Zoeken

Toseland stopt onmiddelijk met racen

9 september 2011
James Toseland heeft per direct zijn racehelm aan de wilgen gehangen. De 30-jarige coureur, die dit jaar zijn debuut maakte bij het fabrieksondersteunde BMW Motorrad Italia Team, heeft dit vandaag op zijn eigen website laten weten. Wie Toseland binnen het team zal gaan vervangen voor de resterende WK Superbike wedstrijden van het seizoen is nog niet bekend.

James_Toseland_BMW_Motorrad_Italia

In een open brief aan zijn racefans legt Toseland uit waarom hij gedwongen werd zijn racecarrière vroegtijdig te beëindigen. De tweevoudig WK Superbike wereldkampioen liep begin dit jaar een hardnekkige polsblessure op tijdens testwerkzaamheden op het Spaanse Motorland Aragon, die uiteindelijk het einde van zijn racecarrière betekende.

Toseland nam het besluit direct na zijn consult gisteren aan de orthopedisch chirurg Mike Hayton, die Toseland’s grootste angst bevestigde dat de schade aan zijn rechterpols onherstelbaar was en dat ook fysiotherapie niets zou kunnen oplossen. Sinds zijn crash in maart op het Spaanse circuit heeft Toseland een constant fysiek gevecht gevoerd om weer volledig fit te geraken.

Na zijn crash op Aragon maakte Toseland ruim twee maanden later zijn rentree op het Amerikaanse Miller Motorsports park, maar kwam slechts één wedstrijd in actie. Toseland onderging verdere therapie en zou pas tijdens zijn thuiswedstrijd op Silverstone in actie komen, wat de laatste WK Supebike wedstrijd was voor de verplichte zomerstop.

Toseland bleef echter tijdens het racen last van zijn pols houden, maar kwam het het afgelopen weekend wel in actie op de Duitse Nürburgring. Na een moeizame eerste race kwam de 30-jarige Brit in de tweede race ten val, waarna hem werd verteld dat het niet langer veilig was om zijn professionele motorrace carrière voort te zetten.

James Toseland:
Zoals jullie allemaal weten heb ik een zware tijd gehad sinds ik mijn rechterpols heb geblesseerd tijdens een test op het Spaanse Aragon begin dit jaar. Toen ik destijds voor het eerst mijn consultant bezocht waarschuwde hij mij dat de schade aan mijn pols wel eens een bedreiging voor mijn carrière zou kunnen zijn, maar wijdden we ons toe alles te doen om ervoor te zorgen dat ik zou kunnen blijven racen.

Na een paar wedstrijden te hebben geworsteld en vervolgens in de verschrikkelijke weersomstandigheden op de Duitse Nürburgring te crashen ging ik deze week terug naar de consultant, Mike Hayton, die de slechtste diagnose stelde waar ik me op had kunnen voorbereiden.

De gemakkelijkste manier om uit te leggen wat er aan de hand is, is dat ik mijn pols niet voldoende kan bewegen om professioneel te kunnen racen. Ook fysiotherapie kan hier geen verbetering in aanbrengen. Dit alles leidde tot het oordeel dat het niet langer veilig was voor mij om mijn carrière als coureur voort te zetten.

Ik moet de veiligheid van andere coureurs op het circuit voorop stellen, evenals aan mijn eigen veiligheid te denken. Wetende dat ik nooit meer volledig fit zal zijn om op het hoogste niveau te kunnen racen, is het voor mij daarnaast onfair om een zitje in het WK Superbike te hebben waar een jonge getalenteerde volledig fitte rijder beter gebruik van zou kunnen maken.

Het is duidelijk een moeilijke beslissing geweest en het is erg moeilijk geweest om het advies van mijn consultant ter harte te nemen en in dit geval mijn verlies toe te geven, maar ik heb op dit moment echt geen andere optie. Ik heb de afgelopen maanden werkelijk alles geprobeerd, maar de trieste waarheid is dat niet heeft gewerkt en mijn pols nooit volledig zal herstellen om de gaskraan goed te kunnen bedienen en rechterbochten te kunnen nemen.

Jullie (zijn fans, red.) zijn geweldig geweest in de beste en slechtste tijden van mijn carrière, de support die ik gedurende mijn carrière had was bijna als een tweede familie. Dus, dank voor alles en ik hoop dat ik jullie trots heb gemaakt.