Zoeken

Suzuki sluit Misano test positief af

19 september 2013
Suzuki heeft gisteren haar tweede MotoGP test op Europese bodem afgerond. Op het circuit van Misano trad Suzuki aan tijdens de officiële IRTA test, waar door testrijders Randy de Puniet en Nobuatsu Aoki meer dan 200 testronden werden afgelegd. Door het team werden nieuwe onderdelen, waaronder een nieuw frame, nieuwe motor-specificaties, herziene elektronica en een nieuwe kuip getest.

Randy de Puniet Suzuki Misano 2013 MotoGP

Het nieuwe motorblok dat in Misano werd getest is door de engineers van meer koppel voorzien, wat in combinatie met de nieuwe elektronica voor een betere tractie en motorrem moest zorgen. Het nieuwe rijwielgedeelte was een doorontwikkeling van het frame waar tijdens de afgelopen test in Motegi de keuze op was gevallen.

In het begin van de driedaagse test had het Suzuki MotoGP testteam nog problemen als gevolg van gebrek aan grip aan de achterkant en bij het aanremmen van de bocht, maar gedurende de test - die bij asfalt temperaturen van 22-37 graden en in zowel droge als natte omstandigheden werd verreden - werd meer dan voldoende informatie vergaard om met een positief gevoel naar de volgende test in Mugello volgende week te gaan.

Randy de Puniet:
Ik ben erg blij, omdat we de motor gedurende de test hebben weten te verbeteren. de achterwiel-grip is verbeterd, evenals de stabiliteit bij het aanremmen van de bocht. We hebben ook veel aandacht aan de tractiecontrole besteed, om deze aan de nieuwe motorspecificaties aan te passen, en ik heb een beter gasrespons gevonden. We behielden ook een goed tempo met gebruikte banden, wat erg belangrijk is, en we hebben ook het sturen erg weten te verbeteren.

Nu is het belangrijk om naar Mugello te gaan, waar we het werk kunnen voortzetten en proberen de motor verder te verbeteren. Ik ben erg benieuwd om te zien hoe de wheeliecontrole en motorrem daar zal werken, omdat het circuit daarvoor enkele interessante punten heeft. Doordat de test al volgende week is houden we het tempo er momenteel goed in, wat het testprogramma alleen maar ten goede zal komen.

Op de eerste testdag reed de Puniet in totaal 74 ronden op de Suzuki MotoGP fiets en bracht het tot een tijd van 1'35.097 en was daarmee 1,8 seconden langzamer dan snelste man Marc Marquez. De tweede dag werd door regen geplaagd, waardoor de Puniet niet in actie kwam en het testwerk door Aoki werd overgenomen. De derde dag werden nog eens 102 ronden afgelegd en wist de Puniet zijn tijd tot 1'34.882 aan te scherpen.

Davide Brivio, Suzuki MotoGP Test Team Manager:
Het was een intensieve driedaagse test, maar ik denk dat we goed werk hebben verricht. Dit is de eerste ronde van onze 'Italiaanse Test Campagne', die ook Mugello volgende week omvat. We hebben een kans gehad om opnieuw een nieuw circuit te bezoeken om onze machine te testen en we blijven hierdoor continue goede informatie ontvangen voor de ontwikkeling van de machine. Het is positief dat de nieuwe onderdelen vanuit Japan allemaal een positieve verbetering hebben opgeleverd op de afstelling van de machine: vooral op het gebied van elektronica waar we in de toekomst de meeste aandacht naar uit zal gaan. Randy heeft veel ronden afgelegd, wat belangrijk was om vooruitgang te boeken. We kijken nu uit naar de Mugello test volgende week op 24 en 25 september, om de motor verder te ontwikkelen.