Zoeken

Yamaha Nederland onthult 2015 Dakar Team

21 juni 2014
Frans Verhoeven en Robert van Pelt hebben hun krachten gebundeld om volgend jaar aan de befaamde Dakar-rally deel te nemen. In de hoge school van de offroad-sport komen routinier Verhoeven als leermeester en de talentvolle Van Pelt als zijn leerling voor het team Yamaha Netherlands Verhoeven uit.

Robert van Pelt en Frans Verhoeven

Het wapen waarmee zij in de monsterrit door Zuid-Amerika gaan strijden, is de Yamaha YZ450F Rally, waarmee fabriekscoureur Cyril Despres dit jaar al verrassende dingen in de Dakar Rally wist te doen. Het tweetal geniet volledige ondersteuning van Yamaha Motor Nederland.

De combinatie van jong en oud is niet alleen verfrissend maar volgens de gelouterde Verhoeven ook verklaarbaar. Het past in de toekomstvisie van de 47-jarige allrounder uit het Belgische Poppel die voor de tiende en wellicht laatste keer aan de start staat van ’s werelds zwaarste offroad-avontuur.

Frans Verhoeven:
Ik wil een kweekvijver vormen dat past in mijn plan om jong talent op te leiden. Al sinds enige jaren heb ik contact met verschillende jonge rijders, onder anderen met Robert. Ik zie in hem mijn opvolger, al moet hij nog wel veel leren. In de komende vijf, zes maanden gaan we hem op een nog hoger peil brengen dan waar hij al op zit.

De 21-jarige Robert van Pelt uit Ridderkerk gaat zijn derde Dakar-deelname tegemoet. In de voorgaande edities maakte hij indruk door in 2013 als jongste deelnemer knap als 47ste te finishen. Nog imposanter was zijn prestatie een jaar later. Niet alleen liet hij progressie zien door als 27ste te eindigen, maar werd hij tevens winnaar van het Malles Motos-klassement. Daarin rijden de zogenaamde ‘kistjes-rijders’, die zonder hulp van buiten hun eigen materiaal moeten verzorgen.

Nu hij voor Yamaha Netherlands Verhoeven gaat uitkomen, komt hij in de luxe positie terecht dat hij na een slopende etappe niet meer zelf hoeft te sleutelen. Het Nederlandse team gaat namelijk nauw samenwerken met het Yamaha fabrieksteam met de Franse rijders Olivier Pain en Michael Metge. Tijdens de Dakar-rally staan de twee teams met hun monteurs onder één tentdak.

Robert van Pelt:
Ik ben blij en trots dat ik deze kans heb gekregen. Hier heb ik altijd al van gedroomd. Het is een grote uitdaging om met Frans te mogen werken. Ik voel me de underdog die nog veel moet leren. Dat ik zelf niet meer hoef te sleutelen is een grote verandering. Dat zal even wennen zijn, maar de Yamaha is een vreselijk goede motorfiets. Olivier Pain kwam er in de laatste Dakar mee op het podium (derde). Wat zou ìk er dan nog aan moeten verbeteren.

Na zijn laatste Dakar-deelname heeft de zoon van veelvuldig Dakar-deelnemer Rob van Pelt in Nieuw-Zeeland vier maanden stage gelopen in het kader van zijn studie bedrijfseconomie. Bij terugkeer is hij zich onder leiding van zijn leermeester Frans Verhoeven intensief gaan voorbereiden op het nieuwe avontuur. Naast wekelijkse trainingen in eigen land staan sessies in Roemenië, de Serres Rally in Griekenland (van 30 augustus t/m 6 september) en de Mezouga Rally in Marokko (18 t/m 24 oktober) op het programma.

De Dakar-rally start op 4 januari 2015 in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires en keert er op 17 januari 2015 terug. In de tussenliggende periode worden de landen Argentinië, Bolivia en Chili doorkruist. De rustdag voor de motorrijders is op 10 januari in Iquique (Chili).