Zoeken

Stoner keert terug naar MotoGP als testrijder voor Honda

22 juli 2013
Niemand minder dan tweevoudig MotoGP wereldkampioen Casey Stoner gaat Honda assisteren bij de ontwikkeling van de 2014 MotoGP racer. De 27-jarige Australiër, die eind vorig jaar abrupt zijn MotoGP carrière beëindigde, gaat in Japan een aantal testen voor Honda doen, waarvan de eerste op 6 en 7 augustus is ingepland.

Casey Stoner_Repsol_honda

Na negen maanden afwezigheid zal Casey Stoner de komende maand zijn comeback op een MotoGP machine gaan maken. Echter niet als coureur, maar als testrijder om het 2014 MotoGP prototype verder te ontwikkelen. Het nieuws, dat pas morgen door Honda officieel bekend zal worden gemaakt, is olie op het vuur van speculanten die al eerder hebben gesteld dat Stoner nog dit jaar als wildcard in enkele wedstrijden aan de start zou gaan verschijnen.

Zowel door Honda als door Stoner wordt echter glashard ontkend dat Stoner een comeback in de MotoGP zal gaan maken. De overeenkomst tussen Honda en Stoner omvat een viertal trainingssessies in Japan, die rond de kalender van Stoner's V8 Supercars avontuur zullen worden ingepland.

Stoner was verheugd nadat Honda hem had benaderd om een aantal testen op het 2014 productiemodel prototype te doen. Op de piek van zijn carrière keerde Stoner de MotoGP eind vorig jaar de rug toe, omdat hij teleurgesteld was geworden over de reglementaire wijzigingen die de MotoGP de laatste jaren is ondergaan en meer tijd met zijn familie wilde doorbrengen. Stoner maakte dit jaar zijn debuut in de Australische V8 Supercars serie, maar mist de spanning van een MotoGP machine wel.

Hoewel Stoner de spanning van de MotoGP wel mist is hij nog steeds blij met zijn keuze de koningsklasse van de wegrace motorsport de rug te hebben gekeerd. Het verzoek van Honda het 2014 prototype uitvoerig te testen stelt hem echter in staat te doen wat hij leuk vind, rijden op een MotoGP machine.

Casey Stoner:
Er zijn momenten dat ik het rijden op mijn RC213V machine ontzettend mis en ben dus blij dat ik door Honda ben gevraagd dit jaar enkele testen in Motegi te gaan doen. Het stelt me in staat te doen wat ik leuk vind en dat is het rijden op een MotoGP machine.

HRC team principaal Livio Suppo bevestigde dat het om een viertal testen gaat voor de ontwikkeling van het 2014 prototype van de productieracer die Honda het komend seizoen voor privé teams aan de start gaat brengen. Ook Honda MotoGP grote baas Shuhei Nakamoto is verheugd dat Stoner weer voor Honda zal gaan rijden. Volgens Nakamoto had de Australiër gedurende de laatste twee jaar dat hij voor Honda reed de engineers bij Honda wakker geschud.

Livio Suppo:
Met testen wil je altijd een snelle rijder hebben, maar misschien is Casey te veel van het goede. Als je een nieuwe motor hebt is het goed om een testrijder te hebben die de fiets echt tot de limiet kan pushen, voordat je de machine aan de fabrieksrijders geeft. Als je iets doet, dan moet je het goed doen en dat is waarom HRC met Stoner is overeengekomen een viertal testen in Japan te gaan doen.

Het nieuws van Casey Stoner heeft een aantal speculaties weer in een stroomversnelling gezet. Volgens de geruchten zou Stoner al door zowel Honda als Ducati zijn benaderd om terug te keren naar de MotoGP, en dit nieuws zou een bevestiging zijn van het gerucht dat Stoner dit jaar in Motegi en zijn thuis Grand Prix in Phillip Island als wildcard zal gaan verschijnen. Honda benadrukte echter dat van wildcards geen sprake is, niet in de laatste plaats omdat die twee wedstrijden botsen met de V8 Supercars kalender.