Zoeken

Rossi spreekt openlijk over overstap Ducati

18 augustus 2010

Voor het eerst sinds de officiële bekendmaking heeft Valentino Rossi publiekelijk gesproken over zijn beslissing aan het eind van het seizoen van Yamaha over te stappen op Ducati.

Valentino_Rossi_2010_pitbox.jpg

Daar waar de fans het in eerste instantie moesten doen met een handgeschreven brief die Valentino Rossi had geschreven met betrekking tot zijn overstap naar Ducati, heeft de negenvoudig wereldkampioen inmiddels in een interview openheid van zaken gegeven.

Valentino Rossi:
Het is een goed gevoel. Vooral omdat ik in Italië alle mensen ontweek, van de krantenverkoper tot de mensen die mijn koffie maakten, die telkens weer vroegen waarom ik niet naar Ducati ging of wanneer ik naar Ducati zou gaan. Nu is het dus veel gemakkelijker. Voor mijn gevoel is Ducati veel anders dan in het verleden, meer open om belangrijke problemen in het contract op te lossen. Vanaf dat moment begon ik te denken.

Aan zijn beslissing om Yamaha aan het eind van het seizoen te verlaten voor Ducati hadden slechts twee of drie échte redenen ten grondslag gelegen. Eerste en belangrijkste reden voor Rossi om Yamaha te verlaten was het aanstaande pensioen van Yamaha baas Masao Furusawa, wiens rol in Rossi's succes bij Yamaha nooit moet worden onderschat.

Furusawa was nauw betrokken bij de transformatie van de YZR-M1 fabrieksracer tot z'n huidige, haast onverslaanbare, status. Hij restructureerde Yamaha's raceafdeling radicaal ter voorbereiding van Rossi's komst in 2004. Bovenal genoot Furusawa een aanzienlijke persoonlijke relatie met de 31-jarige Italiaan, en wilde hij Rossi na afloop van zijn racecarrière tot eeuwige ambassadeur van Yamaha maken.

Rossi:
Aan het eind van dit seizoen stopt Masao Furusawa met werken. In de zeven jaar dat ik bij Yamaha ben is hij altijd de nummer 1 bij Yamaha geweest. Zonder hem weet ik niet wat er gaat gebeuren, en daarover maakte ik me behoorlijk ongerust.

Rossi vertelde tevens dat voor zijn gevoel zijn werk er bij Yamaha op zit. Met vier wereldtitels in zeven jaar had Rossi het gevoel niets meer te bewijzen te hebben op de YZR-M1, en dat het tijd was geworden een nieuwe uitdaging te zoeken.

Rossi:
Ik heb het gevoel dat mijn werk hier bij Yamaha er op zit. De situatie is erg veranderd sinds ik naar Yamaha ben gegaan. We hebben fantastisch werk verricht, een geweldige job met veel emotie. We hebben de situatie vanaf 2004 in positieve zin veranderd, omdat de motor nu fantastisch is, misschien wel de beste uit de paddock. Yamaha heeft veel goede rijders, vooral Jorge Lorenzo maar ook Ben Spies is snel. Het ziet er dus naar uit dat mijn tijd er op zit. Ik heb een nieuw avontuur nodig en nieuwe ervaringen. Maar vooral een nieuwe motivatie, dus heb ik voor Ducati gekozen.

Geruchten dat geld de belangrijkste motivator van Rossi zou zijn geweest (er werd gesproken over een bedrag van 30 miljoen euro dat met de deal gemoeid zou zijn) wuift de wereldkampioen naar het land der fabelen.

Rossi:
Ik heb ergens gehoord dat het om geld zou gaan, maar ik wil zeggen dat het absoluut niet waar is. Het geld dat ik bij Ducati krijg is exact hetzelfde als Yamaha had geboden. Er is nul verschil.

Grootste aantrekkingskracht om naar Ducati te gaan was de kans om met Filippo Preziosi, genieus engineer uit de fabriek in Bologna, samen te werken. Als begaafd engineer is Preziosi erg gerespecteerd in de MotoGP paddock.

Rossi:
Ik spreek vaak met Filippo Preziosi en zie in hem hetzelfde gedrag als ik in 2004 in Furusawa zag. Hij wil me, vertrouwt me en denkt dat we samen de Ducati kunnen verbeteren. Ik ben nieuwsgierig, ik denk dat de motor dit jaar gemakkelijker te rijden is, maar denk dat we de motor kunnen aanpassen zoals we dat willen. Het zal zeker gemakkelijker zijn, omdat de Ducati nu veel competitiever is dan de M1 in 2003, maar tegelijkertijd ook moeilijker, omdat ik ouder ben en nu erg sterke rivalen heb. Maar ik moet het proberen.

Om het leertraject te versnellen zal Rossi naar verwachting een groot aantal mensen van zijn loyale crew, onder leiding van de Australiër Jeremy Burgess, mee nemen naar Ducati.

Rossi:
Voor mij is het belangrijk, maar het is een keuze van de teamleden. Iedereen heeft een andere leeftijd en andere ideëen voor de toekomst, dus moet men zelf beslissen. Ik hoop van wel, maar weet het niet.

Ondanks het feit dat het 11 races is sinds Ducati een wedstrijd heeft gewonnen in de MotoGP (Stoner's laatste overwinning was in Maleisië vorig jaar) maakt Rossi zich geen zorgen over de Desmosedici.

Rossi:
Het potentieel van de Ducati is erg goed en gelijkwaardig aan de Yamaha. Misschien dat de M1 iets beter is. Ik stap van een betere motor over op een iets slechtere, maar het verschil is klein. Ik moet het proberen, en denk dat het niet onmogelijk is.

bron: motomad