Zoeken

Pedrosa zet eerste 2013 wintertest snelste tijd

14 november 2012
Dani Pedrosa heeft de tweedaagse wintertest op het circuit van Valencia de snelste tijd op de klokken gezet. De Repsol Honda coureur wist tegen het eind van de dag een tijd van 1'32.322 neer te zetten, toen de baan grotendeels was opgedroogd.

Dani Pedrosa_Valencia_test

In de ochtend van de tweede en laatste testdag op het circuit van Valencia waren de weersomstandigheden niet veel beter dan de eerste dag, waardoor het er lange tijd naar uitzag dat opnieuw de meeste tijd in de pitbox zou worden doorgebracht.In de loop van de middag klaarde het echter op, waardoor de laatste twee uur van de dag alsnog met slicks de baan op kon worden gegaan.

Dani Pedrosa was de eerste coureurs die met slicks de baan op ging en wist in totaal toch nog 30 ronden te volbrengen. De runner-up van het 2012 wereldkampioenschap begon de dag met de 2012 machine, Marc Marquez_Valencia_testom gedurende de test over te stappen op de 2013 machine in basis hetzelfde is maar zwaarder is om te voldoen aan de nieuwe regels van het komende seizoen. Het extra gewicht was volgens Pedrosa vooral te merken bij het aanremmen en op het rechte stuk.

Nadat Pedrosa had laten zien dat de baan voldoende grip bood kreeg zijn kersverse teamgenoot Marc Marquez groen licht om voor het eerst met de RC213V de baan op te gaan. Marquez begon zijn eerste sessie rustig aan met een tijd van 1'44.934, die hij na vijf ronden al naar 1'35.846 had teruggebracht. De kersverse Moto2 wereldkampioen had in het begin zijn handen vol aan het surplus aan vermogen en had veel spontane wheelies gehad, maar kreeg gaandeweg steeds meer vertrouwen en was tegen het eind slechts één seconde langzamer dan zijn teamgenoot.

Tweede man aan het eind van de dag was Cal Crutchlow, die daarmee het seizoen toch nog positief kon afsluiten na zondag in podiumpositie onderuit te zijn gegaan. De sympathieke Brit was gisteren helemaal niet de baan op gegaan en legde vandaag 28 ronden af. Cruchlow Smith_Tech3_Valencia_testCrutchlow werkte alleen aan de afstelling van de fiets en kon meteen de kracht in zijn hand meten, waarin hij zondag een kleine breuk had opgelopen.

Crutchlow's nieuwe teamgenoot Bradley Smith maakte ook vandaag zijn debuut en was enorm onder de indruk van de kracht van de machine. "Toen ik voor het eerst het rechte stuk opdraaide had ik een glimlach van oor tot oor." aldus Smith. Smith reed zowel op de natte als de droge baan en wist daardoor 43 ronden op de klok te zetten. Echt snel was de kersverse Tech 3 coureur nog niet, hij eindigde de dag met een 11e tijd, op 2,2 seconden van Pedrosa.

Nicky Hayden_Valencia_test

Bij het Ducati team werd ook lange tijd op beter weer gewacht, maar wist wel optimaal van de laatste twee droge uren gebruik te maken. Terwijl Dovizioso de tijd gebruikte om de Desmosedici beter te leren kennen nam Nicky Hayden het testwerk voor z'n rekening. Hayden reed ondermeer met een nieuw frame, Andrea Dovizioso_Valencia_testwat bij insturen een verbetering gaf. Hayden probeerde ook nog wat zaken op het gebied van elektronica en reed ook met een ander linksysteem van de achterveer waarmee hij eerder dit jaar al gereden had. Hij eindigde de dag met de vierde tijd, iets meer dan een halve seconde langzamer dan de snelste tijd.

Voor het Yamaha fabrieksteam waren de druiven vandaag extra zuur. Omdat de weersvooruitzichten niet al te bijster waren was het team uit voorzorg naar Aragon afgereisd, waar vandaag een wintertest van het WK Superbike op het programma stond. Nadat de baan om 9:30 openging begon het echter ook daar snel te regenen, waardoor Lorenzo slechts een handjevol ronden op slicks rijden kon. De 2012 wereldkampioen stapte daarna over op regenbanden, om daarna in bocht 16 met een lowsider onderuit te gaan. Rossi hield het helemaal voor gezien en bracht de hele dag in de pitbox door.