Zoeken

Shoya Tomizawa overlijdt aan verwondingen crash in Misano

5 september 2010

Zeven jaar na het dramatische overlijden van Daijiro Kato heeft de Grand Prix wegrace opnieuw een dode mogen betreuren. Op het roemruchte circuit van Misano kwam de Japanner Shoya Tomizawa ongelukkig ten val en overleed een uur later in het nabijgelegen ziekenhuis in Riccione aan zijn verwondingen.

Shoya_Tomizawa.jpg
Shoya Tomizawa, 10-12-1990 - 5-9-2010 

De talentvolle Japanner was bezig aan een uitstekende race, en had zelfs enkele ronden aan de leiding gelegen, maar kwam in de 12e ronde met een halve highsider ten val waarbij hij door Alex de Angelis en Scott Redding, die geen kant op konden, werd overreden. Tomizawa bleef roerloos op de baan liggen en werd direct naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij om 14: 20 uur, nog maar 19 jaar oud, aan zijn verwondingen is komen te overlijden.

Shoya Tomizawa werd geboren op 10 december 1990 in Asahi City, Chiba, en was nog maar 18 jaar oud toen hij de overstap maakte van het Japanse kampioenschap naar de MotoGP, waar hij vorig jaar zijn debuut in de 250cc maakte. De klasse werd dit jaar vervangen door de nieuwe Moto2 raceklasse, en Tomizawa wist de openingsrace in Qatar overtuigend te winnen.

Het was exact zeven jaar, vijf maanden en één dag geleden dat de Tomizawa's landgenoot Daijiro Kato op het circuit van Suzuka hard tegen de muur klapte. Kato werd opgenomen in het ziekenhuis, maar bleef in een coma en bezweek twee weken later aan zijn verwondingen. Ter nagedachtenis van Kato reed Tomizawa altijd met #74 op zijn lederen outfit.

Het overlijden van Tomizawa kwam als een schok aan in de MotoGP paddock, dat haar tweede dode in één week tijd mocht bijschrijven. Vorige week nog kwam de talentvolle 13-jarige Peter Lenz op het circuit van Indianapolis te overlijden na een soortgelijk ongeval in de Moriwaki MD250H race, als bijprogramma van de MotoGP. Ter nagedachtenis van Lenz werd in Misano voorafgaand aan de 125cc race nog 1 minuut stilte in acht genomen.