Zoeken

Wrooom 2011: presentatie Ducati MotoGP team

13 januari 2011

Tijdens de inmiddels traditionele Wrooom Press Ski Meeting in de besneeuwde bergen van Trento heeft Ducati haar MotoGP team van 2011 voorgesteld. Naast de onthulling van de Desmosedici GP11 was voor het eerst Valentino Rossi in Ducati's kleuren te aanschouwen.

Ducati_MotoGP_2011_1.jpg

Wrooom 2011 was, zoals de afgelopen jaren ook het geval, een mix van persconferenties en de onthulling van de GP11 racer, het team en een ontspannen sneeuwscooter race met fabriekscoureurs Valentino Rossi en Nicky Hayden. Tijdens de persconferentie vertelde Ducati dat de GP11 de derde evolutie is van de originele MotoGP racer die zijn debuut in 2003 maakte.

Volgens Claudio Domenicali, algemeen directeur van de Ducati Holding, was de eerste fase van de racer met Loris Capirossi, die slechts zes wedstrijden nodig had voor een eerste overwinning te kunnen noteren. De tweede fase bracht het team de wereldtitel met Casey Stoner in 2007. Het komende 2011 seizoen is de start van de derde fase met de komst van Valentino Rossi naar het team.

De racer die gisteren in de besneeuwde bergen van Trento werd onthuld moet volgens Domenicali worden gezien als stap '0', het initiële niveau vanaf waar het team de racer verder zal worden ontwikkeld. Het basisprincipe van de karakteristiek van de racer zijn evolutie van de motor en de gasklepbediening om in principe een vlakkere en meer bruikbare vermogensafgifte te realiseren. Voor wat het rijwielgedeelte betreft is de aerodynamica van de racer compleet vernieuwd, met als doel een verbeterde topsnelheid, verminderd verbruik en wheelies te minimaliseren.

Ducati_MotoGP_2011_2.jpg

Tijdens de persconferentie werd verder onthuld dat voor de 2011 racer een nieuw frame, dat al verschillende testen voor wat betreft stijfheid en flexibiliteit voor torsie onder remmen is ondergaan, een swingarm met verschillende stijfheids karakteristieken en een nieuwe 42 mm voorvork is ontwikkeld. Voor wat betreft elektronica is volop aandacht besteed aan wheelie control en traction control. Tijdens een driedaagse test die volgende week op het Spaanse circuit van Jerez is ingepland zullen deze onderdelen door twee ontwikkelingsteams worden uitgeprobeerd.

Ducati_MotoGP_2011_Rossi.jpgHet belangrijkste nieuws voor Wrooom 2011 was echter de komst van Valentino Rossi naar het team, die een dag eerder samen met teamgenoot Nicky Hayden werd gepresenteerd. Rossi verklaarde tijdens de persconferentie nog niet 100% fit te zijn en had gehoopt al verder in zijn herstel te zijn geweest. Volgens Rossi zal loopt het herstel wel volgens schema maar zal het een zware dobber worden om een redelijke fitness te hebben voor aanvang van de eerste test in Sepang eind deze maand. Rossi zal nog hard moeten werken aan de mobiliteit van zijn schouder om de motor goed te kunnen rijden en strak achter het windscherm te kunnen kruipen.

Rossi verklaarde verder dat de doctoren hem hebben verzekerd dat zijn schouder over een paar maanden 100% zal zijn hersteld, maar dat hij nog niet in topvorm zal verkeren tijdens de eerste test. In de drie officiële MotoGP testen voorafgaand aan het 2011 seizoen zal de GP11 niet alleen erg snel moeten worden, maar ook gemakkelijker te rijden. Om dat te realiseren zullen Ducati en Rossi elkaar ergens in het midden moeten ontmoeten: de motor ontwikkelen zoals Rossi 'm graag wil hebben terwijl Rossi zijn rijstijl zal moeten aanpassen om het beste uit de motor te kunnen halen. Het zal volgens Rossi een emotionele en moeilijke uitdaging worden, maar Rossi verklaarde wel gelukkig te zijn omdat er extra motivatie is.

Ducati_MotoGP_2011_Hayden.jpgVoor teamgenoot Nicky Hayden is 2011 het derde seizoen dat hij voor het Italiaanse team zal uitkomen. Hij verklaarde een moeizame start te hebben gekend, maar dat het gaandeweg wel steeds beter is gegaan. Volgens Hayden is het team gegroeid, is de motor verbeterd en is zijn relatie met het team ook beter geworden. Hayden verklaarde het afgelopen seizoen al een grote stap voorwaarts te hebben gezet ten opzichte van het eerste seizoen en hoopt dit seizoen hetzelfde te kunnen doen. Volgens Hayden beschikt het team over een goede motor, die op enkele vlakken voor 2011 is getweakt door toepassing van goede spullen, en een goed team dat hem kan ondersteunen. Hayden vertelde verder dat hij weet dat het niet gemakkelijk zal zijn om teamgenoot van Rossi te zijn, maar dat hij daar niet te veel over na wil denken en kijkt uit naar Rossi's informatie en feedback over de 2011 racer.