Zoeken

Team HRC kijkt tevreden terug op 2014 Dakar

20 januari 2014
Met zes etappe overwinningen - waarvan vijf voor Joan Barreda - en tot de voorlaatste etappe een serieuze kans op het podium voor wat de eindklassering betreft kijkt Team HRC, het officiële Honda fabrieksteam, tevreden terug op haar tweede Dakar Rally in meer dan twintig jaar.

Team HRC_2014_Dakar

Hoewel Honda zich als doel had gesteld om KTM na 13 jaar - sinds 2001 zijn de Oostenrijkers ongeslagen in de Dakar Rally - van de troon te stoten, mag het gevleugelde team terugkijken op een meer dan geslaagde 2014 Dakar Rally.

Honda schreef de eerste drie etappes op naam en voerde vier dagen het algemeen klassement aan, tot Barreda door navigatiefouten terugviel naar de tweede plaats. KTM nam hierdoor weliswaar de leiding in het algemeen klassement, maar tot de laatste etappe toe bleef Honda strijdlustig voor wat de dagzeges betreft.

Wat heet: van de 13 etappes werden er slechts twee door KTM gewonnen, terwijl Honda maar liefst zes etappes op naam wist te schrijven. Bovendien was Team HRC het enige team dat de 2014 Dakar Rally volbracht zonder ook maar één motorblok te wisselen. Dat alleen al geeft aan dat de CRF450 Rally naast bijzonder snel ook nog eens bijzonder betrouwbaar is.

Uiteindelijk was Helder Rodrigues de beste Honda rijder in het algemeen klassement, hij eindigde op de vijfde plaats, Joan Barreda viel de voorlaatste dag vanwege een crash terug van de tweede naar de zevende plaats en Javier Pizzolito eindigde op de tweeëndertigste plaats. Sam Sunderland en Paulo Goncalves vielen door ongevallen in de vierde en vijfde etappe uit.

Katsumi Yamazaki, Team HRC Team Director:
Onze 2014 Dakar, waar in het tijdspan van twee weken veel is gebeurd, is ten einde. Het meest verbazingwekkende was wat met Paulo Goncalves machine gebeurde: droog gras dat tussen de uitlaat zat geklemd vatte vlam, waarna zijn machine compleet uitbrandde. Ook Sam Sunderland moest opgeven.
Aan de andere kant leverden Pizzolito, Helder en Barreda dagelijks een constante prestatie en zetten elke dag hun beste beentje voor. Ik ben erg blij met deze rijders. Niet alleen de rijders, maar ook het team erachter. Iedereen heeft fantastisch werk geleverd. Ik ben trots op ze.
We hebben daarnaast bij onze Team HRC rijders geen enkele motor hoeven te wisselen, wat een goed teken voor Honda is. Honda heeft een motorblok en machine ontwikkeld die erg duurzaam en betrouwbaar is en veel vermogen heeft. Daar ben ik blij mee.
Om eerlijk te zijn is het 2014 resultaat niet waar we op hadden gehoopt, hoewel we tot de laatste dag hebben geprobeerd ons doel te halen: het winnen van de Dakar. De volgende keer zullen we dat doel alsnog proberen te halen.
Ik wil ook nog aangeven dat de ondersteunde rijders Pablo Rodriguez, Laia Sanz en Jean De Azevedo goed werd hebben verricht.
Het is tot nu toe een positief jaar voor Honda geweest. Het was een geweldige start voor de volgende Dakar, want voor mij is de 2015 Dakar gisteren al begonnen. Dank voor alle steun de afgelopen maanden.

Martino Bianchi, Team HRC General Manager:
Ik ben erg tevreden met deze Dakar. Misschien niet helemaal, maar in het geheel blij. En ik ben tevreden omdat iedereen goed werk heeft geleverd. Het is geen eenvoudige taak twee teams en vijf rijders te runnen en iedereen gefocust te houden voor hetzelfde doel. We kwamen erg dicht bij ons doel: Barreda won vijf etappes en Honda won er zes, het dubbele van wat elk ander merk wist te realiseren. Het is bewijs dat we een geweldige machine en goede rijders hebben: misschien ontbrak het ons een beetje aan ervaring in deze veeleisende beproeving, maar ik ben zeker dat we de volgende keer voor de overwinning kunnen gaan.
Dat is waarom we erg blij moeten zijn met het behaalde resultaat, zeker wanneer je in ogenschouw neemt dat we gedurende de 9.000 kilometers geen enkel motorblok hebben hoeven te wisselen. We zijn ook trots op ons support team, dat met het pre-productie model reed en eveneens wist te finishen. We begonnen met de ontwikkeling van die machine in april verleden jaar en Laia Sanz en Cacha Rodriguez hebben laten zien dat het een fijne, competitieve machine is. Honda en HRC hebben goed werk verricht met de nieuwe Honda CRF450 Rally.