Zoeken

Uitgebreide windtunneltest voor Corser en Haslam

16 november 2010

Ter voorbereiding van het 2011 WK Superbike seizoen heeft het BMW Motorrad Motorsport Team gistermiddag een uitgebreide test gedaan in de windtunnel van de afdeling aerodynamica van BMW in München, met als doel het optimaliseren van de zithouding van beide coureurs.

BMW_Motorrad_windtunnel.jpg

Met gesimuleerde snelheden tot 240 km/u werden door coureurs Troy Corser en Leon Haslem verschillende posities en lichaamshoudingen uitgeprobeerd om uit te zoeken welke de minste weerstand oplevert. Daarnaast werkte het team aan optimalisatie van het aerodynamisch effect van het windscherm van de 2011 S1000RR machine, voor zover het FIM regelement dit toelaat. Op basis van deze resultaten zal de 2011 machine worden voorbereid op de komende test van het team, eind deze maand op het Spaanse circuit in Jerez.

Rainer Bäumel, Technisch directeur BMW Motorrad Motorsport:
De zithouding is een belangrijke factor voor wat betreft de aerodynamische efficiëntie van het totaalpakket van rijder en machine. De positie van het hoofd en bovenlijf, de ellebogen, knieën en voeten hebben een enorme invloed op het remmend effect en dientengevolge rondetijden. Natuurlijk, er is geen sprake van een ideale positie voor alle rijders omdat hier teveel factoren invloed op hebben, om te beginnen lengte en postuur van de coureur. Het intensieve werk in de windtunnel maakte het voor Troy en Leon mogelijk uit te vinden welke houding voor hen persoonlijk de beste is.

Tegelijkertijd willen we proberen de aerodynamische invloed van de fiets binnen de strenge technische regelgeving zoveel mogelijk te verbeteren. Daarom hebben we verschillende vormen en posities van het windscherm geëvalueerd. We hebben waardevolle informatie vergaard die ons zal helpen met de setup van de machine voor de komende testen.

Troy en Leon zullen vanaf nu hun fysieke voorbereiding op het komende seizoen voortzetten en vanaf vandaag deelnemen aan het BMW fitness kamp, samen met Team BMW Motorrad Italia SBK coureurs James Toseland en Ayrton Badovini, en BMW offroad rijders.