor Bimota, dat ten onder was gegaan aan het V-Due project.