Zoeken

Rossi en Hayden testen GP12

11 april 2011
Terwijl het 2011 seizoen nog maar net van start is gegaan, recht het Marlboro Ducati MotoGP Team zich al op 2012. Op het Spaanse circuit Jerez de la Frontera konden beide fabrieksrijders Valentino Rossi en Nicky Hayden kennismaken met de Desmosedici GP12, die Ducati het 2012 seizoen in zal gaan zetten.

Valentino_Rossi_Ducati_GP12

De initiële test op de GP12 machine was voor het ontwikkelingsteam een belangrijke graadmeter. Door al in een vroeg stadium beide fabrieksrijders met de machine kennis te laten maken zou duidelijk moeten worden of men voor de basis van de GP12 racer de juiste technische keuzes had gemaakt. Nadat op donderdag testrijders Franco Battaini en Vittoriano Guareschi de eerste kilometers op de GP12 hadden gezet was het vrijdag de beurt aan Valentino Rossi, die in totaal 50 ronden met de 2012 af wist te leggen. Rossi verklaarde na afloop erg onder de indruk te zijn van de GP12.

Valentino Rossi:
Ik ben gelukkig, ik vindt de GP12 erg leuk. Volgens mij is de motor aangenamer en plezieriger om te rijden. Het was de eerste keer dat we de GP12 op het circuit konden rijden, en dus hadden we behoorlijk wat werk te verrichten, maar het motorblok is beter. Het is erg plezierig te rijden, en je kunt er mooie slides mee maken. Het is de motor die we het komende jaar gaan rijden, dus was het erg belangrijk - en ook erg prettig - om een van de eersten te zijn om ermee de baan op te gaan.

Filippo Preziosi verklaarde dat het team er bewust voor had gekozen om beide fabrieksrijders al in dit vroege stadium met de motor kennis te laten maken, omdat hun feedback essentieel was om in dit vroege stadium het juiste pad qua ontwikkeling te kiezen. Volgens Preziosi was behoorlijk veel informatie vergaard dat de komende maanden in verder design en ontwikkeling van de nieuwe racer kan worden vertaald.

IMG_6594

Het positieve van de shakedown test was dat de technische keuzes die voor de GP12 waren gemaakt tijdens de initiële planningsfase in 2010 - met name het motorblok dat nog steeds een big-bang configuratie heeft en de achterkant - door Rossi werden onderschreven. Dat gaf het team veel genoegdoening en optimisme over het werk dat nog moet worden verzet.

Nadat Rossi de GP12 machine op vrijdag had gereden was het zaterdag de beurt aan diens teamgenoot Nicky Hayden om voor het eerst met de machine kennis te maken, hoewel regen voor een deel roet in het eten gooide. Pas na de middag, toen de baan grootdeels was opgedroogd, kon Hayden voor het eerst zijn been over het zadel van de GP12 racer werpen. Hayden wist met de machine behoorlijk constant rond te rijden, hoewel over rondetijden door het team geen uitspraken werden gedaan. In totaal werd tijdens de shakedown test meer dan 1000 kilometer op de GP12 machine neergezet.

Nicky_Hayden_Ducati_GP12

Nicky Hayden:
Toen ik vanmorgen wakker werd was de lucht echt grijs en de baan volledig nat. Ik was echt teleurgesteld. Ik had niet gedacht dat we nog iets zouden kunnen doen, omdat het geen zin had om onder deze condities te testen. De situatie verbeterde echter, waardoor ik na de lunch mijn lederen overall aan kon trekken. Ik kon niet wachten om te rijden, en het was het wachten meer dan waard. Het was een eer om deel uit te maken van de eerste test van de GP12, omdat het niet al te vaak voorkomt dat je een motor voor het eerst op de baan kunt rijden. Alles ging volgens plan en we hadden geen enkel probleem. De motor is erg fijn om te rijden, en ik had er erg veel schik mee. Ik hoop dat ik Filippo en de rest van het team wat nuttige feedback heb kunnen geven. Ik weet dat zij nu verder aan deze motor gaan werken, terwijl wij ons weer gaan focussen op de volgende race, omdat het seizoen nog maar net is begonnen.